The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Dryck

På denna sida hittar du recept för alla sorters saker du kan dricka. Från ett enkelt örtte till hur du kan brygga ditt eget mjöd.
Dryck

Ingefäröl

Blanda 1 tsk socker, 1tsk mald ingefära och 2,5 dl kallt vatten. Varje morgon i en vecka tillsätter du 1 tsk socker och 1 tsk ingefära. I slutet av veckan silar du av vattnet och sparar bottensedimentet i en syltburk.

Värm 7,5 dl vatten, 780 g socker och saften från 3 citroner till sockret har lösts upp. Tillsätt sedimentet och nog vatten till att mängden blir ca 4,5 l. Rör om noga och fyll på flaskor. OBS! Fyll inte helt upp då det kan explodera. La stå 3 veckor.

Nässelöl

1 hink unga nässeltoppar
90 g socker
36 l vatten
2 rågade msk mald ingefära
2 strukna msk renad vinsten
30 g färsk eller 15 g torrjäst

Du behöver väldigt stora behållare till detta. Koka nässlor och ingefära 20 minuter. Sila av vätskan över sockret och rör tills sockret har lösts upp. Låt det stå tills vätskan är ljummen, tillsätt vinsten och rör runt. Låt det bli lite kallare och tillsätt jästen. Rör inte runt efter jästen är tillsatt.

Täck behållaren och låt den stå över natten. Ta bort skummet på ytan. Sila vätskan två gånger, fyll på flaskor och sätt på korken ordentligt. Låt stå en dag eller två, men inte för länge. Hälls upp försiktigt p.g.a. bottensediment.

Maskrosvin

En stor behållare (inte metall)
En liten tunna
En sifon
Flaskor
2,5 l blommor (inget grönt)
2,5 l vatten
725 g socker
2 citroner/apelsiner + tunt rivet skal
15 g välbultad ingefära rot
15 g färsk jäst

Blötlägg blommorna ett dygn under lock. Rör om då och då. Flytta över i stor gryta, tillsätt skal och ingefära och låt koka i 30 minuter. Lägg sockret i en stor behållare, sila vätskan över och låt sockret lösa sig upp. Låt så vätskan bli kall.

Smaka på vätskan och om det behövs kan du tillsätta lite av fruktsaften. Rör ut jästen i lite vatten och rör den försiktigt ner i vätskan. Rör försiktigt runt och täck med en tygbit. Vätskan kommer att "hicka" i ca 2 dagar. När det inte finns flera gasbubblor fyller du över på tunnan.

Sätt i proppen lätt, efter några dagar kan du trycka in proppen hårdare. Glöm alltihop i 2 månader. Fyll över på flaskor med sifon. Skruva på korkarna hårt och låt stå 6 månader.

Flädervin

1 kg blommor
1 kg socker
4 l vatten
28 g jäst
saft från 2 citroner/apelsiner
1 skiva rostat bröd

Koka blommorna 20 minuter och sila av noga. Tillsätt socker och fruktsaft och låt sockret lösa sig upp. Koka vätskan 20 minuter till. Sila över på en behållare och låt vätskan bli kall. Fördela jästen på brödskivan och låt den flyta på vätskan. Täck över och låt stå på en varm plats en dag innan du fyller över på flaskor.

Fläderchampagne

2 stora handfullar blommor
1 citron
2 msk vitvinsvinäger
700 g socker
4 l vatten

Blanda ihop citronskal, citronsaft, blommor, socker och vinäger. Rör om, tillsätt vatten och rör en gång till. Täck över och låt stå en dag. Sila vätskan två gånger och fyll på flaskor. Skruva på korkarna hårt och låt stå mörkt i 3 veckor.

Persiljevin

450 g persilja
4 l kokande vatten
28 g skrapad och hackad ingefära
1,5 kg socker
2 citroner/apelsiner (saft och tunt skal)
15 g färsk jäst
1 skiva rostat bröd

Lägg persiljan i en stor behållare och häll över det kokande vattnet. Täck över och låt stå ett dygn. Sila av vätskan, tillsätt ingefära och fruktskal och låt koka i 25 minuter. Lägg socker och fruktsaft i en stor behållare, häll över vätskan och låt sockret lösas upp. Låt vätskan bli kall och fördela jästen över brödet som du låter flyta på ytan.

Täck över och låt stå 5 dagar (inte för varmt eller torrt). Sila och häll på flaskor. Sätt på korkarna lätt. Om det efter några dagar inte finns tecken på att jästen fortfarande "jobbar" kan du skruva fast korkarna.

Jag har provat den själv, och den smakar inte persilja över huvud taget.

Ingefärwhisky

1 l whisky
28 g välbultad ingefära rot
250 g russin utan kärnor
780 g socker
1-2 citroner (saft och väldigt tunt skal)

Blanda ihop allt i en vakuumflaska med stor öppning. Skaka flaskan ordentligt och sätt på korken. Skaka varje dag i 2 veckor. Sila och fyll på flaskor.

Ringblommevin

2,5 l blommor
2 apelsiner (saft och tunt skal)
1 citron (saft och tunt skal)
1,5 kg socker
4,5 l vatten
15 g färsk eller 7,5 g torrjäst

Koka vatten och socker. Lägg blommor, fruktskal och fruktsaft i en stor keramikbehållare och häll över sockerlösningen. Låt det bli kallt och rör ner jästen. Täck över och låt det stå varmt i en vecka. Sila över i en annan keramikbehållare och låt det stå täckt tills jäsningen är färdig (minst 1 månad). Fyll över på flaskor och låt stå minst en vecka.

Kransborreöl

60 g färsk finhackad ört (blad + stjälk) Om du vill använda torkad ört, ta mindre än halva mängden.
30 g bultad färsk ingefära rot
Saft från 1 citron
450 g brunt socker
2 msk färsk jäst
1 tsk sirap/melass
2 nypor renad vinsten

Täck örten och ingefäran med vatten i en stor gryta och låt det sakta koka upp. Låt det koka jämnt i 30 minuter medan du, då och då pressar innehållet mot sidan för att dra ut det goda. Ta det av värmen, tillsätt sockret och nog vatten för att det totalt ska bli 4 l.

Rör runt tills sockret har lösts upp. Låt stå 10 minuter och tillsätt så citronsaft, sirap och vinsten. När vätskan är kall tillsätter du välsmulad jäst. Sila två gånger och häll på flaskor. Låt flaskorna stå mörkt 3 dagar innan du sätter på korkarna.

Älggräsfizz

Lika delar älggräs, småborre och blad från humlesuga till en total vikt på 75 g
4,5 l vatten
500 g socker

Koka upp örterna i vattnet. Sila vätskan över sockret, och försäkra dig om att sockret har lösts upp. Låt det bli kallt och fyll på flaskor. Fyll inte helt upp och sätt på korkarna löst. Låt stå en vecka. Tål inte lång lagring.

Wild Strawberry Cream

6 cl Wild Strawberry
4 cl ovispad grädde

Skakas/mixas över is och silas i högt glas med fot (vitvinglas), garneras med citronmeliss och jordgubbar (med stjälk) trädd ner på kanten.

Som "after dinner drink" serveras den i tumbler över krossad is eller över vanliga isbitar, men bör skakas eller mixas först för att få skumlock på drinken. Också här rekommenderas citronmeliss, eller en fyrklöver om du nu har så tur att ha en tillgänglig.

Majbl

1 handfull myskmadra
1⁄4 pint (ca 1,4 dl) vatten
1 pint (ca 5,7 dl) vitvin
2 pints (ca 1,1 l) champagne eller mousserande vin

Låt myskmadran ligga i blöt i vattnet i två timmar. Sila av bladen och blanda vattnet med vinet och champagnen. Servera i glas som du dekorerar med myskmadrablommor. På grund av cumarin-innehållet, som kan vara väldigt skadligt, bör inte detta drickas ofta.

Mjöd

Förr silades mjödet genom råg. Detta gav en hallucinogen effekt pga. att det växte mjöldryga på råget. Det tror jag är bäst att stå över om man inte vill riskera ett sjukhusbesök.

Det finns två sätt att sterilisera verktyget på. Det ene är att använda en flaskrensning för vinframställning. (Det är nog också det säkraste sättet), det andra är att göra en blandning av 75 % vatten och 25 % blekmedel. Men om du använder denna metod måste du se till att skölja extremt noga.

För att göra mjöd billigt och enkelt behöver du:
En stor gryta
En fyralitersflaska som har använts till cider eller vinäger
4-5 tum plasttub
En ballong
Ett paket vinjäst (inte brödjäst)
Vinflaskor
Korkar
Något att sätta på korkarna med
1,135 kg honung

Sterilisera allt!!!

Först måste du förbereda blandningen som ska jäsas. Ta grytan och tillsätt honungen och nog vatten för att fylla resten av halvlitersflaskan. Koka upp långsamt. Om du vill slippa skum måste du ta av detta under kokningen. Du behöver inte koka det. Bare få det upp till kokpunkten. När du menar att det är färdigt, låt det kylas så att det inte smälter tuben. Använd tuben för att få blandningen över på halvlitersflaskan. Sätt på en kork och låt det stå och kylna över natten.

När blandningen har kylts ner till rumstemperatur måste du lösa upp jästen. Lägg den i en liten kopp med fingervarmt vatten. Låt den ligga ca 10 minuter och lösas upp. Häll det i flaskan och rör om noga.

Täck toppen av flaskan med ballongen. När den har fyllts lite (efter ca en timme), stick några hål i den så att gasen kommer ut. Eftersom måste du kanske göra flera då de kanske täpps till av skum.

Efter ca två veckor avtar jäsningen och ballongen slappar. När den har varit helt slapp i några dagar och vätskan är klar, är jäsningen över. Nu ska du sterilisera vinflaskorna och tuben. Fyll över mjödet på flaskorna. Stanna innan du kommer längre ner än 2,5 cm från botten så att du slipper att få jäst i flaskorna. Vänta minst 6 månader. Det kan ta år innan det verkligen är bra.

Mängden på alla ingredienser justeras efter mjödmängd. Allt utom jästen, där ett paket räcker till 4-20 liter.

Sulfidtabletter kan tillsättas en dag före tappning. Detta dödar resterande jäst. Detta kan ge eftersmak och det är generellt bättre att vänta lite längre, tills man är säker på att jäsningen är över.

Lättmjöd

1,14 l (1,136 l = 1quart) vatten, helst källvatten
1 kopp honung
1 skivad citron
1⁄2 tsk muskot

Koka alla ingredienserna tillsammans i en gryta som inte är av metall. Samtidigt som det kokar, skrapa av skummet som stiger upp till ytan. När det inte kommer mer skum, tillsätt följande:

En nypa salt
Saften från 1⁄2 citron

Sila av och kyl. Drick i stället för alkoholhaltig mjöd under en Enkel Fest.

Fruktpunch med vin

1 hel flaska vin (rött eller vitt)
1 liten burk ananasringar
1 paket hela och frysta jordgubbar
1-2 stora flaskor Sprite eller liknande
isbitar (kan vara frysta druvor eller liknande)

Häll vin och ananasjuice i en stor skål. Skär ananasen i små bitar, tillsätt dessa tillsammans med jordgubbar och sprite. Smaka av och tillsätt mer socker om du tycker att det behövs. Lägg i isbitarna och servera omedelbart med t.ex. en soppslev.

Glögg

(12 glas)

1 halv eller hel flaska okryddat brännvin
1 hel flaska vin (rött eller vitt)
5 skalade kardemummakärnor
5 hela kryddnejlikor
1 bit kanelstång
1 pomeransskal
1 bit hel ingefära
2-3 dl socker

Till servering

1-2 dl skållad hel mandel
2-3 dl russin

Blanda alla ingredienser i en kastrull eller glöggpanna. Gör gärna detta i god tid så att kryddorna hinner ge en stark och fyllig smak. Värm glöggen sakta, låt den inte koka. Servera den varm i glas med handtag eller med servett runt. Var och en lägger i mandlar och russin efter egen smak, därför bör det också vara teskedar på bordet.

Evas ägglikör

1⁄4 l grädde
1⁄4 l mjölk
350 g socker
1⁄4 l sprit
4 äggulor
1 tsk vaniljsocker

Blanda grädde, mjölk och socker. Vispa äggulorna med vaniljsockret, blanda ner i det andra, tillsätt spriten. Sätts i kylskåpet.

Äppelcider

ca 35 kg äpplen
Socker ca 3,5 kg.
Vatten
20-25 liters damejeanne
Svaveltabletter

Alla äpplen, redskap och liknande måste vara ordentligt rengjorda. För att göra ca 20 liter cider behövs det ca 35 kg äpplen. Saftiga äpplen används, till exempel aroma eller gravenstein.

Äpplena mosas, pressas och saften silas ut genom ett kläde. Något av grumlet kan vara med. Det kan ev. tillsättas lite vatten för att fylla upp. Allt hälls på en damejeanne och det sätts i ett jäsningslås. Detta sätts på en varm plats, ca 18-20 grader.

När den naturliga jäsningen börjar så hälls lite av blandningen av, och socker rörs i. Hälls så tillbaka och sätts till jäsning i ca 6-7 månader på en varm plats. Smaka då och då om det behövs mer socker. När jäsningen börjar avta och sötsmaken är bra, så stoppas jäsningen med svavel. Följ anvisning på paketet.

Så efter några veckor fylls den om. Detta kan göras flera gånger. Så sätts den kallt till lagring. Följ med och det är lov med smakprov. Upp till ett års lagring är bara bra. Cidern kan hällas på flaskor eller tappas rakt från dunk.

Samhain Absint

Ta en liter av ditt bästa portvin. Tillsätt 2 tsk av dessa:
Malört, torkat äpple/myntablad, torkade pumpablommor.

Låt det stå och dra ca 1 vecka. Filtrera genom muslin och tappa på flaska. Pynta med kryddnejlikor och russin före servering.

Midvinter Mulsa

Ta 2,3 l av ditt favoritvitvin och tillsätt ca 15 g av var av dessa:
Krossade enbär, klockpyrolia, fläderblommor.

Låt det stå och dra 6 timmar. Filtrera och sätt till kylning före servering. Pynta med en tallkvist eller servera varm med en kanelstång.

Majmjöd för Beltaine

Ta 1 liter av ditt favoritvitvin och tillsätt ca 15 g av var av dessa:
Ljungblommor, älggräsblommor, myskmadrablad.

Låt det stå och dra 6 timmar. Filtrera och sätt till kylning före servering.

Midsommar Ale

Ta en halv liter av ditt bästa rödvin och tillsätt ca 15 g av var av dessa:
Färska ekblad, kamomill, kronblad från röd ros.

Låt det stå och dra 24 timmar. Tillsätt 9 msk honung och 1 tsk vanilj.
Filtrera och sätt till kylning före servering.

Bergamott-te

Bergamott-te, användes av indianer för att avvärja förkylningar och öm hals. Sex blad får dra i en kopp kokt vatten i 15 minuter som ett antiseptiskt te. Bladen, stjälkarna och blommorna kan bryggas för att lindra en öm hals.

En blandad sommarkopp

Gör ett ganska starkt te på citronverbena (Aloysia tryphvylla) eller citronmeliss, i vilken du tillsätter lite mynta och bergamottskott som undertoner. Lått gurkörtblommor flyta på ytan. Servera kylig med isbitar som du har gjort av citronte och frusit in gurkörtblommor i. Om du serverar den till ett större sällskap, gör en jätteisbit av citronte i en ringform och låt den flyta i skålen. Detta är både spektakulärt och effektivt. Att göra isbitarna av citronte, gör at du slipper en otrevlig utvattnad smak då de smälter. Du kan tillsätta ingefäröl, lemonad eller spetsa teet med vodka, bara som ett experiment. Tillsätt honung eller socker efter smak. Du behöver mindre sötningsmedel, om drycken innehåller lemonad. För att göra serveringen lite mer intressant, kan du vispa en äggvita lite lätt, doppa glasens kanter i den och så i socker. Låt det torka ordentligt innan glasen ska användas.

Perfekt mintte

Om du kan hitta en mynta med namnet "Moroccan mint", är det bäst. Om inte, använder du krusmynta eller pepparmynta. Häll kokande vatten på en handfull blad, till vilka du har tillsatt några få skott citronmeliss.

Kyl teet och tillsätt honung eller socker efter smak. Detta te kan också blandas med vanligt te i lika delar med god effekt. Ett glas mintte, varmt eller kallt, är extremt bra for oroliga magar, och generellt illamående, och lugnar matsmältningen efter en stor måltid.

Nsselt

1 tsk torkad brännäsla
2 1⁄2 dl vatten
Häll kokande vatten över örten, lå stå 10 minuter och sila av. Drick 2 - 3 koppar per dag.

Äppelvin

21 kg äpplen (inga problem om de är fläckiga eller skadade)
24 liter vatten
1 påse starkvinjäst
7 kg socker

Tvätta och dela äpplena i fyra delar. Lägg dem i en steriliserad behållare och häll kokande vatten äver dem. Låt det svalna. Tillstt jästen till lite ljummet vatten och l&arinf;t det stå i 15 minuter. Tillsätt det till äpplena. Rör om och täck med en handduk, placera den s&arinf; i ett varmt rum, som t.ex. ditt badrum.

Använd handen för att röra om och klämma frukten 1-2 gånger per dag under fyra dagar.

Använd en silduk för att separera frukten från vätskan, tillsätt sedan vätskan i en ren behållare. Tillsätt hälften av sockret till 4,5 liter kokande vatten och låt den lösas upp och kallna. Tillsätt så detta till vätskan. Sätt på lock och ett jäsningsls på behållaren. De första dagarna, kommer jäsningen att vara kraftig, så kommer den att sakta ner.

Efter två veckor, tillsätter du resten av sockret på samma sätt. Skaka 2-3 gånger i veckan.

Fyll över vinet till en ren behållare med hävert så att du lämnar sedimentet. Tillstt 1 gram svavel per liter vin och en påse med jäsningsstopp. Skaka ut koldioxiden.

Vänta fem dagar, tillsätt så klarning om det behövs och placera den högt. Vänta en vecka så vinet klarnar, använd så hvert igen för att fylla över vinet till en ren behållare och tillsätt extra socker om det behövs. Fyll på flaskor och låt flaskorna st&airng; utan kork i 30 minuter. Mogna på sval, mörk plats i 3 månader.

Maskroskaffe

Tvätta rötterna ordentligt.
KuSkär dem i småbitar och koumlh;r dem i mixer.
Sprid dem jämnt över bakeplåtar
Rosta rötterna i ugnen i 120 C i 2 timmar, eller till de är helt torra och har fått kaffefärg.
Rör medan de rostas för att få det jämnt.
Mal de rostade maskrosrötterna i en kaffekvarn eller mixer och brygg ditt maskroskaffe på samma sätt som annat kaffe.

Björkvin

9 liter Björksav
6 citroner
0,5 kg russin
3g j¨stnäring
2,5 kg socker
vinjäst

Tappa av saven från stora bjärkar just innan lävsprickning. Borra ett hål 40 cm över marken och stick in en slang som är lika stor som hålet och låt max fem liter rinna ner i en flaska. Kom ihåg att plugga h&arng;let s˚ den inte dör.

Hacka russin och koka dem i tre liter av saven i tre minuter. Tillsätt sedan resten av saven, socker, pressande citroner, j¨stnäring och jäst.

Sila bort russinen efter sju dygn och l˚t j¨sa färdigt på vanligt vis.

Pin It on Pinterest

Share This