The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Instruktioner

Instruktioner | SkördTorkningLagring

Tillberedningar

Extrakt

1 msk torkade örter eller 2 msk färska
½ dl vatten (helst destillerat)

Häll kokande vatten över örterna och låt det dra 30 minuter. Sila av.

Infusion/Té

Lägg färska eller torkade blad, blommor, krossade frön, bark eller rötter i tekannan, häll på kokande vatten och låt det dra i fem minuter. Använd en tesked torkade örter eller en frisk kvast på 6-9 blad per kopp. Sila och servera.

Dekokt

Krossa roten, barken eller fröna, lägg dem i kallt vatten i en kastrull med lock. Koka upp och småkoka tills det är kvar en fjärdedel av mängden. Sila av.

Tinktur

Lägg 100 g torkade eller 250 g färska örter i en glasburk, tillsätt 5 dl 60 % sprit. Låt stå i två veckor. Sila av.

Salva

Smält 250 g kokosfett eller annat fast fett, tillsätt 30 g torkade eller 90 g färska örter. Småkokas i två timmar. Sila av.

Badsalt

1 kg havssalt
konditorfärg
2 msk av din favoritaromolja

Lägg saltet i ett emaljerat fat och droppa över oljan. Rör om så att det blandar sig ordentligt. Blöt upp färgen och tillsätt den. Rör väl och sprid ut på en tjock tidning för att torka. Det kan också torkas på bakplåtspapper på ett galler i ugnen i en temperatur under 50 grader. Saltet ska vara helt torrt innan du fyller det över på glasburkar eller flaskor, som du så stänger så att inte luften kommer in. 4-5 msk är nog till ett bad. En bra present kanske?

Badextrakt

Koka 1 l vatten och häll över örterna. Låt dra 30 minuter och tillsätt det till badvattnet.

Örtolja

Blandningsförhållandet är 3-5 msk torkade örter till 3 dl olja. Använd kallpressade växtoljor.

Välj de örter du vill ha och häll olja över dem. Koka blandningen över vattenbad ½-2 timmar, låt det bli kallt och sila av. Till ett bad behövs 1-2 msk olja.

En annan metod är att blanda örter och olja i en mörk glasflaska, så att örterna täcks av oljan. Ställ blandningen varmt i några veckor och skaka flaskan varje dag. Sila av.

Massageolja

Avokadoolja är för torr hud. Oliv-, mandel-, soja-, solros- och druvfröolja är andra bra basoljor. Vetegroddsolja är dyr, men härsknar inte lika fort.

Basrecept:
5 msk basolja
15 droppar aromolja

Blanda inte mer än det här, då det härsknar fort.

Hudkräm

Värm upp olja, lanolin eller vax (fett) i vattenbad och rör om tills blandningen har smält. Ta den från värmen och tillsätt örtextrakt eller växtsaft sakta. Tillsätt eventuellt konserveringsmedel och arom. Rör hela tiden kraftig till blandningen är kall och häll på glasburk. Förvaras i kylskåp.

Starkt ansiktsvatten

2 msk örter
1dl vatten

Koka upp vattnet, häll det över örterna och låt dra minimum 15-30 minuter. Sila den kalla vätskan genom tunt tyg eller ett kaffefilter, häll det på flaska och förvara det i kylskåpet max en vecka.

Normalt ansiktsvatten

1 msk örter
1 dl vatten

Koka upp vattnet, häll det över örterna och låt dra minimum 15-30 minuter. Sila den kalla vätskan genom tunt tyg eller ett kaffefilter, häll det på flaska och förvara det i kylskåpet max en vecka.

Svagt ansiktsvatten

½ msk örter
1 dl vatten

Koka upp vattnet, häll det över örterna och låt dra minimum 15-30 minuter. Sila den kalla vätskan genom tunt tyg eller ett kaffefilter, häll det på flaska och förvara det i kylskåpet max en vecka.

Örtångbad

2-3 dl örter
en stor skål eller ett fat
kokande vatten
en handduk

Häll vattnet över örterna, lägg handduken över huvudet och fatet som ett tält. Sitt så i ca 5 minuter.

Ögonkompress

Du behöver ren bomull och sterila kompresser, örter och destillerat vatten. Häll 2 dl kokande vatten över örterna och låt dra minst 30 minuter. Sila av och låt det bli lagom kallt. Fukta kompresserna i örtvätskan (du har väl tvättat händerna?). Lägg dig och slappna av med kompresserna på ögonen 10-15 minuter. Tar bort all trötthet.

Hur man djuprengör

Blöt ansiktet. Ta en handfull av blandningen och tillsätt ljummet vatten så att den får bra konsistens. Massera den in i ansiktet och gnid speciellt partier med pormaskar och orenheter. Skölj av med lite kallare vatten.

Grundprogram för skönhetsbehandling

 • Rengöring
 • Ångbad
 • Mask
 • Ansiktsvatten
 • Fuktighetskräm/Närande kräm

Var finns det?

 • Vax, borax och lanolin finns på naturkosmetikbutiker och kan köpas på nätet
 • Destillerat vatten finns på apoteket
 • Havssalt finns i hälsokostaffärer och i mataffärer
 • Basolja finns på apoteket, i hälsokostbutiker, naturkosmetikbutiker och i mataffärer och kan köpas på nätet
 • Aromterapiolja finns på apoteket, i naturkosmetikbutiker och kan köpas på nätet
 • Örter finns på apoteket, i naturen och i hälsokostbutiker
 • Alkohol vet du nog lika bra som jag var det finns.

Pin It on Pinterest

Share This