The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Skulpterte lys

Materiale

For å lage skulpterte lys trenger du: En kniv med rakt blad, huljern, voks, pigmentfarge, dyppekar, veike, form, skarpe kniver, hengekrok, vannspann.

1. skritt

Kjernelyset kan være av en hvilken som helst form. Noen former er lettere å skulptere enn andre. Den mest populære er stjernepilaren. Kammene fungerer som referansepunkter, og gjør det lett å lage kutt med jevne mellomrom. Voksblandingen er noe som du selv bestemmer etter din egen smak. Noen bruker voks med et smp på 60 grader uten tilsetningsstoffer, noen bruker voks med smp på 54 grader, andre blander begge. Når du lager kjernen lar du det være minst 15 cm veike over lyset (utenfor bunnen av formen). Bruk en litt mindre veike enn du ellers ville gjort for denne størrelsen. På grunn av tiden det tar å smelte dyppevoksen, er det best å forberede flere kjernelys før du begynner.

2. skritt

Forbered dyppekar. Du trenger et for hver farge som skal brukes. Hvis du ikke har dyppekar, kan du bruke de høyeste smeltebeholderne du har. Siden disse lysene vi trenge vekk mer voks enn koniske, er det viktig å vite hvor høyt man skal fylle dem med voks. Dette kan testes med vann. Dypp lyset i vannet. Vannoverflaten bør ikke stige mer enn til 2,5 cm fra toppen. Fjern lyset og merk nivået med en penn eller lignende. Dette er den nivå du skal ha på voksen. Dyppekar bør alltid plasseres i en panne med vann siden de skal stå på en varmekilde.

3. skritt

Legg voksen i dyppekarene og still de på varmekilden. Når voksen smelter justerer du nivået slik at det er ved merket du lagde i 2. skritt. Juster varmekilden slik at temperaturen holder seg på 71 – 73 grader. Hold et nøye øye på temperaturen siden denne er høyst kritisk for et godt resultat. Fyll spannet med kaldt vann.

4. skritt

Det er veldig viktig å bruke pigment for å farge denne typen lys. Pigment gjør at fargene ikke blandes og gir klarere farger. For å ytterligere forhindre at fargene blandes, kan man gjøre et eller flere dypp med hvit farge (titan dioksid) mellom fargedyppene. Hvor mye pigment man bruker er et personlig valg, men man kan begynne med 2 %.

5. skritt

Hvis du bruker en hengekrok binder du veiken til den nå. Før du går videre, forsikre deg om at du har nok uforstyrret tid til å ferdigstille lyset. Det kan være en god ide å stenge av telefonen før du begynner. Når du har begynt å dyppe, må du fortsette til du er ferdig.

6. skritt

Det første dyppet bør være i din sterkeste farge. Hold lyset i voksen i eksakt 30 sekunder. Dette vil gjøre voksen myk og gjøre at det dyppede laget fastner bedre. Dypp lyset kjapt i vannet og tørk av eventuelle vanndråper.

7. skritt

Gjenta voksdypp/vanndypp. Varier fargelagenes tykkelse ved å dyppe ulikt antall ganger i samme farge. 2 dypp gir et tynt lag, 5-6 et mellomtykt lag og 10-12 gir et tykt lag.

Skjæring

Når du har bygget opp ønsket antall lag er det på tide å begynne å skjære. For optimalt resultat bør lyset være i øyenhøyde. De fleste proffene henger lyset fra en stang på passende høyde. Du kan også stille det på en metallplate og skjære mens du sitter på en stol. Du må ikke nøle nå. La deg selv gjøre de misstak som må til for å lære. Det verste som kan skje er at lysene blir fule. Hvis du gjør et misstak, så bare fortsett. Dette krever øving.

Spiraltvist

Spiraltvist er noe artig man kan gjøre. Bruk en kniv der bladet er bøyet til en sirkel. Dette vil høvle av litt voks når du bruker den.

Skrell av litt voks og vri til en spiral. Trykk den fast igjen. Gjenta med jevne intervaller rundt lyset. Jobb kjapt siden du må være ferdig før voksen er kald. Variasjoner av denne typen skjæring kan være mer eller mindre snurr, eller skifte mellom venstresnurr og høyresnurr.

Hjørnetvist

Dette ligner på spiraltvisten. Hovedforskjellen er at man bruker en rak kniv. På grunn av dette er det lettest å gjøre på hjørner (firkantede lys) eller spisser (stjerner og pyramider). Det er en god teknikk for å pynte opp ellers enkle lys.

1. skritt
Etter å ha dyppet lyset kutter du nedover ene hjørnet. Kuttet kan begynne på toppen eller en bit ned. Vinkelen bør være slik at den fulle dybden nås etter 1-1,2 cm av kuttet. Det er en fordel å få en jevn dybde på kuttet.

2. skritt
Støtt den utskårne biten mens du snurrer. Lag en eller flere snurrer. Variasjoner kan være: enkel snurr på toppen, midten eller bunnen, dobbeltsnurr, spiralsnurr. Snurrer kan også alterneres med usnurrede biter.

3. skritt
Legg biten tilbake på kuttet og trykk den fast igjen. Hvis du har mye snurr på den, kan du måtte strekke den litt for å få den til å passe.

4. skritt
Gjenta for hvert hjørne. For beste resultat bør alle kutt og snurrer være rettet inn med forrige hjørne.

Toppkutt

Denne typen er funksjonell og dekorativ. Dette kan gjøres med et smalt og rakt blad, men er lettere hvis man bruker et huljern.

1. skritt

Før lyset har kjølts ned helt, bruk huljernet til å forsiktig skjære inn mot veiken. Gjenta hele veien rundt og overlapp lett. Vær forsiktig slik at du ikke skjærer i veiken.

2. skritt

Nå bør du ha en bit løs voks, cirka blomsterformet rundt veiken. Fjern denne biten.

3. skritt

Bruk huljernet for å rense opp i kuttene. Hvis ikke det vises mye av kjernelyset, bør du bruke huljernet til å fjerne mer voks. Forstørr diameteren på brønnen hvis du må.

Dette er en god teknikk for å pynte opp vanlige pilarlys, den er veldig enkel og krever ingen rare verktøy. Den ser like bra ut på et lys med et fargelag som på et flerlagslys. Toppkutt bør gjøres på alle lys med mye pigment for å hjelpe brenningen.

Pin It on Pinterest

Share This