Skulpterade ljus
Ljusstöpning | Säkerhet | Ljus med flera lager | Skulpterade ljus
Material
För att gjöra skulpterade ljus behöver du: En kniv med rakt blad, håljärn, vax, pigmentfärg, doppkar, veke, form, vassa knivar, hängkrok, vattenhink.
Steg 1
Kärnljuset kan vara av vilken som helst form. Några former är lättare att skulptera än andra. Den mest populära är stjärnpelaren. Kammarna fungerar som referenspunkter, och gör det lätt att skära med jämna mellanrum. Vaxblandningen är något som du själv bestämmer efter din egen smak.
Några använder vax med en smp på 60 grader utan tillsättningsämnen, några använder vax med smp på 54 grader, andra blandar båda. Då du gör kärnan låter du det vara minst 15 cm veke över ljuset (utanför botten av formen). Använd en lite mindre veke än du annars hade gjort för den här storleken. På grund av tiden det tar att smälta doppevaxt, är det bäst att förbereda flera kärnljus innan du börjar.
Steg 2
Förbered doppkar. Du behöver ett för varje färg som skal användas. Om du inte har doppkar, kan du använda de högsta smältbehållarna du har. Då dessa ljus kommer att tränga bort mer vax än koniska, är det viktigt att veta hur högt man ska fylla dem med vax. Detta kan testas med vatten. Doppa ljuset i vattnet. Vattenytan bör inte stiga mer än till 2,5 cm från toppen. Ta upp ljuset och markera nivån med en penna eller liknande. Detta är den nivå du skal ha på vaxt. Doppkar bör alltid placeras i en panna med vatten då de ska stå på en värmekälla.
Steg 3
Lägg vaxt i doppkaren och ställ dem på värmekällan. Då vaxt smälter justerar du nivået så att det är vid märket du gjorde i steg 2. Justera värmekällan så att temperaturen håller sig på 71 – 73 grader. Håll ett noga öga på temperaturen då denna är högst kritisk för ett bra resultat. Fyll hinken med kallt vatten.
Steg 4
Det är väldigt viktigt att använda pigment för att färga den här sortens ljus. Pigment gör att färgerna inte blandas och ger klarare färger. För att ytterligare förhindra att färgerna blandas, kan man göra ett eller flera dopp med vit färg (titan dioxid) mellan färgdoppen. Hur mycket pigment man använder är ett personligt val, men man kan börja med 2 %.
Steg 5
Om du använder en hängkrok binder du veken till den nu. Innan du går vidare, försäkra dig om att du har nog ostörd tid för att göra färdigt ljuset. Det kan vara en bra idé att stänga av telefonen innan du börjar. Då du börjar doppa, måste du fortsätta tills du är färdig.
Steg 6
Det första doppet bör vara i din starkaste färg. Håll ljuset i vaxt i exakt 30 sekunder. Det gör vaxt mjukt och göra att det doppade lagret fastnar bättre. Doppa ljuset snabbt i vattnet och torka av eventuella vattendroppar.
Steg 7
Upprepa vaxdopp/vattendopp. Variera färglagrens tjocklek genom att doppa olikt antal gånger i samma färg. 2 dopp ger ett tunt lager, 5-6 ett mellantjockt lager och 10-12 ger ett tjockt lager.
Tillskärning
Då du har byggt upp önskat antal lager är det tid att börja skära. För optimalt resultat bör ljuset vara i ögonhöjd. De flesta proffsen hänger ljuset från en stång på passande höjd. Du kan också ställa det på en metallplatta och skära medan du sitter på en stol. Du får inte tveka nu. Låt dig själv göra de misstag som måste till för att lära. Det värsta som kan ske är att ljusen blir fula. Om du gör ett misstag, så bara fortsätt. Detta kräver övning.
Spiraltvist
Spiraltvist är något roligt man kan göra. Använd en kniv där bladet är böjt till en cirkel. Detta hyvlar av lite vax då du använder den.
Skala av lite vax och vrid till en spiral. Tryck fast den igen. Upprepa med jämna intervall runt ljuset. Jobba snabbt då du måste vara färdig innan vaxt är kallt. Variationer av denna skärning kan vara mer eller mindre snurr, eller byte mellan vänstersnurr och högersnurr.
Hörntvist
Detta liknar på spiraltvisten. Huvudskillnaden är att man använder en rak kniv. På grund av detta är det lättast att göra på hörn (fyrkantiga ljus) eller spetsar (stjärnor och pyramider). Det är en bra teknik för att pynta upp annars enkla ljus.
Steg 1
Efter att ha doppat ljuset skär du neröver ena hörnet. Du kan börja på toppen eller en bit ner. Vinkeln bör vara så att fullt djup nås efter 1-1,2 cm av snittet. Det är en fördel att få ett jämt djup på snittet.
Steg 2
Stöd den utskurna biten medan du snurrar. Gör en eller flera snurrar. Variationer kan vara: enkel snurr på toppen, mitten eller botten, dubbelsnurr, spiralsnurr. Snurrar kan också alterneras med osnurrade bitar.
Steg 3
Lägg tillbaka biten på snittet och tryck fast den igen. Om du har mycket snurr på den, kan du måsta sträcka den lite för att få den att passa.
Steg 4
Upprepa för varje hörn. För bästa resultat bör alla snitt och snurrar vara inriktade med föregående hörn.
Toppsnitt
Den här typen är funktionell och dekorativ. Detta kan göras med ett smalt och rakt blad, men är lättare om man använder ett håljärn.
Steg 1
Innan ljuset har kallnat helt, använd håljärnet för att försiktigt skära in mot veken. Upprepa hela vägen runt och överlappa lätt. Var försiktig så att du inte skär i veken.
Steg 2
Nu bör du ha en bit löst vax, cirka blomformat runt veken. Ta bort denna bit.
Steg 3
Använd håljärnet för att rensa upp i snitten. Om inte det visas mycket av kärnljuset, bör du använda håljärnet och ta bort mer vax. Förstora diametern på brunnen om du måste. Detta är en bra teknik för att pynta upp vanliga pelarljus, den är väldigt enkel och kräver inga konstiga verktyg. Den ser lika bra ut på ett ljus med ett färglager som på ett ljus med flera. Toppsnitt bör göras på alla ljus med mycket pigment för att hjälpa bränningen.