The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Lådträdgården, trädgården för dig med liten plats

När du har bestämt dig för att ordna en trädgård, är det några få saker du måste tänka på.

Bestäm dig för vad du vill odla, välj miniatyrversioner om du kan. De är mer anpassade till förhållandena. Se så efter hur mycket plats de behöver, och om det passar med den plats du har. Tomater är något av det svåraste du kan börja med i en lådträdgård, så det är en bra idé att inte ta tomat som första val.

Lådträdgården, trädgården för dig med liten plats

Lådor, jord och vatten väger mycket. Se därför extra noga efter att ditt tak/din balkong eller var du nu ska ha den, tål vikten.

Kom ihåg att det behövs minst 15 – 30 cm avstånd runt varje planta. Bra luftning hjälper att förebygga skadedjur, mögel, bakterier och virus.

Kommersielle växtmedium är oftast ”jordbefriade”. Därför är det en bra idé att tillsätta en del mogen kompost och en del god toppjord. Lägg grus i botten av lådan för att dränera, och ge den extra vikt så att den inte välter i vinden.

Behållarna kan vara vad som helst, en trälåda, ihåliga trädstammar, block av lättbetong, eller till och med en plasthink. Små plantor som sallad, gräslök och de flesta örter, kan klara sig i en kruka med en diameter på 15 cm. Större plantor som till exempel paprika, behöver en större behållare (minst 30 cm). Kom ihåg att plantor med grunda rötter kan planteras tillsammans med de som har djupa rötter.

Unga plantor behöver inte lika mycket vatten som då de är klara att sätta frukt. Låt plantorna gå i en torr/blöt cykel, som de hade gjort om de hade varit vildväxande. Använd inte för mycket gödsel heller. Plantor med för mycket mat är inte lika motiverade till att reproducera sig, och ger därför mindre resultat.

För att göra ”plantmat” lägger du antingen mogen kompost eller gödsel i en tygpåse och lägger denna i blöt i en hink. Se till att proportionerna är lika (4 koppar kompost till 4 koppar vatten), och att hinken är täckt medan det drar. ”Teet” är färdigt då vattnet har fått en djup brunfärg. Använd det utblandat med vatten. En matsked tångpulver runt basen av plantan före vattning är också en bra källa till gödning. Kom ihåg att bara tillsätta det en gång!

Pin It on Pinterest

Share This