The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Orkanljus

Orkanljus kan bli väldigt fina om man gör de rätt. Om de görs fel kan de vara fula och farliga. Ett orkanljus är ett ljus som är designat för att brinna ner i mitten och lysa upp det yttre skalet. Det är vanligt att lägga i blommor, kanel, snäckor, stenar mm i det yttre lagret.

Material

 • Två formar med samma höjd, en med mindre diameter än den andra.
 • Lågtemperaturvax, smp ca 54 grader.
 • Högtemperaturvax, smp ca 60 grader.
 • Vaxhårdnare eller klara kristaller. Det spelar ingen roll vad man använder, så länge vaxt inte blir genomskinligt.
 • Saker att lägga i.
 • Veke och andra saker man vanligtvis behöver vid ljusstöpning.

Procedur

Steg 1

Gör ett ljus i den mindre formen med lågtemperaturvax och lite vybar eller stearin. Om du vill, kan du tillsätta doftämnen. Färg kan också tillsättas, men detta kan göra upplysningen av det yttre skalet svårare. Använd en mindre veke än du annars hade använt för denna form. Låt det hårdna och ta det ut av formen. Detta kallas kärnljuset, och används för att hålla instöpingarna mot skalet. För att vara säker är det bäst att använda en kärna som är minst 7 cm i diameter, och en veke för ett ljus på 4-5 cm i diameter.

Steg 2

Trä genom kärnljusets veke i den större formen och försegla. Lägg i instöpningarna runt kärnljuset som det passar dig. Försök att hålla kärnljuset i mitten. Om du använder växtmaterial, bör du försöka att klämma fast dessa så att de inte flyter upp då du häller i vaxt.

Steg 3

Förbered högtemperaturvaxt genom att tillsätta den valda hårdnaren. Tillsätt inte vybar eller stearin då dessa gör vaxt mer genomskinligt, och gör upplysning inifrån svårare. Ju högre smältpunkt det yttre skalet har, ju mer hållbart blir ljuset. Häll vaxt i formen vid ca 87 grader. Låt det stå ca 30 sekunder medan du knackar på kanterna för att få ut luftbubblorna. Placera formen i kallt vattenbad. För att det är ett kärnljus i mitten, bör det vara minimalt med krympning som måste efterfyllas.

Avslutning

Efter att du har tagit det ut av formen, måste du jämna till basen. Skavanker kan putsas av med en nylonstrumpa.

Testning

Det är väldigt viktigt att testa brännegenskaperna hos ljuset och hålla ett gott öga med det under tiden, speciellt om du använde brännbara instöpningar. I teorin ska den mindre veken göra att instöpningarna inte kommer i kontakt med lågan, men du måste kanske experimentera med olika vekar för att få det önskade resultatet. Om du har tänkt sälja dem, måste du testa de väldigt noga för säkerhets skull. Ett dåligt gjort orkanljus kan bli en fackla som är väldigt farlig. Det bästa är att inte bränna orkanljus mer än 2-3 timmar om gången för att förhindra att skalet smälter.

Vad är ett orkanskal?

Ett orkanskal är ihåliga vaxskal som blir upplysta av votivljus eller värmeljus inuti. Då skalet inte blir utsatt för någon låga, kan det hålla länge om man ser till att de inte blir för varma. Det är vanligt att stöpa in blommor, kanelstänger, snäckor, stenar mm i skalet.

Material

 • En orkanform eller annan form med stor diameter.
 • Ett orkaninlägg, eller passande burk med ändarna bortskurna.
 • Högtemperaturvax, minimum smp 60 grader.
 • Vaxhårdnare som Micro 180 eller klara kristaller. Vad som helst bara inte vaxt blir mer genomskinligt.
 • Självvalda instöpingar.
 • En vass och långbladig kniv.

Procedur

Steg 1

Försegla vekehålet och sätt i inlägget. Inlägget används för att hålla instöpningarna på plats medan vaxt stelnar. Lägg instöpningarna mellan inlägget och formens insida. Om du använder något som kan flyta, är det bäst att klämma det fast.

Steg 2

Förbered högtemperaturvaxt genom att tillsätta den valda hårdnaren. Tillsätt inte vybar eller stearin då dessa gör vaxt mer genomskinligt, och göra upplysning inifrån svårare. Ju högre smältpunkt det yttre skalet har, ju mer hållbart blir ljuset. Häll vaxt i formen vid 87 – 93 grader. Låt det stå ca 30 sekunder medan du knackar på kanterna för att få ut luftbubblorna. Ställ formen försiktigt i ett kallt vattenbad.

Steg 3

Efter ca en minut tar du tag i inlägget och lyfter det 1 cm upp. Upprepa varje minut i ca 8 minuter. Den tid det tar att göra detta beror på din hälltemperatur och temperaturen på vattenbadet. Försäkra dig om att inlägget är helt borttaget innan skalet hårdnar så att inlägget sitter fast.

Steg 4

Då inlägget är borttaget låter du skalet kallna till tjockleken på väggen är 1 – 1,2 cm. Tjockleken på väggen är en smaksak. Tjockare väggar hindrar genomlysning, men är starkare. Då du tycker väggen är lagom tjock, tar du en kniv och skär ut toppen. Häll ut det flytande vaxt från centrum. Detta kan skvätta, så använd ögonskydd.

Avslutning

Använd kniven för att trimma toppkanten så att den är jäms med kanterna. Låt vaxt kallna och ta den ut av formen. Sista steget är att jämna till toppen och botten på samma sätt som tidigare.

Testning

Det är väldigt viktig att testa hur ljuset brinner (som jag har sagt tidigare). Orkanskal lyses bäst upp av votivljus i glashållare. Även om detta är ett säkert sätt att bränna det på, kan det hända att du måste använda en större diameter om vaxt kommer för nära lågan, eller blir mjuk efter att ha brunnit i tre timmar.

Pin It on Pinterest

Share This