The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Ostara, Vårjevndøgn

Samhain | Yule | Imbolc | Ostara | Beltane | Litha | Lughnasadh | Mabon | Menyforslag

Ostara, feirer at våren er kommet. Den markerer dagen da dag og natt er i balanse. Ostara er et annet navn for Eostre, som er en germansk gudinne. Det er hun som hedres i denne sabbaten. På denne tiden av året begynner snøen å smelte, dagene er varmere og lengre. Rundt seg ser man ny fødsel overalt, både hos mennesker og dyr. Livet begynner igjen. Det er nå frøene skal plantes.

Urter

Kaprifol, iris, peon, fiol, alle vårblomster.

Røkelse

Sjasmin, rose, jordbær.

Farger

Grønn, gul

Dekorasjoner

Fargede egg, grønne og gule gelebønner, kanindekorasjoner, vårblomster.

Mat

Frø, grønne grønnsaker, krydret vin, muffins, frukter, hardkokte egg.

Ritual

Alternativ 1
Kast en sirkel
Fyll gryten din til 3/4 med vann og la noen hvite blomster (tusenfryd eller lilje fungerer godt) flyte på toppen.
Påkall gudene.
Snu deg mot nor og si følgende (eller noe lignende):

«Gudinne og Moder! Hør meg denne dag. Tiden har kommet for deg å kaste din vinterkropp og bli gjenfødt til lyset og vårens skjønnhet! Jorden sover ikke lengre med deg som sin alltid årvåkne verge. For tiden for den skinnende jomfruen har kommet igjen.»

Lukk dine øyne og visualizer solen når den når sitt borterste punkt på andre siden av jordkloden. Se dagene bli lengre og lengre. Snu deg nå mot sør og følgende (eller noe lignende):

«Gud og Fader! Du har vokset deg sterk under Gudinnens kjærlighetsfulle og forstrende hånd. Nå er det tid for deg å hjelpe plantene gro og ta din rettmessige plass som den Grønne Mannen. Vær velsignet!»

Mediter over Gudens nye plass i årshjulet. Rør sakte rundt i vannet i gryten og se på mens blomstene sakte begynner å snurre. Se konsentrert ned i vannet og se livet gjenfødsel i våren.

Takk gudene.

Lukk sirkelen.

Alternativ 2
Til tross for at du kan gjennomføre dette ritualet når som helst, passer det best for et ritual som utføres i denne årstiden å bli utført ved soloppgang. Det er jo tross alt Gryningens Gudinne som påkalles. Kanskje gir det ritualet mer kraft hvis man gjør det i den første gryningen etter vårjevndøgn.

Forbered alteret slik at du har et arbeidsområde beskyttet fra mulig søl. Kanskje ved å sette materialet på et brett. Still et lys av riktig farge i hver firedel (gul for øst/luft, rød for sør/ild, blå for vest/vann, grønn for nor/jord). Ved hvert lys legger du tilhørende frøpakke. Still et hvitt lys på alteret for Ostara sammen med et røkelsekar, røkelse, en fjær, salt, en liten bolle, en mugge med vann (nok til både å fylle bollen og vanne plantene) og et pentagram. Fordi det er trolig at du utfører ritualet innendørs (hvis du ikke bor der det er varmt), er en diskré røkelse best.

Hell noe av vannet i den lille bollen, bland det med salt. La resten av vannet være friskt i muggen. Kast sirkelen på normal måte. Bruk saltblandingen og røkelse for å rense og innvie dit ritualområde.

Påkall vokttårnene ved å tenne lysene i hver firedel. Plukk opp frøpakken og beveg den i en sirkel (medsols) rundt lyset samtidig som du maner frem tilhørende element. Ta frøpakken med deg til neste lys og til slutt tilbake til alteret:

Øst:

«Luftens kraft, vårbris kom.
Velsign disse frøene med energi
Velsign meg og så jeg kan vokse
I kunnskap, balanse, klarhet.»

Sør:

«Ildens kraft, Solens varme
Velsign disse frøene med energi
Velsign meg og så jeg kan vokse
I mot, vilje, integritet.»

Vest:

«Vannets kraft, livets flod
Velsign disse frøene med energi
Velsign meg og så jeg kan vokse
I kjærlighet, medlidenhet, empati.»

Nor:

«Jordens kraft, nytt liv våkner
Velsign disse frøene med energi
Velsign meg og så jeg kan vokse
I disiplin, styrke, stabilitet.»

Påkall Ostara samtidig som du tenner det hvite lyset på alteret:

«Ostara, Jomfru av våren jeg kaller deg
Strålende, friske fremtoning, kom til meg
Velsign disse frøene og meg også
At vokse i helse og energi
Leg meg til mitt høyeste gode
Dette er min vilje, så må det være!»

Beveg hver frøpakke tre ganger rundt Ostaralyset. Fokuser på din egen vekst i energi, helse og sjel samtidig som du hjelper dine frø å vokse ved å plante dem og så vanne dem med friskt viet vann fra muggen. Når plantene er i jorden, pust inn dypt og hold dine hender som et tak over flammen til det hvite lyset. Føl varmen og energien mens du sakte før dine hender utover. Fokuser og trekk så energien ned mot plantene. Send den ned i jorden og frøene.

Etter at du har takket Ostara og vokterne av de fire elementene og lukket sirkelen. Sett plantene i et vindu med sol og vann dem da det trengs. Plater dem i jorden utendørs når de har vokst nok og været er godt nok for det. Mens du ser dem gro og vokse, forny din energi og din forpliktelse til å vokse i mål og sjel.

Pin It on Pinterest

Share This