The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Kreativ med tarot

Skrevet av Anita Ness

Det sies at man utvikler sin intuisjon ved å jobbe med tarotkortene. Jeg mener at tarotkortene også er et utmerket redskap til å utvikle sin kreativitet. Tarotkortenes enorme symbolrikdom og maleriske bilder innbyr til å ta i bruk fantasien. Hvordan man kan bruke tarotkortene som et verktøy for kreativ inspirasjon er det denne artikkelen skal handle om.

Mange som begynner å arbeide med tarotkortene, sliter med å frigjøre seg fra intellektet, dvs at man lett blir låst av fastsatte tolkninger, og tenker for mye over hva hvert enkelt kort kan bety. Det er i seg selv ikke noe rart eller galt i det, da jeg tror det er en nødvendig fase for de fleste, nettopp fordi tarotkortene inneholder så mye symbolrikdom og er bygd opp etter gitte systemer innenfor bl.a. astrologi og kabbalah, alt etter hvilken stokk det dreier seg om. Tarot er skapt ut i fra gammel esoterisk viten. Så hvis man skal få mest mulig utbytte av tarot som spådomsverktøy eller veiledningsverktøy, så må man nødvendigvis lære seg en del om kortenes betydning. Etter hvert så slipper man forhåpentligvis ”boka” mer og mer, og lærer seg å bruke kortene på en mer intuitiv og kreativ måte.

For meg så løsnet det veldig når jeg tok i bruk mer kreative teknikker. Jeg hadde ikke noe annet mål enn å leke meg litt med kortene, for gjennom det å bli bedre kjent med dem. I tillegg så oppdaget jeg at metodene var utrolig morsomme i seg selv, og at å bruke tarotkortene som kreativ inspirasjon var ganske så effektivt i seg selv.

Jeg skal nå komme med en del forslag og eksempler til hvordan man kan bruke tarotkortene kreativt.

Historieskriving

Det er mange av oss som samler på forskjellige stokker. Ofte blir stokkene stående mer eller mindre ubrukt i skapet , siden man ofte har en eller to stokker man bruker mest, som man er fortrolig med. En måte å bruke de andre stokkene på, er å ta dem frem for å lage historier. Dette kan man selvsagt også gjøre med den stokken man bruker, for å bli bedre kjent med den.

Jeg har fått gleden av å teste ut nye stokker ved å trekke kort for andre på diskusjonsforumet  www.tarotnorge.com , og jeg vil bruke eksempel fra en historie jeg laget med utgangspunkt i kortstokken ”The Tarot of Prague”.

”The Tarot of Prague” er en vakker stokk, designet med bilder fra kunst og arkitektur i byen Praha. En ypperlig stokk å lage en historie ut i fra.

Jeg fikk mange frivillige til å melde seg som prøvekaniner for min lek. Noen hadde spørsmål de ønsket å belyse, andre ikke. Jeg trakk kort for hver enkelt, og bygde opp en historie hvor jeg innlemmet alle personene i historien ut i fra de kortene som kom opp. Det som er viktig, er å la fantasien få fritt spillerom, og ikke tenke for mye på hva som blir rett og galt mht de kortene du trekker.

Først så setter jeg meg til rette, fokuserer på spørsmål og person det gjelder. Det hjelper å trekke noen dype pust, og ellers bruke de ritualer man er fortrolige med når man jobber med tarot. Deretter noterer jeg ned de stikkord jeg får opp. Når jeg så setter meg ved PCn så har underbevisstheten allerede jobbet såpass mye med stoffet, at historien lett kommer ned på skjermen. Da er det bare å skrive i vei, og la det hele flyte.

Eksempel: (dette er anonymisert)

Førstemann ut er Kåre, som jeg trekker kortet Solen på.:

”Solen står på sitt høyeste en varm sommerdag i Praha. Kåre er en lykkelig mann, som kjenner solen varme både seg selv og andre han er i møte med på denne strålende dagen. Intet er umulig. Han er full av energi. Så hva er vel mer naturlig enn å ta sjansen på å balansere på sirkushesten som står på torget? Kåre er kledd i sin nyeste barokke dress, men det spiller ingen rolle. Han nyter virkelig dagen i Vrtbovskahagen. Kåre ser ting veldig klart og verden føles som et vidunderlig sted å være akkurat nå. Alt er mye klarere enn før, og han kan gå videre i byen med sikkerhet og energi. Når denne følelsen av energi og velvære strømmer gjennom som nå, virker alt så enkelt. Kåre må bare bruke talentene sine, og gripe alle muligheter, for denne mannen er garantert suksess i det han nå gjør.”

Nestemann ut er Randi, som får kortet 3 mynter.:

”Randi er også på vandring i Praha. På sin ferd stopper hun opp foran Estate Theatre. Det var her Don Giovanni ble fremført for aller første gang. Randi får en følelse av gammel storhet i kunstens verden. Et øyeblikk føler hun seg som Mozart selv. Plutselig står hun der i hans barokke kappe utenfor teatret. Hun ser samtidig tre fioliner i et glimt over teatret. En gammel legende sier at det huset hvor fiolinene er avbildet som symbol, var for å merke huset hvor tre sprø spillemenn kom opp fra Helvete hver natt for å spille en tjekkisk mazurka, for så å returnere til underverdenen før lysets frembrudd. Det historiske faktum er imidlertid en helt annen. På 1700-tallet var huset et studio for en familie som drev med handtverk og dukkemakeri. En av familiens medlemmer startet så å lage fioliner for musikerne i Loreto Chapel.

Det går opp for Randi at ingenting kommer av seg selv. T.o.m. en berømt musiker som Mozart, måtte jobbe hardt for det. Suksess kommer av hardt arbeid over tid, planlegging og teamwork. Bak store verk, og gode resultater i arbeid, så har som regel flere personer vært involvert og gjort sitt. Så alle har grunn til å være stolte, ikke bare ”Mozart”, for mange har hjulpet ham dit han kom. Dette er lærdom som Randi nå tar til seg før hun vandrer videre.”

Dette er eksempler på starten av historien. Hver person som følger, får en del av historien og et budskap. Dette er en effektiv og morsom måte å jobbe på, hvor man tar inn faktakunnskap gjennom stokkens tilhørende bok, samt betydninger for de enkelte kort. I tillegg til selve tarottolkningene, så får man også gjennom kortstokker av denne typen også inn en del geografi og historiekunnskap. Noe man for eksempel med godt utbytte kan jobbe med før man reiser til, i dette tilfelle, Praha.

Man kan selvsagt også bruke andre typer stokker, og bygge opp historier på lignende måte.

Man trenger heller ikke å ha mange personer å legge på. Man kan godt legge opp kort på seg selv, eller en annen og spinne en historie ut i fra de kortene som kommer opp. I en startfase kan det være lurt å legge opp enkle legg, som feks et trekortslegg, med et kort for fortid-nåtid og fremtid. Jeg er ganske så sikker på at du vil få noen aha-opplevelser ved å jobbe på denne måten. Ikke minst en morsom stund. For den som ikke har like lett for å skrive, kan en muntlig historiefortelling også være et alternativ. Fortell historien høyt for deg selv, eller den du legger for. Dette er forøvrig en metode som anbefales av tarotister, som for eksempel Joan Bunning.

Kreativ skriving

En annen metode jeg kan anbefale, er å bruke teknikken kreativ skriving.

Du trekker et enkelt kort. Fokuser på dette kortet en stund, trekk pusten dypt to-tre ganger, og sett i gang å skriv. Skriv i vei alt som kommer av innfall, i for eksempel fem minutter. Sett eventuelt på vekkeklokke. Eller du kan skrive i vei til du går tom. Ikke bry deg om å sensurere det som kommer.

Denne teknikken åpner  kanalene til underbevisstheten, og jeg tror du vil få noen aha-opplevelser når du gjort dette noe ganger. Sannsynligvis lærer du mer om kortene, men mest av alt åpner du opp for kreativiteten og fantasien. Teksten som kommer, kan du kanskje jobbe mer med etterpå. Hvem vet om den kan bli et vakkert dikt?

Andre kreative metoder

Egentlig finnes det ingen grenser for hvordan du kan bruke tarot kreativt. Kortenes unike bilde og symbolrikdom innbyr til å bruke fantasien, som sagt tidligere.

Du kan for eksempel legge ut på Fotojakt etter tarotbilder.

Tarotens symboler finnes overalt, både hjemme og ute i byen eller naturen. Du kan ta bilder av symboler, av situasjoner, eller av skulpturer som kan knyttes til kortene. Du kan også konstruere dem selv. For eksempel spørre en venn om hun kan stille opp med to sverd ved vannkanten og et skjerf for øynene, og vips så har du  kortet To sverd.

Ved å ta bilder, kan man etterhvert få en samling, hvor av man selv kan skape seg sin egen tarotstokk.

Ved å ha et blikk for tarotsymbolikken i hverdagen, vil man også lettere integrere kortene i seg selv. Min erfaring er også, særlig i perioder hvor jeg jobber mye med kortene, at jeg ser tarot overalt.

Tarotkortene kan også inspirere til tegning og maling av bilder, eller søm i lappeteknikk og applikasjon.

Ofte kan et tarotkort komme opp i meditasjon eller drøm. Det kan hende det da roper om å bli malt, eller designet på en eller annen måte.

Jeg hadde engang en visjon under en trommereise, hvor jeg møtte Månegudinnen Isis. Jeg knytter Isis til kortet Yppersteprestinnen.Hun ga meg  i denne visjonen et måneteppe.Dette teppet skrek om å bli sydd. Siden jeg ikke har hatt så mye tid til å sy selv, så har jeg gitt det i bestilling til ei jeg kjenner som er dyktig til å lage slike bilder og tepper. Det ser jeg frem til å få ferdiggjort.

En annen ting man kan bruke tarot til, enten for gøy, eller for å lære seg kortene, er dramatizering.  Liker du å spille litt teater, kan det å lage små rollespill være en veldig morsom og kreativ måte å jobbe med tarotkortene på. Man kan da trekke noen kort som danner utgangpunkt for rollespillet, eller man kan velge kort for eksempel fra den Store Arkana  som man spiller. Kanskje spiller du Yppersteprestinnen og dine venner Keiseren, Narren og Djevelen. Dere kan velge eller trekke roller, og deretter trekke kort hvor dere spiller situasjoner. Det er bare fantasien som setter grenser.

Avslutning

Jeg har i denne artikkelen tatt for meg noen kreative metoder og teknikker som forhåpentligvis gir deg lyst til å se på og bruke tarot på en annen måte. Jeg er overbevist om at tarot er et ypperlig verktøy til å stimulere kreativitet og skapertrang. Samtidig så gir kreativ bruk av tarot deg en mulighet til å  bli kjent med kortene på en meget spennende måte.

Inspirasjonskilder

”The Tarot of Prague” ,Karen Mahony, London 2003
“Llewellyns Tarot Årbok”, Oslo 2004
“Lær å tolke tarot”, Joan Bunning, Oslo 2004

Pin It on Pinterest

Share This