The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Kassehagen, hagen for deg med lite plass

Når du har bestemt deg for å lage en hage, er det noen få ting du må tenke på.

Bestem deg for hva du vil dyrke, velg miniatyrversjoner hvis du kan. De er mer egnet til forholdene. Se så etter hvor mye plass de trenger, og om det passer med den plassen du har. Tomater er noe av det vanskeligste du kan begynne med i en kassehage, så det er en god ide å ikke ta tomat som første valg.

Kassehagen, for deg med lite plass

Kasser, jord og vann veier mye. Se derfor ekstra nøye etter at ditt tak/balkong eller hvor du nå skal ha den, tåler vekten.

Husk at det trengs minst 15 – 30 cm avstand rundt hver plante. God lufting hjelper å forebygge skadedyr, mugg, bakterier og virus.

Kommersielle vektmedium er oftest «jordbefridde». Derfor er det en god ide å tilsette en del moden kompost og en del god toppjord. Legg grus i bunnen av kassen for å drenere, og gi den ekstra vekt slik at den ikke bikker i vinden.

Beholderne kan være hva som helst, en trekasse, hule trestammer, blokker av lettbetong, eller til og med et plastikkspann. Små planter som salat, gressløk og de fleste urter, kan klare seg i en krukke med en diameter på 15 cm. Større planter som for eksempel paprika, trenger en større beholder (minst 30 cm). Husk at planter med grunne røtter kan plantes sammen med de som har dype røtter.

Unge planter trenger ikke like my vann som da de er klare til å sette frukt. La plantene gå i en tørr/bløt syklus, som de ville gjort hvis de hadde vært viltvoksende. Ikke bruk for mye gjødsel heller. Planter med for mye mat er ikke like motiverte til å reprodusere seg, og gir derfor mindre resultat.

For å lage «plantemat» legger du enten moden kompost eller møkk i en stoffpose og legger denne i bløt i et spann. Se til at proporsjonene er like (4 kopper kompost til 4 kopper vann), og at spannet er dekket til mens det trekker. «Teen» er ferdig da vannet har fått en dyp brun farge. Bruk den utblandet med vann. En spiseskje tangpulver rundt basen av planten før vanning er også en god kilde til gjødning. Husk å kun tilsette det en gang!

Pin It on Pinterest

Share This