The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Samhain, 31. oktober

Samhain | Yule | Imbolc | Ostara | Beltane | Litha | Lughnasadh | Mabon | Menyforslag

Samhain (Sow-inn, kalles også Alle helgens dag.) Dette er tiden for start og avslutt. Heksens nyttår. En stille tid når sløret mellom den fysiske og den spirituelle verdenen er på sitt tynneste og ånder har lettere for å slippe gjennom. En tid for å ære våre forfedre og si farvel til de som forlatt oss under året.

Nå begynner mørketiden når landet begynner sin vintersøvn. Dagene blir kortere og mørkere fra nå og frem til Yule. Tiden da jorden hviler begynner ved Samhain. Vi feirer året som var og året som kommer. Vi tenner bål og utfør ritualer til ære for de som har gått foran oss. Et offer av brød og vin gis til gudene som takk for deres veiledning gjennom året som var og på forhånd for året som kommer.

Urter

Gresskar, eple, nøtter, tistel, krysantemum, gyvel, eikeblader, salvie

Røkelse

Eple, muskat, salvie, mynte

Farger

Svart, oransje

Dekorasjoner

Skåret gresskar, fotografier av avdøde nære og kjære, epler, høstløv, høstblomster, squash.

Mat

Epler, nøtter, sider, gløgg, retter med gresskar, urteté, tranebærmuffins.

Ritual

Et stille måltid
Det finnes mange måter å gjennomføre dette på og alle er like gode. Hoveddelene er:

  • Fremkalling av hellig sone
  • En spesiell plass for den avdøde
  • Ærbødig stillhet under måltidet

Forberedelser:
Planlegg måltidet som skal serveres og send ut invitasjonene. Duk og servise og servietter bør helst være gullfargede eller hvite.

Noen mer tradisjonelle ritualer krever svart servise. Men i dette fallet vil vi kalle på lys for den avdøde. Bruk ditt beste porselen, krystallglass og sølvbestikk (hvis du har det). De astrale besøkende vil oppskatte at du har prøvd å lage en vakker plass for dem.

Måltidet bør inntas i lyset fra levende lys eller annen flamme. Tilse at det er mange lys i hvitt og gull på bordet. Lysene bør være velsignet på en skikkelig måte og beredte med en blanding av frankincense (laget av sevjen fra Boswellia Thurifera), myrra og sandeltreolje. Disse er hellige for en hel masse guder. Myrra spesielt ble brukt i mange antikke kulturers begravningsritualer. Forsikre deg om at du ikke bruker for mye olje da du forbereder lysene. Du vil ikke at duften skal ta over hele måltidet. Still et spesielt lys på tallerkenen som er plassert på den tomme plassen.

Stolen til den avdøde kan dekoreres eller dekkes til på den måte som best passer gruppen.

En bjelle kan brukes for å signalere start og slutt på den stille delen av ritualet. Andre gjenstander som kan inkluderes i måltidet er: papirlapper og skriveting for skriving av bønner, ønsker og meldinger til den avdøde; og en liten gryte eller annen ildfast beholder der man kan brenne de. Spådomsutstyr kan inkluderes for å ta imot meldinger fra den avdøde, eller papir og penn for de som vill skrive ned sine inntrykk.

Rommet bør renses fra gulv til tak, alle deler av servisen som brukes til mat eller drikke bør håndvaskes før ritualet.

Før man begynner ritualet bør alle deltakere ha avstått fra mat en hel dag, og kun drukket vann som er skikkelig ladet og velsignet. De bør også ta seg tid til et rensende bad eller en dusj før seremonien og ta på seg sin beste/nye seremonielle kåpe (det går også bra med vanlige finklær).

Fotografier av den avdøde, favoritting og favorittmaten til den avdøde kan plasseres på plassen som han/hun skal ha ved bordet. Man kan også legge frem en enkelt hvit rose eller lilje (eller personens favorittblomst) på plassen. Man kan også lage et arrangement av disse i den hellige sonen. Fordi dette er et stille måltid skal ingen musikk spilles i løpet av ritualet. Før og spesielt etter kan man spille musikk som den avdøde likte eller som passer gruppen.

Preparer måltidet og forsikre deg om at alle ingredienser er friske, rene og velsignet. Dekk på bordet slik at alle krydder kan lett nås av deltakerne. Hvis maten serveres i form av et buffet, forsikre deg om at alt står innenfor den hellige sonen som skal fremkalles.

Når maten skal serveres, forsikre deg om at all mat, drikke, servise, glass og bestikk er på sin plass og at ingen ting er glemt. Gruppelederen kan så kalle alle deltakerne til rommet for å fremkalle den hellige sonen. Man arbeider fra Øst mot Nor og lager en Sirkel på den måte som er mest fortrolig for gruppen.

Kast sirkelen og lad den med Lyset fra Skaperen/Skaperne, Den/De som er medlidende og som veileder de avdøde til deres nye liv. Lederen kan så si en bønn for å åpne ritualet og gi nødvendige instrukser. Så ringes det i bjellen for å begynne den stille delen av måltidet.

Server måltidet og spis i ærbødig stillhet. Lytt til dere selve for å oppdage eventuelle meldinger fra den avdøde. Skriv dem ned på papiret som er plassert ved plassen deres. Skriv også ned eventuelle bønner og meldinger dere har på en annen lapp.

Når alle har spist ferdig og den siste gaffelen er lagt ned, kan lederen ringe i bjellen for å signalizere slutten på den stille delen av måltidet. Nå kan eventuelle takksomhetsbønner sies, og meldingene og inntrykkene kan leses opp og deles med alle.

Før ritualet avsluttes og sirkelen blir brutt kan bønnene og meldingene til den avdøde leses og brennes i gryten.

Bryt sirkelen og inviter alle som kom i ånden til å gå i frid og lys.

Avslutt kvelden på vanlig måte. Det stille måltidet kan være en veldig dyp og helende anledning. I en tid av tap og usikkerhet kan ritualet gi en vei til balanse, kommunikasjon og fortsettelse.

Pin It on Pinterest

Share This