The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Verktyg

Book of Shadows

Kallas också Grimoire och är väl egentligen inte ett verktyg men närmare en minnesbok. I den skriver man upp saker som man vill komma ihåg. Det kan vara allt från ceremonier, och hur man utför dem till recept, formler och andra nyttiga saker. Det är du som bestämmer vad som ska stå i den.

Det är valfritt i vilken form du vill ha den, i en vanlig anteckningsbok, eller en fin svart skinnbok med ett fint lås på. En sak bör du tänka på, du kommer att ha den med dig på många äventyr och det är bra om den tål att användas och är lättläst. Ännu en variation är att ha en DoS (Disk of Shadows), helt enkelt lagra allt på datorn och så skriva ut de sidor man behöver just då.

Altaret

Pryd det med vackra saker och saker som hör till ceremonier.

Athame

Traditionellt hade den här kniven ett svart handtag. Det var en normal kökskniv. Orsaken till detta var att den lättare kunde gömmas och diskuteras utan problem. Modern tid säger att den ska vara dubbelsidig. Det diskuteras om den ska vara vass eller slö. Den kan ha magiska symboler inristade i handtaget och/eller bladet. En mer sofistikerad athame är mellan 6 och 8 tum (15-20 cm) lång.

Även om många häxor tycker det är coolt att ha en sofistikerad athame, kan du använda vilken som helst kniv (smörkniv, swiss army kniv, kökskniv) till dina ritualer. Det som är viktigt är vad som känns rätt för dig, så länge som du förstår symboliken.

Verktyg

Kvast

Kvasten är, tillsammans med hatten, ett av de mest kända verktygen en häxa har. Den är också en väldigt magiskt laddad sak, och det är kanske därför många har den för att flyga på. Det blir sagt att det är svårt att lära sig mästra denna konst. Kvasten passar också väldigt bra till andra magiska uppgifter, och det går utmärkt att städa med den.

Två kvastar på väggen ger beskydd, medan en kvast som står på borsten betyder otur. Man bör heller aldrig ta med sig kvasten då man flyttar, det är mycket bättre att ordna en ny till det nya hemmet. Kom också ihåg att när du sopar för första gången med en ny kvast ska du sopa något in innan du börjar borsta ut skräpet, annars förlorar du lycka och tur.

Kvasten används till flygning, rengöring inomhus, hindra sjukdomar, dansa med, rengöra runt ritualplatsen och ge vikt åt orden. Den görs av hassel, rönn eller en stor hampplanta med rot och ska vara 3 gånger 13 tum.

Kittel

Används till allt möjligt där du behöver en kittel. Den kan vara av järn, koppar eller mässing. Packa in den i tyg och göm den. Rengör den endast i rinnande vatten eller i havet. Låt den torka i solen.

Hatt

Hatten symbolizerar häxan själv och kunskaperna hos personen. Man kan också säga att struthatten står för kontakten med stjärnjaget. En häxhatt brukar vara formad som en strut och ca en halv meter hög och bred, med andra ord, se ut precis som i sagorna. Men så är det fantasin som bestämmer material och utseende. Det är förresten upp till var och en att bestämma hur hög hatt man vill ha. Det är mer praktiskt med en mindre men inte lika praktfullt.

Trollstav

Görs av självsådd fläder (13-27 tum). Låt den ligga och torka till en torsdagskväll med ökande måne då du gör ett hål i centrum av den. Fyll med det du vill stärka den med. Stoppa igen hålet med varmt bivax. Används till skydd, ritualer, häxfester mm.

Salt

Blandas med vatten och används i cirkeln. Kan rena rum. I badet kan det användas tillsammans med rosor eller annan väldoftande olja som luktsalt.

Oljor

Eteriska oljor, doftoljor och blandade oljor offras, blandas och skvätts. Preparera brev, ansökningar och deklarationer. Används med måtta vid massage, bad och formler.

Ljus

Används till meditation, magi, cirkel. Vax är bäst. Färg efter årstid och önskan, använd vit om du inte är säker.

Ljus har använts för att få mer naturlig belysning i rituellt arbete, och som fokusobjekt och koncentrationshjälp i århundraden. Varje färg har en speciell betydelse för både inre och yttre användning.

Färg Yttre användning Inre användning
Röd: Energi Mod
Orange: Generositet Överflöde
Gul: Det okända Centrering
Grön: Framgång Healing
Blå: Kärlek Stämningar/Känslor
Violett: Inspiration Livsmot
Rosa: Uppenbarning Glädje
Burgunder: Passion Återtänding
Svart: Komfort Autoritet
Vit: Vision Beskydd

Rökelse

Rökelse finns i många former. Man kan själv plocka väldoftande örter för att bränna färska, eller så kan man torka dem för att använda dem senare. Det finns också olika varianter man kan köpa i speciella affärer. Det hela handlar stort sätt om att bränna något för doftens skull. Röken ska vara beskyddande och öka den mediala kapaciteten.

Harts

Tallkåda kan användas för att väcka cirkeln (ha den i elden). GÖR INTE DETTA INOMHUS!!

Kristaller och stenar

Varje kristall eller sten har en helt speciell kraft. Den energin kan man ta hand om och använda. Man kan t.ex. låta en bergskristall styrka koncentrationen, eller en ametist beskydda sig på en resa.

Tarot

Detta är en sorts kortlek som man använder till spådomar. Vår vanliga kortlek kommer från den och det märks när man jämför dem. Tarot-kortleken består av lilla och stora arcana. Den lilla arcana är våra vanliga spelkort men de har andra namn; hjärter är bägare, spader kallas för svärd, ruter för stavar och klöver kallas mynt.

Varje färg går från ess till kung men har dessutom en prinsessa för att balansera mot knekten (prinsen). Den stora arcana är 22 kort från 0, som heter narren, till 21 (Universum). Man kan också kalla dessa kort för trumf. De här korten lägger man ut i olika formationer och beroende på hur de olika korten placerar sig, kan man säga något om t.ex. framtiden. Det kan här nämnas att det finns olika varianter, det är också några som har gjort sin egen tarot-kortlek med hjälp av olika vykort.

Runstavar

Gör flera 7 tum långa pinnar av bok, rönn, fläder eller ask. Märkning och längd efter behov. Kastas som orakel.

Boline

Denna kniv är till för att skära med. Den används för att rista runor i ljus, skörda örter mm. Bolinen har ett vitt handtag och har bågformat blad.

Skålar, Bägare, Glas

Skålen används på altaret och symbolizerar dig. Fyll skålen med saker du tycker om. Glaset används till vätska.

Mortel och pistill

Två goda hjälpmedel. De skyddar mot otyg i köket och symbolizerar den kvinnliga synen resp. den manliga synen (Gissa vilken som symbolizerar vad). Tillsammans är de en stark och välbalanserad enhet. De är inte bara symboler, de ska självklart också användas. Använd gärna samma mortel till kulinariska och magiska saker. Kom ihåg vad som var i den sist, vissa magiska örter är inte ätliga!

Påsar & krukor

Av naturmaterial, används till förvaring.

Knivar

Symboliserar intellekt, skydd. Använd en speciell till skörd.

Instrument

Rösten, flöjter, klockor, trumma, rop, skrik, fyrverkeri

Rörpinnar

Gör några pinnar av rönn. Ta bort barken och förvara dem i köket. (Rönn kan förvaras i bilen mot förhäxning)

Facklor

Används för att markera, kalla, beskydda och mot sjukdom. (Lär hur du kan göra egna här.)

Bålet

Om du vill bygga ett bål för en ritual utomhus, kan du använda alla (eller en kombination av) de här träsorterna:

Rönn, Brakved, Mesquite, Poppel, Ek, En, Tall, Ceder, Apel Om du inte kan få tag på någon av dessa, använd de som växer vilt där du är. Ritualer på stranden kan lysas upp av bål av torr drivved som samlats innan ritualen

Band

Silke, bomull, guld, silver, koppar

Silversked

Används för att gräva upp rötter.

Vita pinnen

Ta en 3 tum lång avbarkad gren från ett flygträd som växer i en ek. Grenen får inte komma i kontakt med jorden, Bär den runt halsen eller i munnen. Ger osynlighet och beskydd.

Pin It on Pinterest

Share This