The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Hår

Hår | Øyne | Lepper | Hender | Føtter | Hud | Bad & Badeoljer | Parfyme

Dekokt for bedre hårvekst

50 g tørket nesle
1 l vann

Kok 15 minutter, filtrer. Masser inn i hodebunnen en gang pr. dag.

Hårvann mot flass I

Lag et sterkt infus gjennom å helle 1⁄2 l kokende vann over 4 ss nesleblad. La stå flere timer, tilsett 3⁄4 dl eplesidereddik og 3⁄4 dl eau de cologne til den silte saften, da holder den seg lengre. Masseres inn i hodebunnen hver kveld. Hvis håret er fett kan mengden eau de cologne økes til 1 1⁄2 dl.

Tinktur for hårvann

20 g tørket nesle
2 dl 70 % sprit

Bland i en flaske, la stå 5 dager. Rør ofte, sil av og filtrer.

Hårvann mot flass II

20 ml tinktur
80 ml destillert vann
20 ml 96 % sprit

Bland godt sammen. Masser inn i hodebunnen en gang pr. dag.

Eplesidereddik mot flass

Bruk bomullsdotter til å påføre varm eddik på hodebunnen. Lind inn hodet i et håndkle og la sitte i 30 minutter. Vask ut med sjampo. Du kan også lage hårvann av 1 del eddik og 6 deler vann. Fukt håret hver morgen og kveld ved hjelp av en kam, la håret lufttørke. Hjelper mot irritert og kløende hodebunn.

Hårvann med rosmarin

1 ts tørket eller 2ts frisk rosmarin
6 dl kokende vann

Legg urtene i vannet, ta kjelen fra varmen og la det trekke 15 minutter-2 timer. Sil av og bruk som siste skyllevann etter du har vasket håret. Gjør håret mindre flygende og mer skinnende.

Kraftig urtemiddel for tørt og slitt hår

1 ss fint malte knopper av rosmarin
1 ss blomster av luktgåseblom
1 ss fargeløst hennamel
saften av en 1⁄2 sitron
3⁄4 dl kokende vann

Bland alle ingredienser til en tykk pasta, masser inn i nyvasket hår. Legg på en plastikk pose eller lignende over håret og dekk med et håndkle. La det virke en halvtime og skyll så håret nøye.

Klaring for lyst hår

1⁄2 dl luktgåseblom
1⁄2 dl ringblomst
3 dl kokende vann

Legg urtene i en bolle og hell vannet over, dekk med et håndkle og la trekke 3 timer. Sil av gjennom gas, hell på flaske og oppbevar mørkt. Brukes i det siste skyllevannet. Dette er hemmeligheten bak mange skimrende lyse hår.

Mot fett hår

1 ss sitronsaft
2 1⁄2 dl vann

Bland og masser godt inn, vask håret med sjampo etterpå.

Salvie- og rosmarinskylling

1 ss salvie
2 ss rosmarin
1 ss teblader
1 l kokende vann

Bland salvie, rosmarin og teblader i en bolle og hell vannet over. La det trekke 3 timer, sil av og bruk i siste skyllevannet. Gjør grått hår mørkere.

Sjampo fra før

2 ferske egg
1 ts silt sitronsaft
1 1⁄4 dl kjølig, kokt vann
(1 ts mandelolje)

Hvis du tilsetter mandelolje får du sjampo og balsam i et. Alle ingredienser må være romtempererte ellers stivner eggene. Kjør i mikser til blandingen er jevn. Masser inn i bløtt hår under 10 minutter, fordel jevnt i hele håret. Skyll godt med halvkaldt vann til alt er borte. Avslutt med hårvann av rosmarin.

Urtesjampo

Urtesjampo får du gjennom å tilsette et sterkt infus av urter til det avokado- eller kokosnøttsjampo du liker best. Du kan også bruke urtene sammen med naturens egen såpeingrediens; saponin. Hvis du har lyst hår lager du et infus på luktgåseblom, det gjør håret lysere og mykere. Du kan også tilsette infus på kongelysblomster, brennesle eller et dekokt på rabarbrarot. Har du normalt eller fett hår kan du tilsette en eggehvite, den som har tørt, lyst hår tar en eggule. Hvis du vil ha håret mørkere, tilsetter du et infus på enten rosmarin, salvie eller rosmarinolje. Begge urtene er bra for håret.

Tørrsjamponering

Isteden for å vaske håret med vann og sjampo kan du børste det med en form for absorberende mel eller pudder. Fordelen med dette er at det beskyttende syrelaget ikke blir vasket vekk hele tiden. Håret blir glinsende og får mer spenst. Malt fiolrot fra Firenze, har blitt brukt som tørrsjampo i mange hundre år. Valkleire kan også brukes. Del inn håret i seksjoner og spray på det absorberende midlet til hele hodebunnen er dekket. Etter fem minutter begynner du å børste kraftig, børst gjennom hele håret.

Kriseløsning

Tre en bit silduk eller en nylonstrømpe over en børste og tving børsten gjennom tøyet, spray litt eau de cologne på den og børst håret. Gjenta hvis nødvendig. Forbausende mye av smussen forsvinner med denne metoden hvilket gjør at du kan gå dit du skal til tross for at du ikke rakk å vaske håret.

Mot flass og fett hår

4 ss mandelolje
3 dråper einerolje
3 dråper sedertreolje

Bland godt og fordel i håret etter vask. La det sitte en time eller til håret er tørt. Hvis du så tilsetter sjampoen til tørt hår er det lettere å få vekk oljen. Vask og skyll håret.

Aromaterapi for hodebunnen

4 ss mandelolje
3 dråper rosmarinolje
3 dråper lavendelolje

Bland godt og fordel i håret etter vask. Vask og skyll håret igjen. Stimulerer hodebunnen, minker håravfall og gjør håret sterkere.

Intens kur for tørt hår

3 ts mandelolje
3 dråper aromaolje

Varm oljene forsiktig og bland dem. Masser inn oljen i hodebunnen og fordel den i hele håret, se til at du får med det som er tørt. Pakk inn håret i varme håndklær og la det virke i 20 minutter. Skyll og sjamponer nøye.

Farging med henna

Henna er et giftfritt middel som ikke irriterer huden. Det er vanskelig å stabilisere fargen his man ikke er vant til å bruke henna. Fargen holder i flere måneder.

Vask håret, smør inn hodebunnen med et beskyttende lag safflorolje eller maisolje. Ikke glem å ta på gummihansker.

6 dl hennapulver
3 dl varmt vann
1 ts eddik

Rør ut hennapulveret med vannet til det blir en tykk grøt, tilsett eddiken for at fargen skal bli bedre. La massen hvile en time. Varm den så over et vannbad til vannbadet koker kraftig. Rør i grøten hele tiden. Ta vannbadet fra varmen og la det stå ennå en time. Varm så opp massen på ny og masser inn den i håret. Ikke glem hanskene! Hvis du vil ha en kastanjebrun nyanse eller enda mørkere lar du fargen sitte i opp til 6 timer. Vask håret og skyll til vannet er helt klart. Bruk en kam under skyllingen. For å motvirke uttørring masserer du forsiktig inn olje i hodebunnen.

Andre planter som gir røde nyanser

Et sterkt infus på reddik og liguster gjør håret rødt hvis du vasker det med væsken. Også safran gir håret en rødaktig tone, det gjør også ringblomstens kronblad.

Fargemiddel for brunt eller sort hår

Valnøtt skall gir et ufarlig fargemiddel som gradvis gjør håret mørkere. Før nøttene er modne knuses og gnis de ytre skallene i en mørtel og dekkes med vann. Tilsett litt salt, la dem stå 3 dager. Tilsett 1l kokende vann og la det symre 5 timer. Erstatt innimellom det vannet som koker bort med nytt (lag et merke i kjelen). Press den mørke væsken ut av skallene ved hjelp av en press eller vri ut den i en silduk. Hell tilbake væsken i kjelen og la den koke sammen til en firedel av mengden. Tilsett et titall dråper parfyme hvis du vil, litt alun som fikseringsmiddel og litt glyserin for å gjøre håret mykere. Bruk fargen på nyvasket hår. Først får håret en gulaktig farge som så går over i dyp sort.

Andre ting som gjør håret mørkere

Farger som brukes for å gjøre håret mørkere består ofte av infus på villvin, fikentre, bringebærbusk, salvie, merian, betonie, laurbærtre eller myrt. Dekokt på røtter fra steineik og kapristre, dekokt på pilbark, valnøttre og granateple, bønneskall, galleple, sypressrøtter, rødbetefrø, valmueblomster og alun.

Kasjuflis, kampeshtre, kvebracho, sandeltre og noen typer sequoia er andre eksempler. Lag et dekokt på en av disse og 5dl vann. La det symre 20-30 minutter, sil av og børst væsken gjennom håret flere ganger. Du kan også skylle håret med dekoktet. Fargen mørkner gradvis og det blir ikke pent før etter et par ganger. Hår som vaskes med svarthyllbær kokte i vin blir sort.

Farge håret lysere

Med rabarbrarot kan du farge mørkblondt hår gullgult og gi brunt hår en vakker gulltone.

4 ss rabarbrarot
3⁄4 dl vann eller hvitvin

La roten symre i vann eller vin 20 minutter, la den så trekke flere timer. Dynk håret med væsken flere ganger eller lag en innpakking for å øke effekten, særlig innmed hårrøttene. Ta da 1 1⁄2 dl kaolinleire i pulverform til 3dl av dekoktet. For å motvirke en eventuell uttørrende effekt kan du tilsette pisket eggule, 1⁄2 ts eplesidereddik og 1ts glyserin. Vin gir best resultat men er klebrig å må vaskes ut, Hvis du bruker vann kan du la det sitte i.

Ikke glem å bruke hansker. Hvis du lar håret tørke i solen økes effekten. Håret blir mykere og får en dypere gulltone ved gjentatt behandling.

Hvis du vil gjøre håret gyllengult blander du like deler svarthyllbark, ginstblomster med en eggule og koker dette i vann. Ta av skummet som flyter opp og bruk det som hårfargingsmiddel.

Urter for håret

Pin It on Pinterest

Share This