The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Esbat

Det är den visa häxan som firar Sabbat och Esbat, för detta är tidpunkter med både verklig och symbolisk kraft. Att ära dessa på ett eller annat sätt är en viktig del av häxkonsten. Plus att den är kul 🙂

För att det är 13 månemånader på ett år, och för att den första nymånen inte nödvändigtvis sammanfaller med den första dagen av den första solmånaden, stämmer inte nödvändigtvis fullmånen (mittpunkten i månemånaden) med de solmånader som är angivna här.

Och för att det är 13 fullmånar i ett solår, kommer en av solmånaderna att ha två fullmånar. Den andra fullmånen i en solmånad kallas populärt blåmåne.

Januari

Månen i den djupaste vintern kallas Vargmåne. När det nyfödda årets ljus sakta ökar och Vargmånen blir full, är en bra tid för att se tillbaka på det som just är slut och lära av våra erfarenheter.

Säg farväl till förtiden och låt den gå, så att du kan ta emot det år som har blivit fött. Att lära sig släppa det som vi annars ville hålla fast, är en av magins största hemligheter.

Februari

Månen som följer Vargmånen är Stormmånen. Oavsett om du tillhör en coven som träffas på fullmånenatten, saluterar Henne i en solitärritual, eller bara skickar Henne en slängkyss.

Kom ihåg denna natts magi och stormarnas natur i februari. Olikt de bråkande på det ljusa halvåret, som är förbundna med bullrande åska och kastandet av blixtar, kommer stormarna i februari i stillhet. De täcker världen i kyla i överensstämmande med naturen på den mörka halvan av Årshjulet.

Men under täcket av kall och stilla snö vilar Naturen, som vi gör i riket till den Anden vi kallar död; och som de i Andarnas värld. Naturen förbereder sig för nytt liv.

Mars

Månen som följer Stormmånen är Den Kyska Månen, Frommånen eller Kråkmånene, beroende på tradition. På denna tid är Naturen ren potential som väntar på att bli tillfredställd.

På samma sätt som Naturen alltid förnyar sig själv, alltid startar på nytt. Kan också vi alltid börja på nytt genom att upptäcka nytt potential i oss själva. När du firar denna Måne och ljusen har tänts och rökelsen brinner, se djupt in i dig själv för att upptäcka vilken potential som ligger och väntar på att bli tillfredställd.

Då detta är tiden för att plantera frön på det materiella planet, kan det också vara tiden för att göra det samma på det andliga planet. På en natt då månen i mars är full, kasta din magiska cirkel. Så, innan ritualen är slut, väljer du vilka spirituella frön du önskar att så.

Det kan vara visdomsfrön, forståelsefrön eller frön för speciella magiska kunskaper. Så, med en viljehandling, planterar du dessa frön i den fruktbara jorden som är ditt undermedvetna sinne, med en fast beslutsamhet om att de ska näras och odlas i de kommande månaderna. Så att de växer, blomstrar och bär frukt.

April

Medan Haremånen i april går mot fullmåne, observera kaninerna som hoppar och leker, bekymringsfria i sin parning och fulla av glädje i sina lekar. Medan du kastar din cirkel och glädjefullt dansar rundan, känn i dig själv den bekymringsfria naturen hos de vilda skapelserna. Det är också en bra tid att hitta balans, följa din intuition och dina instinkter, och starta nya saker.

Maj

När du firar Dyadmånen eller Blomstermånen dekorera med äppelblommor och tänd vita ljus. När den heliga rundan dansats, sitt ner en stund och reflektera. Sök harmoni i allt. För denna måne är det en bra idé att fokusera på tillväxt, utforskande och näring. Både fysisk, mental och andlig.

Juni

Månen i juni är Jordgubbsmånen, men den kallas också Mjödmånen. Mjöd har förr ansetts ha magiska och livgivande krafter i många av länderna i Europa. Det var också drycken för många legendariska hjältar.

På natten när Mjödmånen är full, efter att cirkeln är kastad och dansen är färdig, fyll koppen med mjöd (om det finns), sött vin eller ett örtte sötat med honung. Smutta på din dryck och sitt tyst samtidigt som du gor dig själv till en behållare som är redo för inspiration från högre sfärer. Om Mjodmånen är mycket nära sommarsolståndet kan det ge mycket kraftfulla resultat.

Juli

Denna måne kallas både Örtmånen och Mjödmånen (längre norrut). Detta är tiden för att samla örter. När de magiska örterna samlas och hängs till torkning är det dags att tacka andarna som uppehåller sig i örtträdgården och ge dem ett offer. Kanske kommer de att viska hemligheter om ortmagi till dig när du placerar ett offer i den månbelysta trädgården.

Augusti

När Majsmånen eller Kornmånen är full, är många vilda örter redo att skördas. Örter, vilda gräs och spannmål som skördas nu kommer att vara torra i tid för höstdagjämningen. Överflöde är överallt; örtträdgården, köksträdgården, åkrar och fruktträdgården. Huset är fullt av härliga dofter av skördade örter och beredningar. Detta är en tid för reflektion, kommunikation och samarbete, men även för kreativa uttryck och inspiration.

September

Eftersom vin var och är en helig vätska, gave hedningarna denna månen namnet vinmånen. Här i Skandinavien kallas den Skördmånen. Detta beror på att tidigare, när skörden gjordes för hand och dagarna blev kortare, var bönderna tvungna att arbeta på natten i hennes ljus. Nu när skörden är färdig är det dags att fira. Du bör också använda denna tid för att binda upp lösa ändar och utvärdera resultatet av dina ansträngningar.

Oktober

Slaktmånen eftersom djuren brukade slaktas vid denna tid på året. Vissa kallar det också jaktmånen. När du firar din ritual på denna månbelysta höstnatt och fyller koppen med blodrött vin, vet att du får sällskap i dansen. Inte bara genom den osynliga närvaron av avlidna vänner och familj, som är så nära vid den här tiden på året, men även av djurandar. Kanske de som har dött så att vi ska få mat.

I denna tid av massproduktion av livsmedel är det kanske särskilt viktigt att vi vid blodmånen ber om förståelse från våra systrar och bröder bland djuren, tackar dem, välsignar dem och önskar dem muntert möte, muntert skilje och muntert möte igen.

November

Medan vintersolen avtar och Snömånen går mot full, kasta din cirkel i det varma skenet från levande ljus. Hälsa Månen i Hennes snöiga vinterhet och andas in kyligheten i Hennes natt. Bli så tyst som vinternatten och vet att aktiviteten i de varma månaderna är bakom oss. Framför är de mörka månaderna på året. Själen är mest aktiv och kroppen är mest stilla.

December

Fullmånen närmast Vintersolstånd är Ekmånen, det nyfödda årets måne, Det Gudomliga Barnet. Så som Det Gudomliga Barnet som föddes för att dö och dör för att bli återfött. Så har den urgamla Eken sin stam och sina grenar i de levandes materiella värld medan rötterna, grenarna upp-och-ner, sträcker sig djupt ner i Undervärlden, Andens symboliska värld.

Vid denne mest magiska tid på året, när ljuset från det gamla, döende året avtar og Ekmånen går mot full. Rör dig mot att skapa ändring, äga din kraft och kommunicera budskapet till världen.

Till slut, här är lite musikalisk inspiration:

http://www.youtube.com/view_play_list?p=BCE29C782E4037DD

Pin It on Pinterest

Share This