The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Klumplys

Klumplys gjør at du kan lage mange forskjellige former fra en form. Tofargede, flerfargede, mønstrede, tilfellige, blandede og relieff. Ved å kombinere to stiler kan du få en enda større variasjon. Det alle klumplys har felles er at de har klumper. Som med alle lys må man eksperimentere. Temperaturen vil variere med voksblanding og ønsket effekt.

Å lage klumpene

Hovedkomponenten i klumplys er klumpene, så du bør lage nok på forhånd. Disse kan kjøpes ferdige, men det er artigere å lage egne. For at lyset skal brenne skikkelig, bør alle klumper og fyllvoksen ha samme blanding. For å lage klumper: bland en ladning voks, tilsett farge og hell i en boks, en gryte eller en lav form. La voksen bli fast. Bruk en skarp kniv og kutt voksen i små terninger. Terningene kan være like store eller ikke. Hver sammensetning vil lage en spesiell effekt i det ferdige lyset. En annen effekt kan oppnås ved å la voksen bli hard og bryte platen i uregelmessige biter. Lag nok klumper for å fylle den form du har tenkt å bruke.

Å lage lyset

Sett i veiken som vanlig og fyll formen med klumper. Klumpene kan dumpes ned i formen uregelmessig eller plasseres presis der du vil ha dem. En, to eller flere farger kan brukes. Du begrenses kun av din egen fantasi. Til slutt heller du på fyllvoksen. For de fleste klumplys fungerer det best med ufarget fyllvoks, men hvis du vil ha et duftende lys, bør du tilsette duftstoffene til fyllvoksen. En god helletemperatur for de fleste klumplys er 77 grader. Etter å ha helt på fyllvoksen, knakk på formens sider i et minutt for å få ut luftbobler, før du setter formen i vannbadet.

Variasjoner

  • Blandede klumper – å bruke en høyere temperatur vil gjøre at fyllvoksen smelter inn i, og blande seg med klumpene. Dette kan kreve så høy temperatur som 115 grader.
  • Relieffklumper – mer klumper kan eksponeres ved å fjerne fyllvoks. Dypp det ferdige lyset i kokende vann eller gå over overflaten med en blåselampe. Hvis du bruker en blåselampe, må du være veldig forsiktig. Voks er brennbart og kan lage giftig damp hvis den blir overopphetet. Bruk av blåselampe bør skje utendørs, og med en brannslukker nære ved. Fordelen med blåselampen er at du kan fjerne voks kun der du selv vil.
  • Mønstrede klumper – klumper kan legges i mønstre. For eksempel kan man legge dem slik at det blir annen hver farge, eller at fargen blir progressivt mørkere/lysere.
  • Små partikler av fargestoff kan mikses med klumpene. Disse vil smelte og lage et vilkårlig mønster.

Pin It on Pinterest

Share This