The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Klumpljus

Klumpljus gör att du kan göra många olika former från en form. Två toner, flerfärgade, mönstrade, tillfälliga, blandade och relief. Genom att kombinera två stilar kan du få en ännu större variation. Det alla klumpljus har gemensamt är att de har klumpar. Som med alla ljus måste man experimentera. Temperaturen kommer att variera med vaxblandning och önskad effekt.

Att göra klumparna

Huvudkomponenten i klumpljus är klumparna, så du bör göra nog på förhand. Dessa kan köpas färdiga, men det är roligare att göra egna. För att ljuset ska brinna bra, bör alla klumpar och fyllvaxt ha samma blandning. För att göra klumpar: blanda en laddning vax, tillsätt färg och häll i en burk, en gryta eller en låg form. Låt vaxt bli fast. Använd en vass kniv och skär vaxt i små tärningar. Tärningarna kan vara lika stora eller inte. Varje sammansättning ger en speciell effekt i det färdiga ljuset. En annan effekt kan uppnås genom att låta vaxt bli hårt och bryta plattan i oregelbundna bitar. Gör nog klumpar för att fylla den form du har tänkt använda.

Att göra ljuset

Sätt i veken som vanligt och fyll formen med klumpar. Klumparna kan dumpas ner i formen oregelbundet eller placeras precis där du vill ha dem. En, två eller flera färger kan användas. Du begränsas bara av din egen fantasi. Till slut häller du på fyllvaxt. För de flesta klumpljus fungerar det bäst med ofärgat fyllvax, men om du vill ha ett doftande ljus, bör du tillsätta doftämnena till fyllvaxt. En bra hälltemperatur för de flesta klumpljus är 77 grader. Efter att ha hällt på fyllvaxt, knacka på formens sidor i en minut för att få ut luftbubblor, innan du sätter formen i vattenbadet.

Variationer

  • Blandade klumpar – att använda en högre temperatur gör att fyllvaxt smälter in i, och blandar sig med klumparna. Detta kan kräva så hög temperatur som 115 grader.
  • Reliefklumpar – mer klumpar kan exponeras genom att avlägsna fyllvax. Doppa det färdiga ljuset i kokande vatten eller gå över ytan med en blåslampa. Om du använder en blåslampa, måste du vara väldigt försiktig. Vax är brännbart och kan bilda giftig ånga om den blir överupphettad. Användning av blåslampa bör ske utomhus, och med en brandsläckare nära vid. Fördelen med blåslampan är att du kan ta bort vax bara där du själv vill.
  • Mönstrade klumpar – klumpar kan läggas i mönster. Till exempel kan man lägga dem så att det blir varannan färg, eller att färgen blir progressivt mörkare/ljusare.
  • Små partiklar av färgämne kan mixas med klumparna. Dessa kommer att smälta och bilda ett villkorligt mönster.

Pin It on Pinterest

Share This