The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Ballongljus

Ballongljus är roliga och enkla att göra. Du behöver ingen form, så allt du behöver köpa, är de vanliga materialen och några ballonger. Det färdiga skallet kan användas som votivhållare eller fyllas med vax för att göra ett ljus. I båda tillfällena är det önskligt att få ett hårt skal. Använd vax med högre smältpunkt och mer hårdnare (stearin, vybar mm). Användning av ögonskydd är nödvändigt då risken är där att ballongen spricker. Då kommer det varma vaxt att spruta överallt.

Att göra skalet

Fyll en ballong till önskad storlek med kallt vatten. Om du använder luft kommer ballongen att spricka då du lägger på vaxt. Använd ett vax med hög smältpunkt (62 grader) och massa stearin. Fem matskedar per halvkilo är en bra start på dina experiment. Då vaxt har en temperatur på 74 grader doppar du ballongen i det och så i kallt vatten. Torka av vattendropparna och upprepa tills du har uppnått den önskade tjockleken.

Skalet kan färgas, men doftämnen bör tillsättas fyllvaxt. Då skalet är nerkylt spräcker du ballongen och häller ut vattnet. Toppen av skalet kan nu jämnas på en varm bricka eller bakform. Om du har tänkt använda skalet med öppningen upp, är det nödvändigt att få till ett platt område i botten.

Variationer

Botten-upp-fyllning

Gör ett hål för veken i botten med en borr, en varm nål eller uppvärmd ståltråd. Sätt i veken på samma sätt som du gör i en metallform. Fyll med ett vax med lägre smältpunkt, en tesked om gången. Låt det kallna mellan varje tesked. Du kan få en fin effekt genom att använda färgat vax i ett ofärgat skal.

Topp-upp-fyllning

Behandla skalet som en behållare och sätt i en veke med metallkärna och en veketapp. Fyll vax som i exemplet ovan.

Votivskal

Ett stort ballongskal kan användas till orkanskal, för att hålla ett votiv eller värmeljus.

Lysande skal

Skär ett mönster i skalet så att ljuset kan släppa genom. Ett bra exempel är ett orange skal med ett ansikte till Halloween.

Pin It on Pinterest

Share This