The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Kärringråd

En samling kärringråd och folkmedicinska råd för vanliga problem.

Kärringråd

Prickning i benen

Prickning i benen kan göra en galen när man ska sova. Ett botemedel är att äta banan - det finns mycket kalium i bananer och prickning kan bero på kaliumbrist.

Skavsår

När du har fått skavsår kan du knäcka några ägg och pilla loss hinnan närmast skalet. Lägg dessa över skavsåret och du ska se att såret läker över natten.

Brännsår

När man har fått ett brännsår är äggvita bra. Stryk på ett lager över det onda stället, så ska du se att det lindrar snabbt. Du slipper också att få blåsor.

När du har brännt dig i solen

  • Smörj in den delen av huden där du bränt dig med ett tjockt lager svalkande och lindrande, naturell yoghurt. Låt sitta några timmar och skölj så av med vatten.
  • Krossa/mosa tomater och smörj det på huden och sveda och smärta försvinner som dagg för solen.

Vid halsinfektion

Riv en morot, lägg mitt på en stor näsduk och vik ihop den. Doppa en tygtrasa i iskallt vatten och vrid ur den. Lägg morotsomslaget på halsen, den kalla tygtrasan på och fäst till slut en yllehalsduk om omslaget. Låt omslaget verka i 45 minuter eller tills det känns varmt.

Lökomslag vid öroninflammation

En rågad tesked gul lök hackas, läggs i en näsduk och värms på ett grytlock. Det varma lökpaketet läggs på örat och en liten flik bakom. För att hålla paketet på plats sätter man på en mössa som kan knytas under hakan. Barnet ska helst ligga med det onda örat mot kudden för att hålla omslaget varmt.

Öronvärk

  • Ta en bit färsk ingefära och lägg mot. Kläm den lite, så lindrar saften smärtorna.
  • Ta en tesked med olivolja eller sojaolja, värm den upp med en tändare, känn med fingret så oljan är ca 37 grader. Häll det in i det örat som er ont, då säger det plopp eller sprak och vips, så är smärtan borta. Väldigt effektivt.
  • Värm upp lite olja med en krossad vitlöksklyfta. Sila genom kaffefilter eller liknande. Se till att oljan har fått kroppstemperatur och droppa några droppar in i örat (ligg på sidan). Detta både lindrar och "drar ut varet".

Huvudvärk

Finns det egentligen något värre än att ha en ordentlig huvudvärk? Att ligga där i sängen och bara villa hugga av huvudet. Det er nu inte ett råd jag vill ge, även om det säkert funkar mot själva migränen. Här kommer istället några mer eller mindre användbara tips mot lindrig smärta och äkta migrän.

  • Huvudvärk kan bero på uttorkning, drick därför några glas vatten.
  • Kamomillte på blommor är antiseptisk men också smärtstillande.
  • Akupressur: massera den lilla gropen mellan öronen, mitt i tumgreppet eller punkten en tumsbredd ut från ögonvinkeln.
  • Massage är, om det inte hjälper, i varje fall otroligt skönt. Koncentrera dig på skuldror och nacke.
  • Migränte: Häll 1,5 - 2 dl hett (inte kokt) vatten över 2 tsk riven pepparrot, sila och drick på en gång.
  • 2-3 färska blad av mattram på brödskivan kan hjälpa vid huvudvärk.
  • Gnid in lite lavendelolja eller pepparmynta på tinningarna.
  • Vät en kökshandduk, eller liknande med vatten, därefter i lite vinäger, bind den runt huvudet, och gå med det en stund.
  • Migrän: Lägg ett kallt omslag på pannan med Lavendelolja.
  • En liten flaska med 3 droppar essentiell lavendelolja i mandelolja. Smörj på tinningarna.
  • Migrän: Lagra några färska mattramblad i aluminiumfolie i frysen. Tugga på dem så fort du märker de första symptomen. Om du inte står ut med smaken finns kapslar och tabletter med mattram.

Magproblem

Man kan ha många problem med magen. Knip, smärtor, tröghet och diarré är bara några.

  • Ingefära: Vid dålig matsmältning och magknip kan färsk ingefära hjälpa. Riv eller hacka den fint och blanda den i maten, eller tugga på tunna skivor efter maten. Ingefära är bra mot de flesta magproblem, t.ex. bilsjuka, hård mage och sommarsjuka.
  • Fänkålsfrön: Tugga dem eller gör te på dem mot gas. För att göra te låter du 2 tsk frön dra 15-20 minuter i hett vatten.

Blöjutslag

Öm rumpa är väl väldigt vanligt för småbarnsföräldrar. Ett verkligt bra råd: Sluta med alla salvor! Våtservietter, salvor och kladd med artificiell parfymering och konstiga innehållsförteckningar långa som ett ont år, ska man hålla långt från små barns hud. Använd potatismjöl. Det enda som fungerar! Potatismjöl har stabiliserande verkan på flera hudproblem, torka gärna mjölet i ugnen först, då blir det enklare att använda. Pudra barnrumpan, och undvik salvbruk i den perioden behandlingen pågår. Många upplever att ömheten är borta redan vid nästa blöjbyte. Ringblomssalva är också bra. Smörj den ömma rumpan med bröstmjölk. Bröstmjölk innehåller ämnen som faktiskt gör den väldigt användbar till behandling av ömhet och en del andra besvär.

Om du har brännt dig på en bränn&a

  • Smörj på ren lavendelolja och VIPS, så gör det inte ont längre.
  • Gnid det gula på maskrosen på huden där du har bränt dig. Den växer ju som oftast i närheten av brännässlan också.
  • Dela en tomat i två delar, och använda snittytorna till att smörja på stället.
  • Använd Aloe Vera gelé.
  • Gnid på gurka, det lindrar.
  • Pressa saften ur stjälken av ett groblad och dra bladet i stjälkens riktning över det svidande hudpartiet.
  • Gnid på saften från ett kålblad.
  • Löksaft lindrar många hudirritationer.
  • Gnid ett maskrosblad över.
  • Häll mjölk på området.

Citronomslag mot öm hals

Ett citronomslag om halsen kan verka avsvällande vid halsont. Man skär citronskivor och lägger dem i en rad på en duk, viker över en sida av duken och lägger den runt halsen, sen en yllehalsduk runt omslaget.

Baksmälla

Jag har aldrig varit bakfull själv, men jag vet att andra plågas av det. Två tsk timjan till en kopp vatten, kokas i 10 minuter och dricks dagen därpå. Annars är nog det bästa rådet att äta ordentligt före och efter drickandet, och att dricka tillräckligt med vatten.

Tätt näsa

Blanda några droppar Eukalyptusolja med rent vatten i en liten sprayflaska, spraya det på tröjan eller halsduken. Andas in, det öppnar näsan. Till små barn kan du ta några droppar ren Eukalyptusolja på kudden. Dagen efter har mycket kommit ut.

Tilltäppta mjölkkanaler

Har du tilltäppta mjölkkanaler, och vill driva mjölken tillbaka, kan följande hjälpa:

  • Smörj brösten och armhålorna med vit kamferolja.
  • Lägg på omslag av värmt grönsåpevatten och byt till nya så snart de kallnar. Detta kan lösa tilltäppta mjölkkanaler.

Vill du att mjölksekretionen ska gå tillbaka, kan det hjälpa att dricka salviate. 1-2 tsk salvia hälls över med 1⁄4 liter kallt vatten. Blandningen ges en långsam uppkokning och dras i några minuter innan den silas. Drick en kopp tre gånger per dag.

Öka mjölkproduktionen

Häll 1⁄4 liter kokande vatten över en blandning av 1 tsk anis, 1 tsk fänkål och 1 tsk kummin. Låt detta dra i ca 10 min, och drick en kopp.

Bröstinfektion

Omslag av kålblad har från gamla tider använts på ammande kvinnor med bröstinfektion. Det sägs att kålen kan dra ut varet och dessutom är den känd för sin smärtstillande verkan. Ta bort den tjocka nerven och kavla bladen mjuka innan du använder dem. Byt omslag två gånger per dag, och smörj gärna huden med olja först så att den inte irriteras av kålsaften.

Pollenallergi

Honung sägs fungera förebyggande på hösnuva. En matsked till varje måltid vintern igenom är ett vitamin- och mineralrikt kosttillskott, och kan kanske göra att allergiplågorna blir mindre.

Bihåleinflammation

Koka upp 1 1⁄2 liter vatten med 1 tsk salt, låt det kallna, och dra det upp i näsan.

Anemi

Inte alla sorters ingefäröl er gjorda med smakstillsättningar. Några innehåller äkta ingefära, och denna kryddan sägs kunna öka blodprocenten. Drick en flaska varje dag i en till två månader.

Blodcirkulation

Vitlök har en gynnsam effekt på blodcirkulationen, och några menar också att förkalkningar i blodådrorna kan minskas genom dagligt intag av vitlök. Kalla fötter, åderbrock och vadsmärtor kan bättras genom att dagligen ta 3-6 vitlökskapslar. (Se till att ta ett känt märke, det finns en del i handeln som har minimala mängder vitlök). 1-2 vitlöksklyftor per dag är lämplig dosering för dem som föredrar den naturliga smaken.

Lägg dig på magen med vristerna utsträckta mot underlaget. 1 tsk salt och 1 kork grönsåpa blandas i ett fat med värmt vatten. Ta fotbad till vattnet är ljummet (30 min). Det sägs att blandningen stimulerar blodcirkulationen. Att växla mellan värma och kalla bad ökar cirkulationen. Det samma gör aktivitet i alla former.

Högt blodtryck

OBS! Vad du än prövar av kärringråd, så ska du aldrig sluta med blodtrycksmedicin utan att fråga din läkare. Se till att gå på kontroll med jämna mellanrum, oavsett om du tar medicin eller inte. Andra generella råd är; reducera saltförbruket, gå ner i vikt om du är överviktig, sluta röka och låt bli att äta mat med mättade fettsyror.

Infusion av Mistel har använts mot både huvudvärk, hög puls och hjärtsjukdomar. Drick t.ex. kallvattensutdrag av plantan (man bör inte koka te på mistel). Till 1⁄4 liter kallt vatten använder du 1 rågad tsk mistel, och låter det hela dra i en gryta över natten (inte aluminium). Nästa morgon blir blandningen silad och värmd till den är ljummen. Utdrag ska drickas fördelat på tre koppar utöver dagen (inte allt på en gång!) Varning: mistel är en giftig växt, och måste användas med försiktighet! Vitlöken är känd för sin stimulerande verkan på kretsloppet, och några menar att den också stabiliserar blodtycket. Ta 1 matsked tran och 4 vitlökskapslar varje dag. (Varning: sluta aldrig med blodtrycksmedicin utan att prata med doktorn och kontrollera blodtrycket med jämna mellanrum).

Lugnande

Varm kamomillte, citronmelisste och lavendelte är lugnande. Du kan köpa dessa som rena örter på hälsokosten/apotek och blanda ditt eget te med antingen alla tre, eller den du föredrar. Ta då en tsk av varje ört dra tillsammans med värmt vatten i kopp eller kanna.

Urinvägsinfektion

Störst chans för att råden ska fungera får man genom att starta med en gång symptomen visar sig. Om besvären håller i sig måste man kontakta läkare. Blåskatarr är en infektion, och kan utveckla sig till allvarliga sjukdomar, om den inte stoppas i tid.

  • Drick avkok av barken från hägg. "Teet" verkar vattendrivande och kan drickas flera gånger per dag.
  • Kom ihåg att också dricka mycket vatten.
  • 1 tsk malda bockhornsfrön (trigonella foenum- graecum) upplösta i lite vatten dricks flera gånger om dagen. Denna kan ha en gynnsam inverkan på olika inflammationstillstånd i kroppen.
  • Överskott av c-vitamin i kroppen utskiljs i urinen och surgör denna. Detta verkar hämmande på bakterieväxten, och det kan därför löna sig att ta en stark c-vitamintablett morgon och kväll. Speciellt på kvällen, då urinen ligger stilla länge i blåsan över natten.
  • 1⁄2 dl 7 % blank ättika
    1⁄2 dl vatten
    3 msk socker
    Dricks morgon och kväll. Om blandningen ovan blir för stark, mildas den med mer vatten. Varning; har du svag mage, bör blandningen vara mildare, och 1-2 matskedar morgon och kväll.
  • 1-2 tsk gullris (solidago virgaurea) blandas med 1 kopp kallt vatten, och låts koka upp. Låt Teet dra i ett par minuter innan den silas. Drick en kopp värm gullriste tre gånger per dag om du plågas av blåskatarr, njurinflammation eller smärtfull vattenlåtning.
  • Åkerfräkente (equisetum arvense) är ett högt skattat medel i folkmedicinen mot urinvägssjukdomar, och verkar lätt vattendrivande. Drick den så snart symptomen visar sig, så kan det hända att du undviker att plågorna utvecklar sig. 1- 2 tsk åkerfräken i en kopp kallt vatten ges ett uppkok, och dras i 15 -30 min. sila teet och drick en kopp tre gånger per dag.
  • Salvia kan verka läkande på blåskatarr. 4 msk salviablad hälls över i 1 stor kopp kallt vatten och ges ett uppkok. Dras i 3-5min och så silas. Blanda gärna med lite honung och dricks slurkvis utöver dagen.
  • Massera korsbenet, det hittar du nederst i ryggen, det är format som en trekantig benplatta. Stimulerar blodcirkulation och påskyndar läkningsprocessen säger en fysioterapeut.
  • Undvik sötsaker, citrusfrukter, mogen ost, koffein, alkohol och nikotin.
  • Ta tranbärkapslar med buckoextrakt (Agathosma betulina).
  • Drick tranbärte och nyponte (surnar urin).
  • Ät blåbär Sitt inte på kalla underlag och håll fötter och händer värma.
  • Kissa efter samlag.
  • Använd kjol eller löst sittande byxor, du undviker då fuktighet. (Bakterierna trivs när det är fuktigt.)
  • Uppsök läkare om du har följande symptom: Illamående, blod i urinen, frossa, uppkast, smärtor nederst i ryggen.

Celluliter

Fettvävnad på låren, baken och överarmarna är ett problem Speciellt kvinnor kan plågas av. Många hävdar att det hjälper att massera huden dagligen med en hamptrasa. Gör det gärna i duschen och håll på till huden blir värm. Efter en tid blir den både slät och stram (ökar blodcirkulationen) Växelbad; Massage med en grov trasa i kombination med växlande värm och kall dusch är extra effektivt. Smörj huden med salicylvaselin efter badet. Eftersom detta är en kletig salva, kan det löna sig att gå en stund utan kläder, till den har trängt helt in i huden.

Dålig andedräkt

Mot dålig andedräkt rekommenderas det att tugga på färska blad av mynta eller persilja. Det hjälper också att tugga på färska eller torkade frön från spiskummin, kummin, fänkål, libbsticka eller bockhornsklöver. Prova att tugga 2-3 färska eller torkade pepparmyntblad eller 2-3 färska eller torkade blad av citronmeliss. Persilja är också en god ersättning om du har ätit mycket vitlök; tugga den helst rå.

Diarré

Koka momrötter till en gröt (kan ges till liten och stor).

  • Ät 1 tsk torr kanel, kan lindra illamående och diarré (ta den gärna med ett glas vatten).
  • Ät torkade blåbär, eller drick ett koncentrerat avkok (kan också ges till barn och spädbarn).
  • Kornsoppa: korn kokas i vatten i ca 1 timme, sila av och drick slurkvis i löpet av dagen.
  • 1 tsk mald muskotblomma sköljs ner med ett glas vatten, bättring efter några timmar.
  • 2-3 tsk potetmel utrört i vatten.
  • Eksem

    • Hacka maskrosblad och -blommor och gör omslag som läggs på huden.
    • Man kan också använda avkoket och smörja direkt på. Behandlingen upprepas varannan dag.
    • Fyll en flaska med kornbladen från ringblomma och häll konjak över. Låt blandningen dra i 3-4 veckor (gärna längre), blandningen smörjs direkt på huden.
    • Honung lindrar såren och mjuknar huden. (Värm den gärna, enklare att smörja).
    • Koka upp 1⁄2 paket vetekli i 2 liter vatten, sila och häll i badvattnet (kan också användas på spädbarn).
    • 1⁄2 paket vetekli, 2 l vatten, 1 tsk ren, flytande grönsåpa Kokas i 20 min och silas, vätskan kan användas till att smörja direkt på huden.
    • Zinkcreme är bra mot exem på händerna. Denna salva får man färdiggjord på apoteket; zinki oxidum 20 %, camphora 5,5 %, Acid Salicyl 1,5 %, vaselinum 73 % Tran- bra för eksem på händerna. Medicintran 3-4 gånger per dag, bättring efter ett par dagar.

    Förkylning - diverse tips

    • Håll halsen fuktig. Drick minst 10 glas vatten och ta gärna 4 ångbad per dag.
    • Ljung är bra att andas in vid förkylning. Den är också bra mot hosta och diarré. Är lätt lugnande och sömngivande, dock finns det lite övertro att se upp med. Om man tar med seg ljung in i hemmet sägs det att någon i samma hus kommer att somna in för alltid.
    • Fläder är bra mot feber, förkylning och är svettdrivande. 2 tsk blommor/kopp dricks hett. OBS! Större mängder kan ge illamående, diarré och kräkningar.
    • C-vitamin är bra mot förkylning (mest som förebyggande). Finns extra mycket i citrusfrukter, svarta vinbär, morötter m.m.
    • Mot öm hals kan du använda curry upplöst i ljummet vatten. Använd 1 tesked till 1 kopp vatten, och gurgla detta.
    • För att få bort slem i halsen, kan du pressa saften av en citron ner i en kopp. Drick detta.
    • Svälj 20 hela pepparkorn med ett glas vatten.
    • Mal vit eller svart peppar, och blanda detta med så mycket mjölk som du orkar (inte lättmjölk). Koka upp, och drick. Ha gärna honung i.
    • Ta några få droppar japansk pepparmyntsolja i lite vatten, och drick. Du kan också gurgla ren pepparmynstolja.
    • Vissa säger att det lönar sig att undvika kött och ägg till man känner sig bättre.
    • När du är less på att dricka ditt och datt mot ond hals, ta en tesked grädde nu och då

    Förkylda barn

    • Värm upp vatten och tillsätt några droppar eukalyptusolja. Placera skålen vid sidan av barnets säng, det gör andningen lättare och löser upp i tätt näsa.
    • Små barn kan lättare bli kvitt en förkylning om man smörjer deras fötter med fårtalg.

    Förkylning - bronkit

    Vid slem i bröstet eller bronkit, kan två koppar isopte (hyssopus officinalis) per dag vara välgörande. 3 tsk isop (torkad) får dra i 1⁄4 l vatten i 10 min.

    Förkylning - förebyggande

    • Solhatt är bra, både förebyggande och när du börjar bli sjuk. För att förebygga kan du ta 30 droppar per dag i en vecka, så ta ett uppehåll på en vecka, för att så att upprepa. Märker du att du håller på att bli sjuk, ska du ta 20 droppar, fem gånger per dag i en vecka.
    • Blanda en stor, finhackad lök med fyra matskedar honung. Låt det stå i tre timmar, och sila av. Ta 1 msk av saften tre gånger per dag.
    • Kvannerot tuggas när man känner att förkylningen är på väg.
    • Några tar en massa c-vitamintabletter (c-vitamin chock) och menar att de då slipper undan en hotande förkylning. (Var försiktig, då stora mängder c-vitamin kan vara en hård belastning på magens slemhinnor.)
    • Tugga vitlk till all saft är ute.
    • Stoppa vitlök i näsan, dra in ångorna.
    • Stoppa en vitlksklyfta i varje näsborre och andas in några gånger.
    • Vitlökssmörgås; 3 klyftor, en brödskiva och gärna tillsammans med annat pålägg.
    • Vitlöksallad; 1⁄2 finhackat äpple, 1 msk kruspersilja, 2 stor pressade vitlöksklyftor, 1 msk gräddfil (äts 3 gånger per dag, äpple och gräddfil mildrar smaken och kruspersilja dämpar lukten.).
    • Vitlök och mjölk: 2-3 klyftor kokas upp med mjölk, kan ha honung i, bra att ge till barn som inte klarar att äta rå vitlök.
    • Läg ingefära i 1 kopp kokande mjölk och tillsätt 1 msk honung.
    • När man känner förkylningen komma smygande, ska man tugga på skott från gran, lärk eller tall. Det ska tydligtvis ta knäcken på den. Verkar desinficerande på mun och svalg, ökar blodcirkulationen och sägs vara blodrenande. För de som är ängsliga för dålig lukt, finns det kärringråd för detta också, se dålig andedräkt.
    • 2 droppar jod i 1 glas vatten dricks dagligen. (Jod är giftigt i större mängder, så var noggrann med doseringen, några kan vara allergiska mot jod och bör därför inte dricka detta.)
    • Ta 20 kamferdroppar på en sockerbit och ät detta, eller 1 kopp varm mjölk med 1 tsk kamfer (starkt, rekommenderas inte till små barn). Så är det bara att gå till sängs och svetta ut.
    • Ta torr kamfer på en ylletrasa och lägg det på bröstet, löser upp i näsa och bröst och sägs skydda mot smitta (kan också användas på barn).
    • Kamomillte och lindblommete är också förebyggande. 2-3 tsk dras till en stor kopp te.
    • 2 pepparmyntadroppar i ett halvt glas ljummet vatten eller på lite honung.
    • Salviagurgelvatten och -te.
    • Citrongeranium är en växt som doftar citron när man rör den, bare att ha den i vardagsrummet kan vara förebyggande.
    • Zonterapi: tryck och massera i simhuden mellan tumme och pekfinger på båda händerna i ca 5 min. Sätt därefter pekfingernaglarna mot den översta punkten på tumnaglarnas insida, och tryck i en kvart. Upprepa detta flera gånger per dag i några dagar.
    • Varmt fotbad med en näve havssalt, och gå till sängs direkt efter, dagen efter kommer du troligen att känna dig bättre.

    Heshet

    • Kalla omslag runt halsen (det är ett kärringråd som också en halsspecialist har gett en patient).
    • Fukta en sockerbit med pimpinelldroppar och sug på den. Upprepas 3 gånger per dag.
    • Koka 4 morötter till de blir mjuka och mosa ihop dem med 1 dl honung. 1 tsk 5-6 gånger per dag. (Fungerar också bra mot rökhosta).

    Ont i halsen

    • 1-2 koppar bockhornsklöverte om dagen. 2 msk bockhornsklöverpulver till 1⁄4 l kokande vatten, dricks kylt (bör undvika varma drycker vid halsinfektioner).
    • 1 msk äppelvinäger i ett glas ljummet vatten. Gurgla med detta flera gånger per dag. Små slurkar vart 5 min om ömheten ligger längre ner i halsen.
    • Gurgla med saltvatten 5 min i sträck flera gånger per dag.
    • Gurgla med salvia flera gånger per dag (2 tsk salvia i 1⁄4 l vatten som värms upp mot kokpunkten), ammande kvinnor bör undvika salvia då den hämmar mjölkproduktionen.

    Tätt näsa

    • Eteriska oljor, speciellt tallbarr, salvia och eukalyptusolja kan hjälpa. Droppa några droppar på en trasa och dra in.
    • Ta av locket på en burk honung och andas in gasen från honungen. Man kan också smörja lite under näsan.
    • Att käkmuskulaturen dras från sida till sida, kan lösa upp i en tätt näsa.
    • Koka upp tall- och grankvistar i vatten och håll huvudet över ångorna med handduk över huvudet. Andas in djupt till tätheten lossnar.
    • Kamomillångbad verkar också upplösande.
    • 2 msk åkekrfräken får dra i 1⁄2 l kokande vatten i 30 min, så inandas ångan i 2 min, ta en paus och fortsätt så länge du orkar.
    • Timjan kan användas på samma sätt som åkerfräken men här får det bara dra i 10-15 min.

    Hosta

    Skär en lök i båtar och lägg den i en skål med vatten - täck nästan löken med vatten. Sätt skålen på sovrummet.

    Insektsstick

    • Isopolja eller lotion
    • Lavendelolja
    • Ringblommesalva
    • Grobladomslag
    • Lägg färska blad av salvia eller citronmeliss på sticket
    • Försök med en skiva lök
    • Gnid sticket med lite persilja

    Hicka

    Ät en tesked hallonsylt.

    Illamående

    Blanda 1⁄4 tsk mald ingefära i 1 glas vatten och drick detta. Illamåendet kommer som oftast att ge sig efter 10-15 minuter.

    Klåda i underlivet

    Fukta en bomullstuss med vatten, och så med lite 7 % vinäger. Tvätta i och utanför slidan, och skölj noga.

    Åksjuka

    • 1 droppe äkta pepparmyntsolja blandas med 1 tsk honung i en kopp. Häll över varmt vatten och rör ordentligt. Dricks sakta en halvtimme innan avresa. Detta ska motverka resesjuka.
    • Lägg ett tidningspapper på magen och resesjukan blir mycket bättre.
    • Tugga persilja.
    • Plåster på naveln.
    • Sug på en citronskiva.
    • Ät salt mat innan resan.

    Sömnlöshet

    En liten påse med torkad humle under kudden hjälper mot sömnlöshet.

    Tandvärk

    Har man tandvärk kan det lindras genom att gnida tandköttet med eterisk olja från nejlika.

    Vårtor

    • Smörj vårtan med tea tree-olja varje dag, och den kommer snart att försvinna.
    • Saften från en taklök ska få vårtan att försvinna.

    Halsbränna och sura uppstötningar

    En handfull mandlar kan hjälpa mot halsbränna och sura uppstötningar.

    Tips för att stä:rka immunförsvaret

    • Ät hvitlök (helst i mat, inte rå)
    • Ät dina 5 frukter och grönsaker varje dag
    • Ät paprika
    • Använd Gurkmeja, Echinacea, Fläder eller Ginseng
    • Drick grönt te
    • Undvik giftämnen
    • Undvik raffinerat socker och reducera ditt totala intag av sockerarter
    • Motionera, men inte för mycket
    • Reducera stress
    • Få nog sömn
    • Drick tilräckligt med vätska
    • Håll matsmältningen god med Yogurt

    Källor:
    Mind Body Green Natural News Mother Earth Living

    Pin It on Pinterest

    Share This