The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Orkanlys

Orkanlys kan bli veldig pene hvis man lager dem på riktig måte. Hvis de lages feil kan de være fule og til og med farlige. Et orkanlys er et lys som er laget for å brenne ned i midten og lyse opp det ytre skallet. Det er vanlig å legge i blomster, kanel, skjell, steiner med mer i det ytre laget.

Materiale

 • To former med samme høyde, en med mindre diameter enn den andre.
 • Lavtemperaturvoks, smp ca. 54 grader.
 • Høytemperaturvoks, smp ca. 60 grader.
 • Vokshardner eller klare krystaller. Det spiller ingen rolle hva man bruker, så lenge voksen ikke blir gjennomsiktig.
 • Ting å legge i.
 • Veike og andre ting man vanligvis trenger ved lysstøping.

Prosedyre

1. skritt

Lag et lys i den mindre formen med lavtemperaturvoks og litt vybar eller stearin. Hvis du vil, kan du tilsette duftstoffer. Farge kan også tilsettes, men dette kan vanskeliggjøre opplysningen av det ytre skallet. Bruk en mindre veike enn du ellers ville brukt for denne formen. La det hardne og ta det ut av formen. Dette kalles kjernelyset, og brukes for å holde innstøpingene mot skallet. For å være sikker er det best å bruke en kjerne som er minst 7 cm i diameter, og en veike for et lys på 4-5 cm i diameter.

2. skritt

Træ gjennom kjernelysets veike i den større formen og forsegle. Legg i innstøpningene rundt kjernelyset som det passer deg. Prøv å holde kjernelyset i midten. Hvis du bruker plantemateriale, bør du prøve å klemme fast disse slik at de ikke flyter opp når du heller i voksen.

3. skritt

Forbered høytemperaturvoksen ved å tilsette den valgte hardneren. Ikke tilsett vybar eller stearin siden disse vil gjøre voksen mer gjennomsiktig, og vanskeliggjøre opplysning innenfra. Jo høyere smeltepunkt det ytre skallet har, jo mer holdbart blir lyset. Hell voksen i formen ved ca. 87 grader. La det stå ca. 30 sekunder mens du knakker på kantene for å få ut luftboblene. Plasser formen i kalt vannbad. Fordi det er et kjernelys i midten, bør det være minimalt med krymping som må etterfylles.

Avslutning

Etter at du har tatt det ut av formen, må du jevne til basen. Skavanker kan pusses av med en nylonstrømpe.

Testing

Det er veldig viktig å teste brenneegenskapene til lyset og holde et godt øye med det under tiden, spesielt hvis du brukte brennbare innstøpninger. I teorien skal den mindre veiken gjøre at innstøpningene ikke kommer borti flammen, men du må kanskje eksperimentere med ulike veiker for å få det ønskede resultatet. Hvis du har tenkt å selge dem, må du teste dem skikkelig nøye for sikkerhets skyld. Et dårlig laget orkanlys kan bli en fakkel som er veldig farlig. Det beste er å ikke brenne orkanlys mer enn 2-3 timer av gangen for å forhindre at skallet smelter.

Hva er et orkanskall?

Et orkanskall er hule voksskall som blir opplyste av votivlys eller telys inni. Siden skallet ikke blir utsatt for noen flamme, kan det holde lenge hvis man ser til at de ikke blir for varme. Det er vanlig å støpe inn blomster, kanelstenger, skjell, steiner med mer i skallet.

Materiale

 • En orkanform eller annen form med stor diameter.
 • Et orkaninnlegg, eller passende boks med endene kuttet vekk.
 • Høytemperaturvoks, minimum smp 60 grader.
 • Vokshardner som Micro 180 eller klare krystaller. Hva som helst bare ikke voksen blir mer gjennomsiktig.
 • Selvvalgte innstøpinger.
 • En skarp og langbladet kniv.

Prosedyre

1. skritt

Forsegle veikehullet og sett i innlegget. Innlegget brukes til å holde innstøpingene på plass mens voksen hardner. Legg innstøpingene mellom innlegget og formens innside. Hvis du bruker noe som kan flyte, er det best å klemme det fast.

2. skritt

Forbered høytemperaturvoksen ved å tilsette den valgte hardneren. Ikke tilsett vybar eller stearin siden disse vil gjøre voksen mer gjennomsiktig, og vanskeliggjøre opplysning innenfra. Jo høyere smeltepunkt det ytre skallet har, jo mer holdbart blir lyset. Hell voksen i formen ved 87 – 93 grader. La det stå ca. 30 sekunder mens du knakker på kantene for å få ut luftboblene. Still formen forsiktig i et kaldt vannbad.

3. skritt

Etter ca. et minutt tar du tak i innlegget og løfter det 1 cm opp. Gjenta hvert minutt i ca 8 minutter. Den tid det tar å gjøre dette avhenger av din helletemperatur og temperaturen på vannbadet. Forsikre deg om at innlegget er fjernet helt før skallet hardner slik at innlegget sitter fast.

4. skritt

Når innlegget er fjernet lar du skallet kjøles til tykkelsen på veggen er 1 – 1,2 cm. Tykkelsen på veggen er en smakssak. Tykkere vegger hindrer gjennomlysing, men er sterkere. Når du synes veggen er passe tykk, tar du en kniv og skjærer ut toppen. Hell ut den flytende voksen fra sentrum. Dette kan skvette, så bruk øyebeskyttelse.

Avslutning

Bruk kniven til å trimmen toppkanten slik at den er glatt mot kantene. La voksen kjøles og ta den ut av formen. Siste skritt er å jevne til toppen og bunnen på samme måte som tidligere.

Testing

Det er veldig viktig å teste hvordan lyset brenner (som jeg har sagt tidligere). Orkanskall lyses best opp av votivlys i glassholdere. Selv om dette er en sikker måte å brenne det på, kan det hende at du må bruke en større diameter hvis voksen kommer for nære flammen, eller blir myk etter å ha brent i tre timer.

Pin It on Pinterest

Share This