The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Skådning

Kristallskådning eller skådning i en kristallkula, har länge varit ett favoritämne för västvärldens karikatyr- och serietecknare. Den första teckningen publicerades för under 80 år sedan. Det var en bild av en affisch, och hade följande ord:  ”Salong för kristallskådning och handläsning” och ”Stängt på grund av oförutsedda omständigheter”.

Det är inte förvånande att kristallkulor har varit föremål för skämt och humor genom åren. Det är onekligen något komiskt över synen av en person som sitter och stirrar in i det ser inte ut som något annat än en polerad glaskula.

Skådning

Att spå i kristallkula och andra föremål, oavsett om det är vatten skålar, en glänsande svart spegel eller annan sak går dock tusentals år tillbaka i tiden. Det är en spådom som är långt äldre än både tarot och numerologi. Det finns anledning att tro att shamaner (visa män, kvinnor och synska präster i primitiva samhällen) använde metoder som involverade trans och klarsyn länge innan det skrivna ordet uppfanns. Dessa metoder är mer eller mindre identiska med dem som används av kristallskådare och ockultister idag.

En riktig kristallkula – en polerad sfär av en halvädel mineral som kallas bergkristall – är ett dyrt lyxobjekt, speciellt om den är felfri. De flesta av de så kallade kristallkulor som kan köpas idag inte ens gjort av kristall utan gjutet glas. Även dessa tenderar att vara mycket dyra, och alla som vill försöka spå i objekt rekommenderas därför inte att börja med en kristallkula, men hellre objekt som kostar nästan ingenting.

Detta kan vara ett vinglas fyllt med vatten, en platt eller konvex, svartmålad glasbit eller, det enklaste av allt, en styv vit bit kartong eller vanligt svart bläck.

För att ta reda på om du är en av de mycket få som har en medfödd förmåga att spå i objekt, är det bäst att ha någon kunskap om vilka resultat det hävdas att en tittare kan uppnå med sådana metoder. Viktigast är kanske att du inser att det inte finns något ockult eller övernaturligt över de använda föremålen. Även den dyraste kristallkulan är inget annat än ett verktyg. Målet kan antingen kallas ”visionär erfarenhet” eller ”frivillig separation av medvetandet”, om du föredrar att använda en term från psykologin.

Pin It on Pinterest

Share This