The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Baking

Mat | Drikke | Baking | Vann Andre
Røkelse | Blekk | Oljer | Brygg | Pulver | Såpe | Hekseflasker

Jeg har samlet en rekke oppskrifter for baking her. De fleste av dem har noen slags magisk forbindelse. Enten at det er urter i dem med magiske egenskaper, eller at de kan brukes til en sabbat.
Baking

Sukkerkake

3 egg
3 dl sukker
75 g smør
litt mindre enn 2 dl melk
1 1⁄2 ts bakepulver
1 1⁄2 ts vaniljesukker
4 1⁄2 dl hvetemel

Varm stekeovnen til 175 grader. Smør en form, strø den med hvetemel, strøbrød eller semulegryn og still den i kjøleskapet.
Pisk eggene og sukkeret tils blandingen er luftig og hvit. Smelt smøret og bland det med melken, la blandingen bli fingervarm (ca. 37 grader).
Bland de tørre ingrediensene. Tilsett smørblandingen i eggedosisen og bland ned de andre ingrediensene. Hell det i formen og stek på rist i midten av stekeovnen ca. 45 minutter.
Prøv med for eksempel en strikkepinne for å se om den er ferdig. Da strikkepinnen er tørr etter at du ha r stukket den ned i midten av kaken er den ferdig. La kaken bli litt kaldere før du prøver å tippe de ut av formen.

Janickes Ostekake

225 g Bixit kjeks
125 g smeltet, avkjølet meierismør
225 g mandarin/ananasost
2 1⁄2 dl rømme
1 ts vaniljesukker
110 g melis
2 1⁄2 dl fløte
1 1⁄2 pk bringebærgele

Knus kjeksene og bland dem med smøret. Legg blandingen i bunnen av en kakeform og trykk det godt sammen.
Miks osten, rømmen, vaniljesukkeret og melisen til en jevn blanding.
Pisk fløten og bland forsiktig i den. Lag gele på 1 pakke med halv vannmengde. La den avkjøles litt og skjær den ned i blandingen. Hell blandingen i formen.

La det hele avkjøles i ca 2-3 timer. Pynt med frukt eller lag et gelelokk av resten av gelepakken. (Lag gele etter anvisning på pakken og hell den på kaken. La det avkjøles tils geleen er stivnet.)

Janickes Krydderkake

Bruk store kopper og se til at du har en skikkelig stor bolle...
6 kopper hvetemel
4 kopper sukker
4ts natron
4ts kanel
1ts kardemomme
1ts vaniljesukker
4 kopper kulturmelk
1 kopp smeltet smør

Bland alt det tørre, deretter kulturmelk og smør. Hell i stor form (langpanne) og stek i 150 grader på nederste rille i ca 45 min.

Ostekrem

400 g kremost, f.eks. Philadelphia
2 ss vaniljesukker
100 g smeltet smør.

Smørkrem
200g margarin
200g melis
1 egg

Smak til med vaniljesukker og kaffe. Hvis det blir for lite så lag dobbel porsjon.

Halvmånekjeks

1 kopp skikkelig malte mandler
1 1⁄4 kopp mel
1⁄2 kopp melis
2 dråper mandelekstrakt
1⁄2 kopp mykt smør
1 eggule

Rør godt sammen mandler, mel, melis og ekstrakt. Arbeid inn smøret og eggulen med hendene. Kjøl deigen. Varm ovnen til 165 oC (325 F). Klyp av deigbiter like store som en valnøtt og form dem til halvmåner. Legg dem på smurt bakepapir og stek dem ca 20 minutter. Server ved Enkel Fest, spesielt ved Esbat.

Paideig

(25 cm)

3 dl hvetemel
125 g smør eller margarin
2-3 ss kaldt vann

Man kan bruke et egg i stedet for vannet, men da må man bruke 150 g smør og deigen må arbeides sammen raskere. Mål opp melet i en bolle. Kutt kjøleskapskaldt smør i biter. Finfordel fettet i melet med fingrene eller en gaffel. Tilsett vannet/egget og arbeid det raskt sammen til en deig. Legg den i en plastikkpose i kjøleskapet i en halv time. Nå skal du forberede fyllet.

Eplekake

1 kopp sukker
1 kopp hvetemel
1 kopp egg
1 kopp smør
3-4 epler
Sukker
Kanel

Rør smør og sukker hvitt. Ha i egg og hvetemel. Ha i en smurt ringform. Skrell eplene og skjær i båter. Legg på bunnen med et sukker og kaneldryss på toppen. Stekes i ovn på 180 oC ca. 1⁄2 time. Den er ferdig når du stikker en pinne i bunnen og det ikke fester seg noe flytende på pinnen.

Toscakake

2 egg
125 g sukker
100 g margarin
revet skall og saft av 1⁄2 sitron
2 ss vann
100 g mel
1 ts bakepulver

Toscamasse
100 g margarin
100 g finthakkede mandler
100 g sukker
2 ss mel
2 ts vann

Egg, sukker og margarin piskes sammen, og resten blandes i. Fylles i en smurt springform Bakes min. 20 min. ved 150 oC. Toscamassen kokes sammen og legges ovenpå kaken, og bakes lysebrun i 25 min. Kaken skal ha ca. 45 min. i alt.

Tranebærmuffins

(10 stk)

1 1⁄2 dl melk
1 dl maisolje eller olivenolje
2 egg
1⁄2 dl sukker
4 dl hvetemel (eller 2 dl hvetemel + 2 dl fullkornmel av hvete)
3 ts bakepulver

1 ts salt
1 1⁄4 dl fryste tranebær, tintet og avrunnet

Varm ovnen til 200 grader. Pisk melk, olje og egg. Bland i mel, sukker, bakepulver og salt - alt på en gang - til melet blitt gjennomfuktig (ellers blir det klumper). "Snu" ne bærene veldig forsiktig, slik at deigen ikke farges av bærene. Hell den opp med en skje i muffinsformer eller smurt muffinsplate - forsiktig.

Dryss gjerne litt sukker eller farin over deigen i formene. Stek i 18-20 minutter. I USA deler man muffinsen i to deler - vertikalt - og brer smør på delene...

Karveboller

Rør ut:
1⁄2 pk. gjær i 2 dl lunkent vann (37 grader)

Tilsett:
1 dl lunken sur skummet melk
1 ts salt
1 ss olje
1 ss karve
4 dl sammalt hvete - grov
ca. 4 dl hvetemel

Elt deigen godt sammen og la den heve til dobbel størrelse. Elt den godt om, trill ut til en pølse som deles opp og formes til runde boller. Etterhev, pensle med sammenhvispet egg. Stek ved 225 grader I 12 - 15 minutter. Avkjøl på rist. Smaker aller best nybakte, eller nytinte hvis de har vært i dypfryseren.

Urtebrød med solsikkefrø og ost

100 g siktet hvetemel
100 g sammalt hvetemel
1 ts bakepulver
60 g margarin
1⁄2 ts sennepspulver
4 ss hakket frisk persille
100 g vellagret cheddarost, revet
5 vårløk, skåret i skiver
60 g solsikkefrø, ristet
1 egg, sammenpisket
1 1⁄2 dl lettmelk

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Smør en 1-liters brødform lett. Sikt sammen mel, bakepulver og sennepspulver i en stor bakebolle. Smuldre i margarinen med fingertuppene til blandingen ligner fine brødsmuler. Bland i persille, ost, vårløk og solsikkefrø. Visp sammen egg og melk og hell det i bakebollen. Bland det godt med alt det tørre så du får en løs deig. Hell deigen opp i den klargjorte brødformen. Sett den i ovnen og la brødet steke i 35-40 minutter, eller til deigen ikke setter seg fast når du stikker en kakenål i midten. Ta ut brødet og la det stå i formen i noen minutter, delt det deretter ut av formen og over på rist. La det avkjøles på risten. Dette brødet er best å spise varmt og nybakt

Honningkjeks

Disse kakene kan brukes som offergave til alvene.

1⁄2 kopp søt hvitvin
2 ss sukker
1 egg
1 kopp honning
2⁄3 kopp mel
Drøyt et halvt kryddermål (1/8 ts) muskat
Drøyt et halvt kryddermål (1⁄5 ts) kanel
Olje til steking
Drøyt et halvt kryddermål (1⁄5 ts) salt

Pisk vinen og egget i en middels stor bolle. Bland mel, kanel, salt og sukker i en liten bolle. Rør det ned i egg og vinblandingen. La det stå en halv time. Rør sammen honning og muskat i en liten bolle. Hell olje i pannen opp til 4 cm dybde og varm den til den er varm men ikke så at den begynner å ryke. Ha i deigen en spiseskje av gangen. La de steke til de er gyllne. La de rinne av seg på tørkepapir. Dypp dem i honningblandingen. Rekker til 12-16 stk. Kan også brukes til Lughnasadh og Day of the Dryads.

Tekaker

Ca 30 stk

8 dl havregryn
1 l melk
100 g margarin eller smør
75 g gjær
1 ts salt
1 ss sukker
ca 2 l hvetemel

La havren ligge i melken 30-60 minutter i en bolle. Smelt smøret i en stor kittel. Hell i havregrynsblandingen og varm til 37 grader. (Det går også å kjøre den i mikrobølgeovnen i 2-3 minutter.) Smul ned gjæren i bollen og løs den opp i litt av blandingen. Tilsett resten av blandingen, saltet sukkeret og det meste av melet.

Arbeid sammen deigen (for hånd eller vha maskin) til den slipper kantene på bollen. Dryss litt mel over deigen og la den stå til heving under en kopphåndduk i 30 minutter.

Kna i resten av melet. Del deigen i ca 30 biter og form disse til runde kaker, ca 1 cm tykke. Prikk dem med en gaffel. Legg dem på en smurt plate eller bakepapir. La dem heve under en kopphåndduk i 30 minutter.

Stek dem i 225 grader ca 10 minutter. La dem kjøles under en kopphåndduk. Spis eller frys dem.

Fylte brød

1 kg mel
0,4 l vann
3 pk gjær
1 håndfull sukker
1 håndfull salt

Del deigen i to og kjevle ut, legg på fyll og rull sammen. Lag en ring. Gjære 15+15 min. Stek 30-45 min i 200 grader.

Forslag til fyll:
Egg, skinke og ost
Nugatti, banan og nøtter.

Håndpai

3,5 kp mel
2,5 ts salt
1,5 ts sukker
375 g smør (romstemp. eller 15 sek i mikro)

Tilsett vann og kna deigen. Del deigen i 2 og lag firkanter. Ta 2 kp kuttet frukt (2 ss for hver pai). Løs opp maisstivelse i appelsinjuice. Tilsett en klype salt og evt. sukker. Legg fyllet på ene halvdelen av firkanten, brett over og trykk sammen kantene med en gaffel. Pensle med egg og strø på litt sukker. Klipp hull slik at dampen kan komme ut. Stek i 190 grader.

Sukkerfri Krydderkake

2 egg
3 ts flytende søtningsstoff
1 dl melk
75 g margarin
1 1/2 ts kanel
1 ts nellik
1 ts ingefær
evt. revet appelsinskall
2 ts bakepulver
3 1/2 dl hvetemel

Pisk eggene godt. Tilsett melk, søtningsstoff og smeltet margarin. Ha i krydder, bakepulver og hvetemel. Rør til røra er jevn.

Helles i en smurt og strødd formkakeform og stekes ved 175 C i 30 minutter.

Ninas Knekkebrød

4 dl Sammalt grov Rug
4 dl Lettkokte Havregryn
2dl Solsikkekjerner
1 dl Linfrø
1 dl Sesamfrø eller Gresskarfrø
1 ts Salt
7 dl Vann

Røres sammen. Klask røren ut på to bakeplater. Dra over med slikkepott og glatt det fint og jevnt helt ut i kantene. Del opp med pizzahjul før steking.

Varmluftsovn:
Stekes i 180o i ca 45 minutter. Ha begge brettene i ovnen. Sett døra på gløtt etter steking og la brødene avkjøles i ovnen da de er ferdige (slik at de tørker skikkelig).

Vanlig ovn:
Stekes i 180o i ca 50 minutter. Ha begge brettene i ovnen. Et i midten og et lengst nede. Bytt dem etter 25 minutter. Dersom ikke alt er tørrt, senk til 100oC og sett døra på gløtt til de er helt tørre.

Kakemenn

100 g smeltet smør
2 dl melk
1 l hvetemel
3dl sukker
1 ts hornsalt

La deigen hvile i kjøleskap natten over. Kjevle til ca 5 mm tykk og stikk ut figurer med f.eks. pepperkakeformer. Stekes midt i ovnen i 170oC ca 10 minutter.

Havrekaker

2 dl sammalt hvetemel
1 dl havregryn
2 dl melk
Platte til og stek i stekepanne.

Byggkaker

3 dl byggmel
1 dl vann
Kna, kjevle tynt som pepperkjeks, stek i stekepanne.

Honningbrød

1 kg sammalt hvete grovt
250 g hvetemel (nærmere 500g gjetter jeg)
3 ss olivenolje
2 ts salt
1,5 ss honning
1 pk gjær
1 l vann

Knaes
Heves 30 min
Knaes og legges i 2 smurte former
Heves 15 min
Pensles med egg
Stekes i 200 grader 45-60 min

Ringblomstkaker

4,5 dl hvetemel
0,5 dl sukker
200 g smør eller margarin
En håndfull kroneblader fra Ringblomst
Rør sammen sukker og smør, tilsett mel og kronblader. Bland deigen inntil den danner en ball. Sett den i kjøleskap i 30 minutter. Varm ovnen til 175°C. Lag små kuler og legg disse på på et stekebrett dekket med bakepapir. Lag ballene flatere med fingrene eller la dem være runde. Det er helt opp til deg. Stekes i ovnen i 8-10 minutter. Blir ca 40 småkaker.

Horn med ost og skinke

Rekker til 8-10

50 g gjær
3,5 dl melk
60 g smør eller margarin
50 g sukker
1⁄2 ts salt
0,5 kg hvetemel
1⁄2 ts kardemomme
1⁄4 kan skinke i små terninger
1 kopp revet ost
1 egg

Smelt smøret, tilsett melk og få det lunkent.

1) Smuldre gjæren i en bolle og tilsett smør og melk for å løse opp den. Tilsett ca halvparten av melet med de andre tørre ingrediensene og bland sammen. Bruk nok mel for å få en god deig.

2) Hvis du bruker tørrgjær, kombiner alle de tørre ingrediensene med halvparten av melet før du tilsetter melk og smør. Melken og smøret må også være varmere for tørrgjær. Bland og tilsett nok mel for å få en god deig.

Dekk til og la den heve i ca 15-30 minutter på et lunt sted. Del den i to deler. Ta en del og kjevle den til en sirkel. Skjær sirkelen i trekanter. Tilsett ca en spiseskje med revet ost til bredere enden av hver trekant, legg så på noen skinketerninger. Brett den bredere enden over fyllet og rull. Sett hornene på et stekebrett, pensle dem med egg og stek i 8-10 minutter i 250oC (vanlig ovn). La dem avkjøles litt på et kjøkkenhåndkle før du spiser, ellers vil du brenne deg.

Kolakaker

Gir ca 30 stk.

100 g margarin/smør
1 dl sukker
2,5 dl hvetemel
1 ss lys sirup
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver

Skru på ovnen til 175 grader. Rør romstemperert margarin/smør og sukker porøst. Tilsett øvrige ingredienser (melet blandet med bakepulveret) og jobb det raskt sammen til en deig. Rull ut deigen til fingertykke lengder og legg dem på plate med bakepapir. Trykk dem til litt med en gaffel.
Stek i midten av ovnen ca 8-12 minutter i 175 grader. Skjær dem på skrå mens de er varme.

Det går også helt fint å trille baller som man flater ut eller å kjevle deigen og bruke pepperkakeformer.

Hvis du tar dem ut når de er gyldne blir de gode og litt seige.

Pin It on Pinterest

Share This