Ljusstöpning
Ljusstöpning | Säkerhet | Ljus med flera lager | Skulpterade ljus
Reglerna
Det finns inga andra regler än säkerhetsreglerna. Ljusstöpning handlar om experimentering. Det är kemi, konst, fantasi och magi i ett och samma paket. Det är många faktorer som påverkar det färdiga ljuset – veke, vax, temperatur, tillsättningsämnen, typ av form, färg, dofter mm. Använd alltid ett recept som grund för dina experiment.
Loggföring
En sak många ljusstöpare glömmer, är vikten av att skriva upp det de gör. Det hade varit oturligt att utveckla det ”perfekta” ljuset, och inte kunna göra det samma om igen. Att ha ett notisblock för handen där du gör dina ljus är en stor hjälp. Några huvudpunkter du kan notera är:
- Typ och mängd vax.
- Typ och mängd tillsättningsämnen som stearin, glitter mm.
- Typ och mängd färg.
- Typ och mängd doft.
- Typ och storlek veke.
- Typ och kvantitet av formar.
- Hälltemperatur.
Utrustningslista
- Dubbelkärl eller en gammal kastrull och en kaffekanna. Ett sömlöst kärl är att föredra.
- Termometer (det är en fördel om man kan sätta fast den på kanten av kärlet). Tänk inte en gång på att göra ljus utan en termometer!
- Grytlappar eller tänger (beror på om du använder en gryta eller en kanna).
- Former.
- ”Formsläppare” (silikonspray är enklast att använda, men jordnötsolja fungerar också).
- Avbitare till vekarna.
- Träsked för att röra i vaxt med.
- Tränagel för att göra avlastningshål i stöpta ljus med.
- Bakform som är minst 20 x 20 cm. Denna kan användas till mycket, men mest för att göra en jämn botten på stöpta ljus.
Vax
Det finns många olika vaxtyper för ljusstöpning. Det är bäst för nybörjare att starta med vanlig paraffin som smälter mellan 57 och 62 grader. Då du blir mer van vid ljusstöpning, kommer du troligen att experimentera med andra vaxtyper, som mikrokristallisk vax, bivax, pors och andra smältpunkter för paraffin.
Gör dig känd med egenskaperna till en sorts vanligt och lättillgängligt vax.
Tillsättningsämnen
Mångfalden av tillsättningsämnen för ljus har växt enormt de sista tjugo åren. Här är en beskrivelse av de vanligaste tillsättningsämnena:
Stearin
Också kallat stearinsyra. Detta har varit standardtillsättning i paraffin över lång tid. Det används för att göra vaxt hårdare, mindre genomskinligt och att det skal släppa formen lättare. Använd från fem till trettio procent (tre till fem matskedar per halvkilo paraffin). Detta är det tillättningsämne som är lättast att hitta och rekommenderas för nybörjare.
Vybar
Finns med låg smältpunkt (Vybar 260) och hög (Vybar 103). Det är mer ekonomiskt att använda än stearin. Det förbättrar behållningen av färg och doft. Det är svårare att få tag i och släpper inte formen lika lätt. Använd en till fem procent.
Plast
Det finns många olika plaster (mest polyetylener) som förbättrar glans, genomskinlighet, styrka och hårdhet. De är lätta att få tag i, men är svåra att använda pga. den höga smältpunkten. De måste smältas åtskiljt från vaxt och så tillsättas efteråt. Det är vanligt att använda från en halv till två procent, beroende på produkt. Det rekommenderas inte för nybörjare.
Veke
Det finns mer än 35 olika vekar på marknaden. Endast ca sex av dessa är lättillgängliga. De kan delas in i tre kategorier; flat, fyrkantig och de med en kärna av metalltråd. Flat och fyrkantig används till stöpta och doppade ljus, den med metallkärna används till flytande ljus, votivljus och containerljus.
Det första då man skal välja veke är att anpassa den till diametern på formen. För en liten form ska man använda en liten veke osv. Om det vid en testbränning av det färdiga ljuset, blir en minimal vaxpöl, är veken för stor för din vaxblandning. Om vaxpölen dränker veken (gör att den brinner med en liten låga eller släcks), bytt till en större veke.
Storleken på veken är det enklaste sättet att ha kontroll över hur ljusen brinner. Det är viktigt att komma ihåg att, om du ändrar receptet på vaxblandningen, måste du kanske byta veke. Om du inte har någon annan veke tillgänglig, kan du ändra hårdheten på ditt vax genom att använda mer eller mindre tillsättningsämnen.
Färg
Det finns två grundläggande sätt att färga ljus på; färger och pigment. Det som används mest är färgning. Pigment är väldigt koncenterrade och används mest till doppade och utskurna ljus. Som en generell regel, använd aldrig pigment för att färga kärnan på ett ljus. Pigmentpartiklarna kommer att stoppa till veken. Trots att man ofta ser ljusstöpare använda teckningskrita för färgning, kan detta också stoppa till veken. För bästa resultat, använd alltid en färg som är gjord för att färga ljus.
Om du vill ha en ordentligt djup färg, överväg en ytdoppning i den färgen. En för hög koncentration av färgämnen i ljusets kärna kan ge brännproblem. Vaxfärger blir ljusare än de verkar i smältgrytan. För att få en idé om hur det blir till slut, lägg en droppe vax på en bit vitt papper. En ännu bättre test är att hälla 1-2 cm vax i en papperskopp och ställa den i frysen. Detta ger den exakta färgen väldigt fort. Kom ihåg att tillsättningsämnen påverkar den slutliga färgen.
Doft
Doftämnen säljs i två former, flytande doftolja och doftblock. Även om de flytande doftämnena är dyrare, verkar de bättre än doftblocken. Som en generell regel, följ producentens föreskrifter. Högre doftkoncentrationer kan användas, men för mycket doft kan förstöra ett ljus. Använd försiktighet med akrylformar då höga koncentrationer av doftämnen kan förstöra sådana former.
Formar
Det finns en massa former på marknaden, men också väldigt många vardagsobjekt som fungerar bra som formar. Instruktionerna som följer är för användning av en enkel kommersiell form, med andra ord en form som stöper ljuset upp och ner. Det rekommenderas att börja med en metallform, då dessa är de enklaste att använda och mest hållbara. Här är en lista över vanliga formtyper:
- Metallformar finns i en massa lika former. De är enkla att använda och relativt hållbara.
- Akrylformar finns i en massa geometriska former och storlekar. De är enkla att använda, men får lätt rispor. Var försiktigt då för mycket doftämnen kan förstöra dem.
- Tvådelade plastformar finns i en massa modeformer. Dessa är svårare att använda trots att många nybörjare startar med dem.
- Gummiformar finns i latex och vulkaniserat gummi. Båda ger sömlösa ljus, men latexformarna kräver lite mer insats. De av vulkaniserat gummi är dyra.
- Topp-upp-formar används motsatt av andra formar. Toppen av formen är toppen på det färdiga ljuset. Många sorters flytande ljus och votivljus används den här vägen. De är lätta att känna igen då de saknar hål för veken.
- Flata formar används för att göra vaxapplikationer och hängande utsmyckningar. Dessa ger sällan bra ljus, men fina dekorationer att sätta på dina andra ljus.
Då du väljer din första form, försök att göra det enkelt. Läs och gör dig känd med producentens instruktioner. Steg för steg instruktionerna nedan är en generell vägvisare för användning av en metallform, och du bör anpassa dem till din egen situation.
Ett enkelt stöpt ljus
Steg 1
Lägg nog vax i kärlet för att fylla formen. Om du inte har en bra våg som du kan använda, estimera mängden genom att dela plattan i lika delar. Till exempel kan du dela en femkilosplatta i tio delar för att få ett halvkilo vax. Tillsätt två till tre matskedar stearin per halvkilo vax. Börja värma upp vaxt i ett dubbelkärl.
Steg 2
Medan vaxt värms upp sprayar du på formsläppare (lite räcker länge), och sätter i veken i formen. Följ producentens instruktioner för detta. Förbered ett vattenbad genom att lägga den tomma formen i vatten, och tillsätta vatten tills ytan är ca 1,5 cm nedanför formens kant. Passa på så att du inte får något vatten i formen eller vaxt. Det är lättast att använda en formvikt här. Detta kan vara en bit bly som är vecklat runt basen av formen. Ett svårare alternativ är att lägga något tungt på den fyllda formen då den är i vattenbadet. Du måste dock hålla den nere till vikten är på plats.
Steg 3
Då vaxt når hälltemperatur (den ideella temperaturen står i producentens instruktioner), stäng av värmen och tillsätt färgen (valfritt). Rör till den är ordentligt upplöst. Om du vill, kan du nu tillsätta doftämnen och röra ordentligt innan du häller blandningen i formen. OBS! För mycket färgämnen kan göra att ljuset brinner dåligt. För mycket doftämnen kan förstöra vissa plastformar eller det färdiga ljuset. Spara lite vax till steg 5.
Steg 4
Häll vaxt i formen sakta men jämnt. För höga formar kan det hjälpa att luta formen lite för att undvika luftbubblor. Använd alltid grova arbetshandskar då du hanterar formar fyllda med varmt vax, speciellt metallformar. Om du behöver det, kan du blöta handskarna. Detta ger ännu lite mer skydd från värmen. Knacka lite lätt på sidorna av formen, och vänta 45 sekunder på att luftbubblorna ska komma upp. Ställ formen i vattenbadet.
Steg 5
Stick periodiskt ett eller flera hål längs veken med en tränagel eller annat långt och tunt redskap. Då vaxt kyls ner så krymper den. Genom att sticka dessa hål motverkar man att vaxt krymper bort från veken och skapar luftfickor. Ju större ljuset är, ju fler gånger måste du göra detta. Fyll fickan som har skapats av krympningen. Passa på att du inte fyller över den ursprungliga nivån. På verkligt stora ljus kan man måsta upprepa detta.
Steg 6
Låt ljuset härda helt innan du försöker att ta ut det ur formen. Ju större ljuset är, ju längre tid tar det. Om ljuset inte glider lätt ut av formen, placerar du det i kylskåpet i fem till tio minuter. Om det fortfarande är svårt, kan du lägga det i frysen i inte mer än fem minuter. Om allt annat inte funkar, kan du värma upp formen med varmt vatten till ljuset kan plockas ut (OBS! Detta förstör vanligtvis ljuset). Försök inte att skrapa eller på annat sätt tvinga ut vaxt ur formen.
Steg 7
Om du har kylt ner ljuset för att få det ut av formen, låt det få tillbaka rumstemperatur innan du fortsetter. Det sista steget är att jämna till botten på ljuset. Ställ din bakform på en gryta med kokande vatten. Håll ljuset i veken och låt det beröra bakformen tills botten är flat och jämn.
Steg 8
Njut ditt nya ljus. Se hur det brinner och justera receptet på ditt nästa ljus, om nödvändigt.