The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Prosedyre

SåpeSikkerhet | Utstyr | Prosedyre

Sporing | Sodaaske | Oppskrifter

 • Legg fettet i en beholder som tåler lut og plasser et termometer av glass eller rustfritt stål i fettet. Forsikre deg om at termometeret ikke berører bunnen av beholderen og gir feil temperatur. Varm fettet og valgfrie ingredienser til den temperatur som er angitt i oppskriften.
 • Ta på øyebeskyttelse og gummihansker.
 • Bruk en varmebestandig beholder til å måle mengden kaldt vann (21 til 29 oC) spesifisert i oppskriften. Kaldt vann er viktig. Hvis du tilsetter lut til hett eller kokende vann, kan vannet «koke over». Hvis du tilsetter lut til skikkelig iskaldt vann, kommer den kanskje ikke opp i de temperaturer som er påkrevd i enkelte oppskrifter.
 • Rør vannet sakte og tilsett luten. Vannet vil bli varmt og grumsete. Fortsett å røre til luten er løst opp. Ikke pust inn eller lukt på dampen med vilje fordi den er ganske kvelende. Hvis du venter for lenge med å røre i vannet, kan luten stivne i bunnen av beholderen. Dette er ikke et stort problem. Du kan fortsatt røre den ut, men det blir vanskeligere. Legg i et termometer av glass eller rustfritt stål, og vent til den når den temperatur som er angitt i oppskriften. (OBS! Noen er ekstremt følsomme for dampen som kommer fra lutvannet. Den damp som kommer fra små ladninger (et halvt kilo) er ikke noe problem. Husk at større mengder lut lager større mengder damp, som, ved forlenget kontakt, kan brenne øyne og hud på følsomme personer.)
 • Når både fettet og luten når den temperatur som er angitt, tilsett lutvannet til fettet. Det er litt av en balansegang å få dem opp til riktig temperatur samtidig. Sett aldri lutvannet i mikrobølgeovnen, beholderen kan sprekke. Det tar lengre tid for luten å avkjøles enn det tar for fettet å bli varmet opp. De fleste såpemakere venter til luten har kjølts ned til fem grader over den ønskede temperaturen, før de varmer fettet. Da både luten og fettet er innenfor fem grader av den ønskede temperaturen, bruk en gryteklut for å flytte skålen til en oppvaskebenk (mindre følsom for stenk). Hell sakte lutvannet i fettet mens du rører. (OBS! Temperaturene for små ladninger som helles i individuelle former er ikke kritisk. Så lenge som lutvannet og fettet holder seg mellom 49 og 60 grader vil du lykkes. Større ladninger eller ladninger som helles i en enkelt form krever en temperatur på den lavere enden av skalaen.)
 • Rør såpen til den «sporer«. Da lut, vann og fett først kombineres er blandingen tynn og vannaktig. Gradvis, mens luten og fettet reagerer kjemisk for å bli såpe, tykner blandingen og blir ugjennomsiktig. «Sporing» er en term for å beskrive konsistensen (tykkelsen) på såpen da den er ferdig for å helles i formene.
 • Eller at såpen har sporet, tilsett opp til en spiseskje essensiell olje (hvis så ønskes) og rør litt til for å blande den inn. I stort sett er den eneste luktfrie såpen den som kalles «ren såpe» i oppskriftene som følger. Andre fetter resulterer i at såpen får en «fet» lutlukt. Essensielle oljer er nødvendig for å få et velduftende produkt.
 • Hell såpen i former og vent til den hardner.
 • Ta ut såpen av formene; den er fortsatt sterk da det er tid for å ta den ut, så bruk hanskene. Press på baksiden av formen for å få såpen til å slippe. Det er som å ta ut isbiter. Noen ganger slipper ikke såpen så lett, legg den da i fryseren noen timer. Frysing gjør at såpen trekker seg sammen litt, blir har og løsner fra formen.
 • Vent den tid som er angitt i oppskriften for at såpen skal modnes (oftest 3 uker). Under denne periode minker pH-verdien (såpen blir mildere) og såpene hardner. Det er en god ide å skrive følgende informasjon på et papir og legge det sammen med såpen: Den dato du lagde såpen, den dato da lagringen er ferdig, og navnet på oppskriften.
 • Nyt din såpe!
Såpe

Pin It on Pinterest

Share This