The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Instruks

Instruks | InnhøstingTørkingLagring

Tilberedninger

Ekstrakt

1 ss tørkede urter eller 2 ss friske
1/2 dl vann (helst destillert)
Hell kokende vann over urtene og la det trekke 30 minutter. Sil av.

Instruks

Infus/Té

Legg friske eller tørkede blad, blomster, knuste frø, bark eller røtter i tekannen, hell på kokende vann og la det trekke i fem minutter. Bruk en teskje tørkede urter eller en frisk kvast på 6-9 blad pr. kopp. Sil og server.

Dekokt

Knus roten, barken eller frøene, legg dem i kaldt vann i en kjele med lokk. Kok opp og småkok til det er igjen en fjerdedel av mengden. Sil av.

Tinktur

Legg 100 g tørkede eller 250 g friske urter i et syltetøyglass, tilsett 5 dl 60 % sprit. La stå i to uker. Sil av.

Salve

Smelt 250 g kokosfett eller annet fast fett, tilsett 30 g tørkede eller 90 g friske urter. Småkokes i to timer. Sil av.

Badesalt

1 kg havsalt
konditorfarge
2 ss av din favorittaromaolje

Legg saltet i et emaljert fat og drypp over oljen. Rør rundt slik at det blander seg skikkelig. Bløt opp fargen og tilsett den. Rør godt og spre ut på en tykk avis for å tørke. Det kan også tørkes på bakepapir på en rist i stekeovnen i en temperatur under 50 grader. Saltet skal være helt tørt før du fyller det over på glass eller flasker som du så lukker slik at ikke luften kommer til. 4-5 ss er nok til et bad. En bra gave kanskje?

Badeekstrakt

Kok 1 l vann og hell over urtene. La trekke 30 minutter og tilsett det til badevannet.

Urteolje

Blandingsforholdet er 3-5 ss tørkede urter til 3dl olje. Bruk kaldpressede planteoljer. Velg de urter du vil ha og hell olje over dem. Kok blandingen over vannbad ½-2 timer, la det bli kaldt og sil av. Til et bad trengs 1-2 ss olje. En annen metode er å blande urter og olje i en mørk glassflaske slik at urtene dekkes av oljen. Still blandingen varmt i noen uker og rist lasken hver dag. Sil av.

Massasjeolje

Avokadoolje er for tørr hud. Oliven-, mandel-, soya-, solrose- og druefrøolje er andre gode basisoljer. Hvetegroddolje er kostbar men harskner ikke like raskt.

Basisoppskrift:
5 ss baseolje
15 dropper aromaolje
Bland ikke mer enn dette siden det harskner raskt.

Hudkrem

Varm opp olje, lanolin eller voks (fett) i vannbad og rør rundt til blandingen er smeltet. Ta den av varmen og tilsett urteekstrakt eller plantesaft sakte. Tilsett eventuelt konserveringsmiddel og aroma. Rør hele tiden kraftig til blandingen er kald og hell på glass. Oppbevares i kjøleskap.

Sterkt ansiktsvann

2 ss urter
1 dl vann

Kok opp vannet, hell det over urtene og la trekke minimum 15-30 minutter. Sil den kalde vesken gjennom tynt tøy eller et kaffefilter, hell det på flaske og oppbevar det i kjøleskapet maks en uke.

Normalt ansiktsvann

1 ss urter
1 dl vann

Kok opp vannet, hell det over urtene og la trekke minimum 15-30 minutter. Sil den kalde vesken gjennom tynt tøy eller et kaffefilter, hell det på flaske og oppbevar det i kjøleskapet maks en uke.

Svakt ansiktsvann

½ ss urter
1 dl vann

Kok opp vannet, hell det over urtene og la trekke minimum 15-30 minutter. Sil den kalde vesken gjennom tynt tøy eller et kaffefilter, hell det på flaske og oppbevar det i kjøleskapet maks en uke.

Urtedampbad

2-3 dl urter
en stor skål eller et fat
kokende vann
et håndkle

Hell vannet over urtene, legg håndkleet over hodet og fatet som et telt. Sitt sånn i ca. 5 minutter.

Øyekompress

Du trenger ren bomull og sterile kompresser, urter og destillert vann. Hell 2 dl kokende vann over urtene og la trekke minst 30 minutter. Sil av og la det bli passe kaldt. Fukt kompressene i urtevesken (du har vel vasket hendene?). Legg deg og slapp av med kompressene på øynene 10-15 minutter. Tar vekk all trøtthet.

Hvordan du dyprenser

Bløt ansiktet. Ta en håndfull av landingen og tilsett lunket vann slik at den får bra konsistens. Masser den inn i ansiktet og gni spesielt partier med pormasker og urenheter. Skyll av med litt kaldere vann.

Grunnprogram for skjønnhetsbehandling

 • Rengjøring
 • Dampbad
 • Maske
 • Ansiktsvann
 • Fuktighetskrem/Nærende krem

Hvor finnes det?

 • Voks, lanolin, og boraks finnes på naturkosmetikkbutikker på nett
 • Destillert vann finnes på apoteket
 • Havsalt finnes i matvare- og helsekostbutikker
 • Basolje finnes på apoteket, i helsekostbutikker, naturkosmetikkbutikker og i matvareforretninger og kan kjøpes på nett
 • Aromaterapiolje finnes på apoteket, i naturkosmetikkbutikker og kan kjøpes på nett
 • Urter finnes i naturen og i helsekostbutikker, kan i enkelte tilfeller også kjøpes på nett, men kun fra Norge pga tollbestemmelser.
 • Alkohol vet du nok like godt som jeg hvor det finnes.

Pin It on Pinterest

Share This