The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Mat

Jeg har samlet en rekke oppskrifter på mat her. De fleste av dem har en eller annen magisk forbindelse. Enten at de har urter i dem med magiske egenskaper, eller at de kan brukes som en egnet mat for en sabbat.
Mat

Jonnys Pizza

Fyll:
1⁄2 kg kjøttdeig
1 ss hvetemel
1 ss potetmel
litt mer enn 1⁄2 ss mørkt buljongpulver
11⁄2 dl vann
tomatpure
ost

Deig:
5 dl hvetemel
1⁄2 ts salt
litt mer enn 1⁄2 pose tørrgjær
3 dl av det varmeste kranvannet

Varm ovnen til 225 grader og smør langpannen. Bland de tørre ingrediensene i deigen og tilsett deretter vannet. Kna sammen til en deig. Bruk mer mel hvis du trenger det. La deigen stå til heving en halv time.
Bland kjøttdeigen med mel, potetmel, buljongpulver og vann. Stek den til det ikke er noe rødt igjen.

Bak ut deigen i langpannen, lag kanter og ha på den mengde tomatpure du synes passer. Spre ut kjøttdeigen over hele og ha på ost over. Stek i midten av stekeovnen i ca. 20 minutter.

Neslesuppe

200 g friske skudd
1 l vann
30 g smør
1 liten finhakket løk
1 lite finhakket fedd hvitløk
2 ss hvetemel
2 ss fløte
1 ss urtekrydder
salt, pepper, muskat

Skyll bladene og la dem ligge i kokende vann en kort tid, sil av og behold vannet. Finhakk neslen, stek hvitløk og løk, rør ut med kokevannet. Tilsett neslene, krydder og smak av med fløte.

Løvetannsuppe

(2 porsjoner)
150g poteter
1⁄4 løk
1 ss smør
2 dl kjøttbuljong
15g sprø løvetannblader
2 ss crème fraiche

Skrell potetene, kok dem og skjær dem i terninger. Hakk løvetannbladene og løken. Fres løken i smøret til den får farge, bland i poteter, løvetannblader og buljong. Ha i salt og pepper etter smak. Miks blandingen til en jevn, vakkert grønn suppe. Server med en klatt crème fraiche og pynt med små løvetannblader.

Salat med løvetannblader og bacon

Sprø løvetannblader
Nypoteter med skall
Soltørrede tomater
Frisk asparges
Baconterninger
Salatløk

Kok potetene, skyll, kutt endene og kok aspargesen. Stek baconterningene og la dem rinne av seg på tørkepapir. Bland løvetannblader, poteter skåret i biter, og soltørrede tomater. Legg til slutt på asparges, baconterninger og salatløk.

Enkel sjokoladeis

100 g mørk sjokolade
4 ss vann
1 dl sukker
1⁄2 ts vanila eller 1 1⁄2 ts vaniljesukker
5 dl kremfløte

Brekk sjokoladen i biter direkte ned i en skål. Tilsett vann, sukker og vanilje. Dekk skålen med folie og still den over en kasserolle med hett vann. La sjokoladen smelte. Pisk fløten til skum. Rør rundt i sjokoladen og bland ned fløten. Hell blandingen i en form, dekk med lokk og sett den i fryseren i 3-4 timer.

Eggsalat

2 poser majones
6 hardkokte egg
Sitronpepper
Gastromat
Evt. finhakket, rå løk

Bland majones, krydder og evt. skikkelig finhakket løk i en bolle. Bruk en eggskiver til å kutte eggene i terninger (først skiver du dem på langs og så på tvers). Bland eggene ned i majonesen.

Svensk kålrabistappe med poteter og gulr&osl

(6 porsjoner)
1 stor kålrabi
1⁄2 l potet
1⁄2 tekopp melk
1⁄2 tekopp fløte
2 ss frityr
2 ts salt
2 ts sukker
1⁄2 ts hvitpepper

Kålrabien skrelles med tykke skall, skylles og skjæres i terninger. Kok terningene i saltet vann ca 20 minutter. Legg i de skrellede potetene og kok dem til de blir myke. Hell av vannet og mos med gaffel. Tilsett frityr og den oppkokte melken og fløten. Mosen røres til den er jevn og smidig. Smak av med krydderene.

Karrigryte

1 kg oksebog eller rundbiff
3 ts smør
3 løk
8 dl buljong
1 1⁄2 ts salt
1 ts pepper
4 ts karri
2 ss hvetemel
2 dl fløte

Brun kjøttet i smør, tilsett krydder på kjøttet og ha det oppi buljongen. Kokes i 1 time. Løken kuttes i skiver og brunes lett, ha den oppi gryten. Tilsett jevning av hvetemel og fløte og la det koke til det tykner noe (tilsett mer jevning hvis sausen er for tynn). Serveres med ris, brød og salat.

Sjokoladeis med marinerte appelsiner

(4 porsjoner)
1 ladning enkel sjokoladeis
2 appelsiner

Marinade
30-40 g søt mandel
1⁄2 dl sukker
ca. 15 g smør
1 dl ferdig appelsinjuice
1 ss jordbærsyltetøy
evt. 2 ss appelsinlikør

Lag sjokoladeisen og frys den. Skrell appelsinene. Skjær vekk de hvite hinnene og skjær appelsinene i tykke skiver. Skold, skrell og lag fliser av mandelen. Smelt sukkeret på svak varme i en steikepanne. Bland i mandlene og rør rundt. Tilsett smør og rør ned appelsinjuicen. Bland i syltetøyet og evt. likør. Legg i appelsinskivene og ta det av varmen. Snu skivene ig la de marinere ca. 15 minutter. Snu dem noen ganger i løpet av den tiden. Bruk en skje for å fordele isen i porsjonsskåler og fordel appelsinskivene med marinade over. Server umiddelbart.

Eplepai

1 1⁄2 porsjon paideig
4-6 syrlige epler
2-3 ss sukker
1 ts kanel
(1 ts potetmel)

Lag paideigen. Skrell eplene og del dem i båter. Ta vekk kjernehusene og skjær dem i tynne skiver. Bland dem med sukker og kanel i en bolle (til løse sommerepler tilsettes også potetmel).

Kjevle ut 2⁄3 av deigen til en rund plate, så stor at den godt og vell dekker formens bunn og kanter. Stek evt. bunnen i midten av ovnen ca. 5-8 minutter (kan droppes). Kjevle ut resten av deigen til et lokk som skal dekke formen. Legg eplefyllet i formen. Dekk den med lokket, ta vekk evt. overflødig deig og trykk fast kantene med en gaffel. Klipp med spissen av en saks noen snitt i lokket, slik at fukten kan komme ut. Kjevle ut evt. resterende deig og lag blader eller andre former til dekorasjon, legg dem på lokket. Pensle med pisket egg. Stek pai med forstekt bunn i midten av ovnen 20-25 minutter. Stek pai med ustekt bunn i nedre del av ovnen 25-30 minutter. Server lunken med vaniljeis, vaniljesaus eller pisket kremfløte.

Bjørnebærpai

1 porsjon paideig
Ca. 1⁄2 l friske eller fryste bær
Ca. 1⁄2 dl sukker
1 ss potetmel

Lag paideigen. Skyll evt. De friske bærene. Ta vekk blader og annet du ikke vil spise. Spre bærene i bunnen av en lav, vid og ildfast form. Strø over sukker (ikke hvis de er sukret før de ble fryst) og potetmel. Rist formen slik at alt blander seg.

Rull ut ca. 1⁄3 av deigen til en fingertykk lengde og trykk den fast rundt kanten på formen. Kjevle ut resten til en firkant og skjær den i remser. Legg disse som et gitter over fyllet med en remse oppå kanten til slutt. Pensle evt. deigen med egg. Stek i 225oC i midten av ovnen ca. 20-25 minutter. La paien kjøles litt før servering. Den kan også få kjøles helt, for å så varmes opp litt før den serveres. Server med vaniljeis, vaniljesaus eller pisket kremfløte.

Gresskarpai

Paideig
200 g margarin eller smør
6 dl hvetemel
1⁄2 dl vann

Fyll
1 kg gresskar
1 gul løk
1 ss curry
1 ss olivenolje
1 ts salt
2 dl vann
3 dl revet cheddar

Bland ingrediensene - gjerne i en food processor. La deigen hvile kaldt i 30 min. Trykk eller kjevl ut deigen i en langpanne. Forstek paiskallet midt i ovnen på 225oC, i ca 10 min. Skav ut kjøttet av gresskaret og fjern kjerner. Skrell og hakk løken. La curryen frese i oljen og ha i løken som skal bli myk. Tilsett vann og salt før du har opp i gresskarkjøttet. Det hele koker til det er mørt (ca 15 min) før det avkjøles. Mos deretter blandingen i foodprocessor Gresskarblandingen fordeles i paiskallet og osten strøs over. Stekes ved 225oC, ca 15 min.

Eggekrem

2 kopper melk
1 kopp usprøytede kroneblader fra ringblomst
1⁄4 ts salt
3 ss sukker
2,5-5 cm lang bit vaniljestang
3 egguler lett piskede
Drøyt et halvt kryddermål (1⁄10 ts) allehånde
Drøyt et halvt kryddermål (1⁄10 ts) muskat
1⁄2 ts rosevann
Pisket krem

Knus kronebladene i en ren morter eller med baksiden av en skje. Bland sammen krydderene. Skold melken sammen med kronebladene og vaniljestangen. Ta ut vaniljestangen og ha i eggulene og de andre ingrediensene. La det småkoke på svak varme. Når blandingen danner en hinne på en skje, ha i rosevannet og la det kjøles ned. Server med pisket krem på toppen og friske kroneblad fra ringblomst.

Anitas sallad

Pasta i forskjellige farger (sløyfer eller rør)
Baconterninger (smårettbacon)
Issalat eller kinakål
Paprika
Purre
Stangselleri
Cherrytomater (hele)
Osv.

Dressing:
1 hvitløksfedd (noen ganger flere, avhenger av størrelsen)
3 ss rødvinseddik (må være rødvinseddik, gir smak)
1ss sitronsaft
4 ss sukker
1 ts skånsk sennep (eller den du har i huset)
Urtesalt (eller vanlig salt etter smak og behag)
Hvitpepper
Bland en del dressing med 2 deler olje.

Mjødurtsorbet

3 dl mjødurtsaft, oppblandet
2 dl vann
1-2 eggehviter
Miks, pisk, frys.

Blomstervafler

Lag din vanlige vaffelmiks og tilsett en stor håndfull med forskjellige blomster (mjødurt, lavendel, rose, fiol, ringblomst etc.).

Kandiserte kvannestilker

De best egnete stilkene for kandisering er de som kommer fra ny tilvekst det andre året. Kutt dem i passe store biter og skåld dem i 1-2 minutter. Skrell de skåldede stilkene og kutt dem i biter som er 5x2,5 cm. Syd stilkene i 20 minutter i sukkerlag laget på sukker og vann. Sil av, ta vare på sukkerlagen og still stilkene og lagen tildekket i kjøleskapet i fire dager. Varm opp stilkene og lagen igjen og kok i 20 minutter, eller til de er kandisert. Temperaturen på lagen bør komme opp til 114,5 grader. Sil av og la stilkene tørke på gitter over vokset papir. Oppbevares i lufttette beholdere.

Agurk & Agurkurt

3 store agurker
2 1⁄2 dl rømme
2 ss riseddik
1⁄2 ts sellerifrø
1⁄4 kopp hakket grønn løk
1 ts sukker
1⁄4 kopp friske, unge agurkurtblader (finhakkede)
salt og pepper etter smak

Skjær agurkene tynt. Salt litt og still til siden i et durkslag i 30 minutter, skyll og klapp tørre med papir. Bland resterende ingredienser, tilsett agurken. Pynt med agurkurtblomster. Kjøl i en time før servering.

Vegetarisk suppe

Glaser løk, paprika og sopp i panne. Lag ca 1 liter grønnsaksbuljong og tilsett den. Tilsett smuldret "Kremost med krydder". Kan kokes ned til en stuing. For de som spiser kjøtt, kan man tilsette 500g kjøttdeig. Serveres med pizzabrød.

Vassarve-pesto

Legg følgende i en mikser og miks godt!

2 hvitløksbåter
3 ms pinjekjerner eller solsikkefrø
0.25 ts salt
2 pakkede kopper hakket, frisk vassarve
0.5 kopp olivenolje
0.5 kopp Parmesan

Server på pasta eller bruk som dip. Du kan også fryse den, dersom du vil lage en større mengde.

Pin It on Pinterest

Share This