The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Kjerringråd

En samling kjerringråd og folkemedisinske råd for vanlige problemer.

Kjerringråd

Prikking i benene

Prikking i benene kan gjøre en gal da man skal sove. Et botemiddel er å spise banan - det finnes mye kalium i bananer og prikking kan forårsakes av en mangel på kalium.

Gnagsår

Når du har fått gnagsår kan du knekke noen egg og pirke løs hinnen nærmest skallet. Legg disse over gnagsåret og du skal se at såret gror over natten.

Brannsår

Når man har fått et brannsår er eggehvite bra. Stryk på et lag over det vonde stedet så skal du se at det lindrer kjapt. Du slipper også å få blemmer.

Når du brent deg i solen

 • Smør inn den delen av huden der du brent deg med et tykt lag kjølende og lindrende, naturell yoghurt. La sitte noen timer og skyll så av med vann.
 • Knus/mos tomater og smør det på huden og svie og smerte forsvinner som dugg for solen.

Ved halsinfeksjon

Riv en gulrot, legg midt på en stor neseduk og brett den sammen. Dypp en tøyfille i iskaldt vann og vri ut. Legg gulrotsomslaget på halsen, den kalle tøyfillen oppå og fest til slutt et ullskjerf om omslaget. La omslaget virke i 45 minutter eller til det føles varmt.

Løkomslag ved øreinfeksjon

En toppet teskje gul løk hakkes, legges i en neseduk og varmes på et kasserollelokk. Den varme løkpakken legges oppå øret og en liten flik bak. For å holde pakken på plass setter man på en lue som kan knytes under haken. Barnet skal helst ligge med det vonde øret mot hodeputen for å holde omslaget varmt.

Øreverk

 • Ta en bit frisk ingefær å legg mot. Skvis den litt, så lindrer saften smertene.
 • Ta en teskje med olivenolje el. soyaolje, varm den opp med en lighter, kjenn med fingeren så oljen er ca 37 grader. Hell det inn i det øret som er vondt, da sier det plopp eller sprak og vips, så er smerten borte. Meget effektivt.
 • Varm opp litt olje med et knust fedd hvitløk. Sil deretter av gjennom kaffefilter e.l. Sørg for at oljen har fått kroppstemperatur og drypp noen dråper inn i øret (ligg på siden). Dette både lindrer og "trekker ut verket".

Hodepine

Finnes det egentlig noe verre enn å ha en skikkelig hodepine? Å ligge der i sengen og bare ville hugge av hodet. Det er nå ikke et råd jeg vil gi til tross for at det sikkert virker mot selve migrenen. Her kommer isteden noen mer eller mindre brukbare tips mot lindrig smerte og ekte migrene.

 • Hodepine kan bero på uttørring, drikk derfor noen glass vann.
 • Kamille té på blomster er antiseptisk men også smertestillende.
 • Akupressur: masser den lille gropen mellom ørene, midt i tommelgrepet eller punktet en tommelbredde ut fra oyenvinkelen.
 • Massasje er om ikke det hjelper i hvert fall utrolig godt. Konsentrer deg på skuldrer og nakke.
 • Migrene té: Hell 1,5 - 2 dl hett (ikke kokt) vann over 2 ts revet pepperrot, sil og drikk med en gang.
 • 2-3 friske blad fra matrem på brødskiva kan hjelpe ved hodepine.
 • Gni inn litt lavendelolje eller peppermynte på tinningene.
 • Fukt et kjøkkenhåndkle, eller liknende i vann, deretter i litt eddik, bind det rundt hodet, og gå med det en stund.
 • Migrene: Legg et kaldt omslag på pannen med lavendelolje.
 • En liten flaske med 3 dråper essensiell lavendelolje i mandelolje. Smør på tinningene.
 • Migrene: Lagre noen friske matremblader i aluminiumfolie i fryseren. Tygg på dem så snart du merker de første symptomene. Hvis du ikke står ut med smaken finnes kapsler og tabletter med matrem.

Mageproblemer

Man kan ha mange problemer med magen. Knip, smerter, treghet og diaré er bare noen.

 • Ingefær: Ved dårlig fordøyelse og mageknip kan fersk ingefær hjelpe. Riv eller hakk den fint og bland den i maten, eller tygg på tynne skiver etter maten. Ingefær er bra mot de fleste mageproblemer, f. ex bilsyke, hard mage og sommersyke.
 • Fennikel frø: Tygg dem eller lag té på dem mot gass. For å lage té later du 2 ts frø trekke 15-20 minutter i hett vann.

Bleieutslett

Sår stump er vel veldig vanlig for små barns foreldre. Et virkelig godt råd: Kutt ut alt av salver! Våtkluter og salver og kliss med kunstig parfyme og rare innholdlister lange som et vondt år skal man holde langt unna små barns hud. Bruk potetmel. Det eneste som fungerer! Potetmel har stabiliserende virkning på flere hudlidelser, tørk gjerne melet i stekeovnen først, da blir det enklere å bruke. Pudre barnestumpen, og unngå salvebruk i den perioden behandlingen pågår. Mange opplever at sårheten er borte alt ved neste bleieskift. Ringblomstsalve er også bra. Smør den såre stumpen med morsmelk. Morsmelk inneholder stoffer som faktisk gjør den svært anvendelig til behandling av sårhet og en del andre plager.

Hvis du har brent deg på en brennesle

 • Prøv å smøre på ren lavendel olje og VIPS så gjør det ikke vondt lenger.
 • Gni det gule på løvetannen på huden der du har brent deg. Den vokser jo også som regel i nærheten av brenneslen.
 • Del en tomat i to, og bruk snittflatene til å smøre på brennstedet.
 • Bruk Aloe Vera gele.
 • Gni agurk på stedet, det lindrer.
 • Press saften ut av stilken til et groblad og dra bladet i stilkens retning over det sviende hudpartiet.
 • Gni på saften fra et kålblad.
 • Løksaft lindrer mange hudirritasjoner.
 • Gni et løvetannblad over stedet.
 • Hell melk på stedet.

Sitronomslag mot sår hals

Ett sitronomslag om halsen kan virke avsvellende ved vond hals. Man skjærer sitronskiver og legger de i en rekke på en duk, bretter over en side av duken og legger den rundt halsen, så et ullskjerf rundt omslaget.

Bakrus

Jeg har aldri hatt det selv, men jeg vet at andre plages med det. To ts timian til et krus vann kokes i 10 minutter og drikkes dagen derpå. Eller er nok det beste rådet å spise skikkelig før og etter drikking, og å drikke tilstrekkelig med vann.

Tett nese

Bland noen dråper Eukalyptusolje med rent vann i en liten sprayflaske, spray det på genseren eller skjerfet. Snufs det inn, det åpner nesen. Til små barn kan du ta noen dråper rein Eukalyptusolje på hodeputen, dagen etter er mye kommet ut.

Tilstoppede melkekanaler

Har du tilstoppede melkekanaler, og ønsker å drive melka tilbake, kan følgende hjelpe:

 • Smør brystene og armhulene med hvit kamferolje.
 • Legg på omslag av varmt grønnsåpevann og skift til nye straks de kjølner. Dette kan løsne på tilstoppede melkekanaler.

Ønsker du at melkesekresjonen skal gå tilbake, kan det hjelpe å drikke salvie-te. 1-2 teskjeer salvie overhelles 1⁄4 liter kaldt vann. Blandingen gis et langsomt oppkok og trekkes i noen minutter før den siles. Drikk en kopp tre ganger daglig.

Øke melkeproduksjonen

Hell 1⁄4 liter kokende vann over en blanding av 1 teskje anis, 1 teskje fennikel og 1 teskje karve. La dette trekke i ca. 10 min, og drikk en kopp.

Brystverk

Omslag av kålblader har fra gammel tid vært brukt på ammede kvinner med brystverk. Det sies at kålen kan trekke verken ut og dessuten er den kjent for sin smertestillende virkning. Fjern den tykke nerven og kjevle bladene myke og før bruk. Skift omslag to ganger daglig, og smør gjerne huden med olje først slik at den ikke irriteres av kål-saften.

Pollenallergi

Honning sies å virke forebyggende på høysnue. En spiseskje til hvert måltid vinteren gjennom er et vitamin- og mineralrikt kosttilskudd, og kan kanskje bevirke at allergiplagene blir mindre.

Bihulebetennelse

Kok opp 1 1⁄2 liter vann med 1 ts salt, la det hele avkjøles, og trekk det inn i nesen.

Anemi

Ikke alle sorter ingefærøl er tilsatt kunstig smaksstoff. Noen inneholder ekte ingefær, og dette krydderet sies kunne øke blodprosenten. Drikk en flaske hver dag i en til to mnd.

Blodsirkulasjon

Hvitløk har en gunstig virkning på blodsirkulasjonen, og enkelte hevder også at forkalkninger i blodårene kan minskes ved daglig inntak av hvitløk. Kalde føtter, åreknuter og leggsmerter kan bedres ved daglig å ta 3-6 hvitløkkapsler. (pass på å få tak i et anerkjent merke, det finnes en del i handelen som har minimale mengder hvitløk). 1-2 hvitløksbåter daglig vil være passende dosering for dem som foretrekker den naturlige smaken.

Legg deg på magen med vristene utstrakt mot underlaget. 1 ts salt og 1 kork grønnsåpe blandes i et fat med varmt vann. Ta fotbad til vannet er lunkent (30 min) sies at blandingen stimulerer blodsirkulasjonen. Veksle mellom varme og kalde bad øker sirkulasjon. Aktivitet av alle former, slå floke, går raskt osv øker sirkulasjonen.

Høyt blodtrykk

NB! Hva du enn måtte forsøke av kjerringråd, så må du aldri slutte med blodtrykksmedisin uten å rådspørre legen. Pass på å gå jevnlig til kontroll, uansett om du tar medisin eller ikke. Andre generelle råd er; reduser saltforbruket, gå ned i vekt hvis du er overvektig, slutte å røyke og unnlate å spise kost med mettede fettsyrer.

Uttrekk av Misteltein har vært brukt mot både hodepine, høy puls og hjertelidelser. Drikk f.eks. kaldtvannsuttrekk av planten (man bør ikke koke te av misteltein). Til 1⁄4 liter kaldt vann brukte du 1 toppet ts misteltein, og lar det hele trekke i en kasserolle natta over (ikke aluminium). Neste morgen blir blandingen silt og varmet til den er lunken. Uttrekk skal drikkes fordelt på tre kopper utover dagen (ikke alt på en gang!) Advarsel: misteltein er en giftig plante, og må brukes med forsiktighet! Hvitløk er kjent for sin stimulerende virkning på kretsløpet, og enkelte mener at det også stabiliserer blodtykket. Ta 1 spiseskje tran og 4 hvitløkkapsler hver dag. (Advarsel: slutt aldri med blodtrykksmedisin uten å prate med legen og kontroller blodtrykket med jevne mellomrom).

Beroligende

Varm kamillete, sitronmelisse-te og Lavendel-te er beroligende. Du kan få kjøpt disse som rene urter på helsekosten/apotek og blande din egen te med enten alle tre, eller den du foretrekker. Trekk da en ts av hver urt sammen med varmt vann i kopp eller kanne.

Urinveisinfeksjon

Størst sjanse for at rådene skal fungere, får du ved å starte med en gang symptomene melder seg. Dersom plagene vedvarer må du kontakte legen. Blærekatarr er en infeksjon, og kan utvikle seg til alvorlige lidelser hvis den ikke stoppes i tide.

 • Drikk avkok av barken på hegg. "Teen" virker vanndrivende og kan drikkes flere ganger daglig.
 • Husk også å drikke mye vann.
 • 1 ts malte bukkehornfrø (trigonella foenum- graecum) oppløst i litt vann drikkes flere ganger daglig. Denne kan ha en gunstig innvikning på ulike betennelsestilstander i kroppen.
 • Overskudd av c-vitamin i kroppen utskilles i urinen og surgjør denne. Dette virker hemmede på bakterieveksten, og det kan derfor lønne seg å ta en sterk c-vitamintablett om morgenen og om kvelden. Spesielt kvelden, da urinen ligger stille lenge i blæren om natten.
 • 1⁄2 dl 7 % blank eddik
  1⁄2 dl vann
  3 ss sukker
  Drikkes morgen og kveld. Hvis blandingen over blir for sterk, mildnes den med mer vann. Advarsel; har du svak mage, bør blandingen være mildere, og 1-2 spiseskjeer morgen og kveld.
 • 1-2 ts gullris (Solidago virgaurea) blandes med 1 kopp kaldt vann, og gis et oppkok. La teen trekke i et par minutter før den siles. Drikk en kopp varm gullriste tre ganger daglig om du plages med blærekatarr, nyrebetennelse eller smertefull vannlating.
 • Kjerringrokkte (Equisetum arvense) er et høyt skattet middel i folkemedisinen mot urinveislidelser, og virker lett vanndrivende. Drikk den straks symptomene melder seg, så kan det hende du unngår at plagene utvikler seg. 1- 2 ts kjerringrokk i en kopp kaldt vann gis et oppkok, og trekkes i 15 - 30 min. sil teen og drikk en kopp tre ganger daglig.
 • Salvie kan virke helbredende på blærekatarr. 4 ss salvieblader overhelles i 1 stor kopp kaldt vann og gis et oppkok. Trekkes i 3-5min og så siles. Bland gjerne med litt honning og drikkes slurkvis utover dagen.
 • Masser korsbenet, det finner du nederst i ryggen, det er formet som en trekantet beinplate. Stimulerer blodsirkulasjon og fremskynder helbredelsesprosessen ifølge en fysioterapeut.
 • Unngå søtsaker, sitrusfrukter, moden ost, koffein, alkohol og nikotin.
 • Ta tranebærkapsler med bukkoekstrakt (Agathosma betulina).
 • Drikk tranebærte og nypete (surner urin).
 • Spis blåbær.
 • Ikke sitt på kalde underlag og hold føtter og hender varme.
 • Tiss etter samleie.
 • Bruk skjørt eller løstsittende bukser, du unngår da klamhet. (Bakteriene trives nå det er klamt.)
 • Oppsøk lege hvis du har følgende symptomer: Kvalme, blod i urinen, frostrier, oppkast, smerter nederst i ryggen

Cellulitter

Fettvev på lårene, baken og overarmene er et problem spesielt kvinner kan plages av. Mange hevder at det hjelper å massere huden daglig med en hampeklut. Gjør det gjerne i dusjen og hold på til huden blir varm. Etter en tid blir den både glatt og stram. (øker blodsirkulasjonen) Vekselbad; Massering med en grov klut i kombinasjon med vekslende varm og kald dusj er ekstra effektivt. Smør huden med salisylvaselin etter badet. Ettersom dette er en klisset salve, kan det lønne seg å gå en stund uten klær, inntil den har trengt helt inn i huden.

Dårlig ånde

Mot dårlig ånde anbefales det å tygge på friske blad av mynte eller persille. Det hjelper også å tygge på friske eller tørkede frø fra spisskummen, karve, fennikel, løpstikke eller bukkehornskløver. Prøv å tygge 2-3 friske eller tørkede peppermynteblader eller 2-3 friske eller tørkede blad av sitronmelisse. Persille er også en god erstatning hvis du har spist mye hvitløk; tygg den helst rå.

Diarré

 • Kok gulrot til en grøt (kan gis til liten og stor).
 • Spis 1 ts tørr kanel, kan lindre kvalme og diaré (ta den gjerne med et glass vann).
 • Tørkede blåbær spises, eller drikk et konsentrert avkok. (kan også gis til barn og spedbarn).
 • Byggsuppe: byggkorn kokes i vann i ca 1t, sil av og drikk slurkvis i løpet av dagen.
 • 1 ts malt muskatblomst skylles ned med et glass vann, bedring etter et par timer.
 • 2-3 ts potetmel utrørt i vann.

Eksem

 • Hakk opp løvetannblader og -blomster og lag omslag som legges på huden og kan også bruke avkoket og smøre direkte på. Behandlingen gjentas annenhver dag.
 • Ta en flaske fylt med kornbladene fra ringblomst og hell konjakk over. La blandingen trekke i 3-4 uker (gjerne lenger) blandingen smøres direkte på huden.
 • Honning lindrer sår og mykner huden. (Varm den gjerne opp, enklere å smøre).
 • Kok opp 1⁄2 pakke hvetekli i 2 liter vann, sil og hell i badevannet (kan også brukes på spedbarn).
 • Ta 1⁄2 pakke hvetekli, 2 l vann, 1 ts ren flytende grønnsåpe. Kokes i 20min og siles, væsken kan brukes til å smøre direkte på huden.
 • Sinkkrem er bra for eksem på hendene. Denne salven får en laget på apoteket; zinki oxidum 20 %, camphora 5,5 %, Acid Salicyl 1,5 %, vaselinum 73 %.
 • Tran er bra for eksem på hendene. Medisintran 3-4 ganger daglig, bedring etter et par dager.

Forkjølelse - diverse tips

 • Hold halsen fuktig. Drikk minst 10 glass vann og ta gjerne 4 dampbad per dag.
 • Lyng er bra å puste inn ved forkjølelse. Den er også bra mot hoste og diaré. Er lett beroligende og søvndyssende, dog finnes det litt overtro å se opp med. Hvis man tar med seg lyng inn i hjemmet sies det at noen i samme hus vil sovne inn for alltid.
 • Svarthyll er bra mot feber, forkjølelse og er svettdrivende. 2 ts blomster/kopp drikkes hett. OBS! Større mengder kan gi kvalme, diaré og brekninger.
 • C-vitamin er bra mot forkjølelse. Finnes ekstra mye i sitrusfrukter, solbær, gulrøtter m.m.
 • Mot sår hals kan du bruke karri oppløst i lunka vann. Bruk 1 teskje til 1 kopp vann, og gurgle dette.
 • For å få vekk slim i halsen, kan du presse safta av en sitron ned i en kopp. Drikk dette.
 • Svelg 20 hele pepperkorn med et glass vann.
 • Kvern opp hvit eller svart pepper, og bland dette med så mye H-melk som du orker. Kok opp, og drikk. Ha gjerne honning i.
 • Ta noen få dråper japansk peppermynteolje i litt vann, og drikk. Du kan også gurgle rein peppermynteolje.
 • Enkelte sier at det lønner seg og unngå kjøtt og egg til man føler seg bedre.
 • Når du er lei av å drikke ditt og datt mot sår hals, ta en teskje flø i ny og ne.

Forkjølte barn

 • Varm opp vann og til sett noen dråper eukalyptusolje. Plasser skålen ved siden av sengen til barnet, det vil letne på pusten og løsner opp i tett nese.
 • Små barn kan lettere bli kvitt forkjølelse hvis man smører føttene deres med fåretelg.

Forkjølelse - bronkitt

Ved slim i brystet eller bronkitt, kan to kopper isopte (hyssopus officinalis) daglig være velgjørende. 3 ts isop(tørket) trekkes i 1⁄4 l vann i 10 min.

Forkjølelse - forebyggende

 • Solhatt er bra både forebyggende og når du begynner å bli syk. For å forebygge kan du ta 30 dråper daglig i ei uke, så holde opp en uke, for så å gjenta. Merker du at du er i ferd med å bli syk, skal du ta 20 dråper fem ganger daglig i en uke.
 • Bland en stor, finhakket løk med fire spiseskjeder honning. La det stå i tre timer, og sil av. Ta 1 ss av saften tre ganger daglig.
 • Kvannrot tygges når en kjenner forkjølelsen er i anmarsj.
 • Noen tar mange c-vitamintablett (c-vitamin sjokk) og mener og har da sluppet unna ved en begynnende forkjølelse. (vær forsiktig da store mengder av c-vitamin kan være en hard belastning på magens slimhinner.
 • Tygg hvitløk til all saft er ute.
 • Putt hvitløk i nesen og snus inn dampen. Putt et fedd i hvert nesebord og pust inn noen ganger.
 • Hvitløks smørbrød; 3 fedd, en brødskive og gjerne sammen med annet pålegg.
 • Hvitløksalat; 1⁄2 finhakket eple, 1 ss kruspersille, 2 store pressede hvitløkkløfter, 1 ss rømme (spises 3 ganger daglig, eple og rømmen mildner smaken og kruspersille demper lukta.)
 • Hvitløk og melk: 2-3 fedd kok opp med melk, kan ha honning i, fin og gi til barn som ikke klarer å spise rå hvitløk.
 • Putt ingefær i 1 kopp kokende melk og tilsett 1 ss honning.
 • Når en kjenner forkjølelsen kommer smygende, skal en tygge på skudd fra gran, lerk eller furu. Det skal vist nok ta knekken på den. Virker desinfiserende på munn og svelg, øker blodsirkulasjonen og sies å være blodrensende. Og for de som er engstelig for vondlukt, finnes det kjerringråd for dette også, se dårlig ånde.
 • 2 dråper jod i 1 glass vann drikkes daglig. (Jod er giftig i større mengder så vær nøye med doseringen, enkelte kan være allergiske mot jod og bør derfor ikke drikke dette.)
 • 20 kamferdråper på en sukkerbit og spis dette eller 1 kopp varm melk med 1 ts kamfer (sterkt, anbefales ikke til små barn), da er det bare og gå til sengs og svette ut.
 • .Ta tørr kamfer på en ullklut og legg dette på brystet, løsner opp i nese og bryst og sies og beskytter mot smitte (kan benyttes også på barn).
 • Kamillete og lindeblomst te er også forebyggende. 2-3 ts trekkes til en stor kopp te.
 • 2 peppermyntedråper i et halvt glass lunkent vann eller på litt honning.
 • Salviegurglevann og -te.
 • Sitrongeranium: Dette er en plante som dufter sitron når en berører den, bare og ha denne i stuen kan være forebyggende.
 • Soneterapi: trykk og masser i svømmehuden mellom tommel og pekefinger på begge hendene i ca 5 min. sett deretter pekefingerneglene mot det øverste punktert av tommelfingerneglenes innside, og trykk i et kvarter. Gjenta dette flere ganger daglig i noen dager.
 • Varmt fotbad med en neve havsalt, og gå til sengs rett etter på, dagen etter vil du trolig føle deg bedre.
 • Heshet

  • Kalde omslag rundt halsen (dette er et kjerringråd som også en halsspesialist har gitt en pasient).
  • Fukt en sukkerbit med pimpernelldråper og sug på den. Gjentas 3 g daglig.
  • Kok 4 gulrøtter til de blir bløte og mos dem sammen med 1 dl honning. 1ts 5- 6 g daglig. (fungerer også bra mot røykhoste).

  Sår hals

  • 1-2 kopper bukkehornkløverte per dagen. 2 ss bukkehornkløverpulver til 1⁄4 l kokende vann, drikkes avkjølt (bør unngå varmedrikker ved halsinfeksjoner).
  • Putt 1 ss epleeddik i ett glass lunkent vann. Gurgle m dette flere ganger daglig. Små slurker hver 5. min hvis sårheten ligger lenger ned i halsen.
  • Gurgle med saltvann i 5 min i strekk flere ganger daglig
  • Gurgle med salvie flere ganger daglig (2 ts salvie i 1⁄4 l vann som oppvarmes opp mot kokepunkt). Ammede kvinner bør unngå salvie da det hemmer melkeproduksjonen.

  Tett nese

  • Eteriske oljer- spesielt furunål, salvie og eukalyptusolje kan hjelpe. Drypp noen dråper på en klut og snuser inn.
  • Ta av lokket på en boks honning og snus inn gassen fra honningen. Man kan også smøre litt under nesen.
  • Hvis kjevemuskulaturen trekkes fra side til side, kan det løse opp i en tett nese.
  • Kok opp kvister av furu og gran i vann og hold hodet over dampen med et håndkle over hodet. Trekk pusten dypt inn til tettheten løsner.
  • Kamilledampbad virker også oppløsene.
  • 2 ss kjerringrokk trekkes i 1⁄2 l kokende vann i 30 min, så innåndes dampen i 2 min, pause og så fortsett så lenge du orker
  • Timian kan brukes på samme måte som kjerringrokk men her trekkes det kun i 10-15 min.

  Hoste

  Skjær en løk i båter og legg den i en skål med vann - dekk nesten løken med vann. Sett skålen på soverommet.

  Insektstikk

  • Isopolje eller lotion
  • Lavendelolje
  • Ringblomstsalve
  • Grobladomslag
  • Putt friske blader av salvie eller sitronmelisse på stikket
  • Prøv med en skive løk
  • Gni stikket med litt persille

  Hikke

  Spis en teskje med bringebærsyltetøy.

  Kvalme

  Bland 1⁄4 ts malt ingefær i 1 glass vann og drikk dette. Kvalmen vil oftest gi seg etter 10-15 minutter.

  Kløe i underlivet

  Fukt en bomullsdott med vann, og så med litt 7 % eddik. Vask i og utenfor skjeden, og skyll godt.

  Reisesyke

  • 1 dråpe ekte peppermynteolje blandes med 1 ts honning i en kopp. Hell over varmt vann og rør godt. Drikkes sakte en halv time før avreise. Dette skal motvirke reisesyke.
  • Legg et avispapir på magen og reisesyken blir mye bedre.
  • Tygg persille
  • Plaster på navlen.
  • Sug på en sitronskive.
  • Spis salt mat før turen

  Søvnløshet

  En liten pose med tørket humle under hodeputen hjelper mot søvnløshet.

  Tannpine

  Har man tannpine kan det lindres ved å gni tannkjøttet med eterisk olje fra nellik.

  Vorter

  • Smør vorten med tea tree-olje hver dag, og den vil snart forsvinne.
  • Saften på en takløk skal får vorten til å forsvinne.

  Halsbrann og sure oppstøt

  En håndfull mandler kan hjelpe mot halsbrann og sure oppstøt.

  Tips for å styrke immunforsvaret

  • Spis hvitløk (helst i mat, ikke rå)
  • Spis dine 5 frukter og grønnsaker hver dag
  • Spis paprika
  • Bruk Gurkemeie, Echinacea, Svarthyll eller Ginseng
  • Drikk grønn te
  • Unngå giftstoffer
  • Unngå raffinert sukker og reduser ditt totale inntak av sukkerarter
  • Mosjoner, men ikke for mye
  • Reduser stress
  • Få tilstrekkelig med søvn
  • Drikk tilstrekkelig med væske
  • Hold fordøyelsen god med Yogurt

  Kilder:
  Mind Body Green Natural News Mother Earth Living

  Pin It on Pinterest

  Share This