The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Ljusmagi

En av de enklaste naturliga magierna är ljus magi. Det är enkelt, eftersom det använder lite ritualism och få verktyg. Tillbehör kan köpas på vilken affär som helst och ritualer kan utföras i vilket rum som helst.

De flesta av oss har utfört vår första handling av ljus magi före två års ålder. Att blåsa ut ljusen på tårtan och önska sig nåt är ren magi. Denna barndomstraditionen bygger på de tre magiska principerna koncentration, viljestyrka och visualizering. Enkelt uttryckt, måste barnet som vill att hans önskan ska gå i uppfyllelse koncenterra sig (blåsa ut ljusen), visualizera slutresultatet (önska) och hoppas att det händer (viljestyrka).

Ljusmagi

Helt sedan de förhistoriska jägarna ”uppfann” elden, har människan varit fascinerad av flammans makt. Förtidens stammar dansade och sjöng runt läger bålet i hopp om att åkalla andarna. Elden blev också förbunden med gudarna. I grekisk mytologi, till exempel, tillhörde elden gudarna helt och hållet, helt tills Prometheus stal den heliga flamman och gav den till människorna. Flamman har länge varit symbolen för förändring, rening och uppoffring och som ett magiskt hjälpmedel. Genom att bränna ett ljus med t.ex. en färg knuten till bestämda ting, kan man få sina innersta önskningar uppfyllda.

Innan 1600-talet, var ljusen gjorda av animaliskt fett. De rykte ofta, sprakade och luktade heller inte speciellt gott. Bara de allra rikaste hade råd till mer ovanliga ljus som gjordes av bivax. Stearin kom så sent som på 1900-talet och stearinljus kom på marknaden på 60-talet.

Så, om du finner er bok där det står t.ex. att Egypterna använde blå stearinljus för att få kontakt med andar eller att andra använde silver och guldljus som representanter för Guden och Gudinnan så er det efter allt att döma fel information.

Ceremonin bör hållas på en lugn plats, där ljusen kan brinna tryggt, en god bit från gardiner och brännbara saker. Ljusmagi fungerar bäst vid fullmåne. Man kan också olj a ljuset. Många som vill utföra ljusmagi tar först ett bad, som en rening. Några använder rökelse. Man måste tömma huvudet på störande tankar och bara fokusera på de saker man vill uppnå. Vi kan börja med att be om välsignelse och vägledning innan vi tänder ljuset. Vi kan upprepa följande tre gånger: ”Heliga ljus, heliga låga, hjälp mig nå mitt mål.” Så, i ca 5 min upprepa en av följande meningar som passar till det du vill uppnå, med ett passande ljus till.

Efteråt är det på sin plats med några tacksamma ord innan ljusen släcks. Blås inte ut dem, men använd en ljussläckare eller fingrarna. Återanvänd aldrig ett ljus som har använts i en magisk ritual. Det bör endast användas i den ritualen och sedan bränna ner eller kastas efteråt.

Färger

Färgade ljus kan vara fina magiska verktyg, men ljusmagi i sin nuvarande form är relativt ny. Färgade ljus, som vi känner dem i dag, har bare funnits de sista 30 åren. Det var mest vita som var vanliga förr.

Växtfärger i ljusfärgning har till nyligen, varit sällsynt, och har bara haft färger som rött, orange och gult. Som regel var det svårt att finna grönt, blått och lila eller violett. Detta visar oss att ingen häxa på medeltiden använde t.ex. lila eller blå ljus i sin magi.

Men i dagens magi använder vi som regel färg för att, på sätt och vis, hålla mer ”ordning” på önskningarna och magierna. Men vita kan också användas.

Selena Fox, prästinna i wicca, råder folk att välja den färg på ljuset som passar till det de önskar att uppnå. T.ex. ett guldljus för ekonomisk vinning. Ett rosa för romantik – men här finns inga absoluta regler. Om någon känner mer för det gröna än för guld, kan de använda det i stället. Många ljus kan brännas samtidigt, om man har många önskningar på en gång. Man kan använda olika fason på ljusen, t.ex. hjärtformade för kärlek… (Du kan också dekorer a ditt ljus med pressade örter).

Färgval efter syfte

Vit – symbolizerar fred, renhet, oskuld, gudomlighet, ärlighet, förvandling och associeras också med månen.
Gräddfärgad/Natuvit – fred i sinnet.
Röd – färgen för liv och energi. Knuten till blod, födelse, död, eld, inspiration, vitalitet, kärlek, aggression, fruktbarhet, psykisk energi, styrka och mod. Knuten till elementet eld.
Rosa – positiv symbol för kärlek, varma känslor, romantik, ömhet, får fram spirituellt uppvaknande, healing av själen, feminitet, vänskap, släktskap, moral och ärlighet.
Lila/violett – Spirituell och traditionellt knuten till mysticism, inspiration, visdom, idealism, flit, straff eller avgörande, succé, fred och makt och försvar av hemmet.
Gul – Kreativitet, intelligens, självsäkerhet och energi. Sätts i sammanhang med klarsynthet, visdom, vänskap, balans, förståelse, själförtroende, karisma, inspiration, kreativitet och fantasi. Makten över koncentration och kommunikation. Knuten till elementet luft.
Grön – fertilitet, överflöde, tur, harmoni.
Grå – Avlägsnar negativ energi eller negativitet och uppmuntrar till stabilitet, stillhet, neutralitet, balans och er knuten till det övernaturliga och månens energi.
Indigo – Används bl.a. för att rena själen och avlägsna rädsla och ångest.
Brun – Jordnära färg använd för att uppnå pengar och finansiell succé. Förbättrar koncentrationen, intuitionen, telepati och förmågan att lära. Psykiska objekt, healing av djur, hus och hem. Knuten till elementet jord.
Blå – Lugn och avslappnande färg, spirituell färg, bl.a. använd för att uppnå visdom och harmoni, fred, inre ljus och sannhet, healing och meditation. Knuten till inspiration, ockult makt, värn, förståelse, god hälsa, tålamod och lojalitet. Fredfullhet, främjar psykiska förmågor. Knuten till elementet vatten.
Purpur – Materiell rikdom, större spirituella förmågor, spirituell kraft och idealism.
Silver – Klarsyn, inspiration, astral energi och intuition.
Orange – Ambition, karriärfrågor och lagen.

Om du vill använda ljusmagi till healing, väljer du ett rött ljus. För att klara examen, väljer du ett gult ljus, för att få esoterisk kunskap bränner ett blått och för materialistisk bränner du ljus lila ljus. Dessa färger är kopplade till zodiaken och planeternas krafter.

Färgval efter stjärntecken

Om du leder en ritual som omfattar två personer (till exempel distanshealing för en person långt borta) kan den andra personen representeras av ännu ett ljus. Allt du behöver veta är personens födelsedag och bränna ett ljus som passar för denna persons sttjärntecken. Dessa är följande:

Väduren – Röd
Oxen – Grön
Tvillingarna – Gul
Kräftan – Silver
Lejonet – Orange
Jungfrun – Gul
Vågen – Rosa
Skorpionen – Röd
Skytten – Lila
Stenbocken – Svart
Vattumannen – Alla färger
Fiskarna – Lila

Den enklaste formen av ljus magi är att skriva ner ditt mål på en bit oanvänt papper. Du kan använda färg papper som matchar ljuset. Skriv din bön på papperet med en magisk alfabete, som Theban, enochain eller mala kedja etc. När du skriver vad du vill ha (ett nytt jobb, healing för en vän, flytt, ett nytt kärleksförhållande, etc.) visualizera att din dröm förverkligas. Visualisera de omständigheter under vilka du kan komma att erbjudas ett nytt jobb, föreställ dig att din arbetsgivare talar om att du ska få högre lön eller den perfekta partnern.

När du är klar, vik pappret på ett medvetet långsamt sätt. Håll änden av det vikta papperet i ljuslågan och få den att brinna. När du gör detta koncentrar du dig ännu en gång på vad du vill ha ut av livet.

Smörjning

När du har köpt eller gjort ditt rituella ljus måste det smörjas med olja innan du bränner det. Syftet med detta är att skapa en andlig länk mellan magikern och ljuset genom en primär sensorisk upplevelse. Genom att röra vid ljuset under smörjningen , laddas det med dina egna vibrationer och koncenterrar också ditt magiska syfte i vaxt. Ljuset blir en förlängning av magikerns mentala kraft och livsenergi.

När du smörjer ett ljus för magisk användning, tänk dig att det är en andlig magnet med en nord-och en sydpol. Gnid in oljan genom att börja i norra änden och arbeta mot mitten. Stryk alltid i samma riktning nedåt. Upprepa sedan processen från sydändan mot mitten.

Det är bäst att använda naturliga oljor som är lätt att få tag på. Vissa ockulta leverantörer försöker sälja magisk olja med exotiska namn. Om du inte vill använda dessa kan du välja lämpliga oljor eller parfymer från ditt eget lager. Oljeløslige parfymer gjorda för att blandas med vax rekommenderas.

Dekorering av ljus med pressade örter

Material: Du behöver några torkade örter, blommor och blad. Vita och kulörta ljus – pressade örter – en skål – en liten gryta – paraffin vax (eller lite rester av vita ljus) – liten pensel – knappnålar – tidningspapper.

Så här gör du: Sätt fast de torkade örterna och blommorna på ljuset med nålar. Värm upp paraffinet, eller resterna av de vita ljusen, i en skål över det kokande vattnet i grytan. Måla på det smälta vaxt över örterna med en liten pensel, försiktigt, men snabbt och med långa strök. Ta så ut nålarna. När du tänder ljusen kommer örternas färger att komma klart fram.

Fraser vid ljusmagi

Rött , för vitalitet, kreativitet och lidelse: ”Vitalitet! Vitalitet! Vitalitet! Låt lidelsens kraft brusa upp i mig!”
Orange , för säkerhet och motståndskraft: ”Jag vill överkomma hinder! Jag vill nå mitt mål!”
Gult , för lycka, succé och självbild: ”Lycka och glädje, kom till mig. Det förtjänar jag!”
Blått , för inre fred och vänskap: ”Fred vare i mig och runt mig.”
Guld , för rikedom och generositet: ”Pengar och rikedom, kom till mig, så att jag blir mer välbärgad och därmed kan vara mer generös mot andra.”
Silver , för intuition och drömmar: ”Insikt, drömmar och intuition kom till mig, och välsigna mig med visdom och självförståelse.”
Vitt , för rening, beskydd och enhet: ”Jag är renad. Jag är beskyddad. Jag är ett med det vita ljuset och den gudomliga sundheten.”

Enkel ljusmagi

Det kan göras enkelt eller mer omständligt, och det finns olika typer ljusmagi. Vi har astrologisk ljusmagi, tarot ljusmagi och en hel del andra ljusmagier. Ljusens färg påverkar ljusmagin en hel del. Ljusmagi ägnar sig bäst för saker som sker över tid (t.ex. healing). Det kan löna sig att göra handlingen i flera dagar, t.ex. en vecka eller en månad.

Du ska ha två ljus: ett ljus som symbolizerar avsikten med det du vill göra, och ett ljus som du använder till att tända det första med, ett önskeljus. Du håller ljuset du ska använda i händerna, och använder ca 10 min till att koncenterra dig på det du vill uppnå. Invig ljuset genom att låta det passera genom de fyra elementen (luft (rökelse), eld, vatten och jord). Därnäst oljar du ljuset (det femte elementet). Oljningen av ljuset är ett av de viktigaste elementen, förutom brännandet då. Välj en olja som passar till anledningen, eller en rent renande olja (t.ex. rosmarinolja).

Ta några droppar i handflatorna och gnid in ljuset från mitten och ut mot ändarna, medan du visualizerar avsikten och samtidigt ser och känner att din egen energi flyter in i ljuset genom dina handflator. Du kan också gärna rista in något i ljuset innan du oljar det, t.ex. namnet på den du gör det för, eller andra saker du måtte komma på. Du kan också använda olika färger på ljusen. Om du känner dig osäker på färgen, kan du använda ett vitt ljus. Vitt och blått är bra for healing. Rött för att få mer energi och komma mer ut (av sig själv) i världen, och självklart för kärlek. Ska man starta något nytt eller för något som ska växa och gro, är färgen grön.

Lila kan vara fint om det er något på det mer andliga området som är avsikten. Det är smart att ha ett fast önskeljus. Detta ljus inviger du på samma sätt som beskrivet ovan, och använder det därefter fast till att tända andra ljus med.

När du, efter att ha oljat ljuset färdigt, tänder det med önskeljuset, kan du gärna samtidigt framsäga en formel eller sjunga en liten strof eller andra saker som uttrycker eller förstärker din mening med ljusmagin. För att få maximal verkan ut av detta, är det bäst att göra det just innan du går till sängs, eller just innan den du gör det för, går till sängs och helst vid växande fullmåne.

Pin It on Pinterest

Share This