The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Esbat

Det er den vise heksen som feirer på Sabbat og Esbat, for dette er tidspunkter med både virkelig og symbolsk kraft. Å ære disse på en eller annen måte er en viktig del av heksekunsten. Pluss at det er morosamt 🙂

Fordi det er 13 månemåneder på et år, og fordi den første nymånen ikke nødvendigvis sammenfaller med den første dagen av den første solmåneden, stemmer ikke nødvendigvis fullmånen (midtpunktet i månemåneden) med de solmåneder som er angitt her.

Og fordi det er 13 fullmåner i et solår, kommer en av solmånedene til å ha to fullmåner. Den andre fullmånen i en solmåned kalles populært blåmåne.

Januar

Månen i den dypeste vinteren kalles Vargmåne. Når det nyfødte årets lys sakte øker og Vargmånen blir full, er en god tid for å se tilbake på det som akkurat er slutt og lære av våre erfaringer.

Si farvel til fortiden og la den gå, slik at du kan ta imot det år som er blitt født. Å lære å slippe det som vi ellers ville holde fast, er en av magiens største hemmeligheter.

Februar

Månen som følger Vargmånen er Stormmånen. Uansett om du tilhører en coven som treffes på fullmånenatten, salutterer Henne i et solitærritual, eller bare sender Henne et slengekyss.

Husk denne nattens magi og stormenes natur i februar. Ulikt de støyende på det lyse halvåret, som er forbundet med drønnende torden og kastendet av lyn, kommer stormene i februar i stillhet. De dekker verdenen i kulde i overensstemmelse med naturen på det mørke halvdelen av Årshjulet.

Men under teppet av kald og stille snø hviler Naturen, som vi gjør i riket til den Ånden vi kaller død; og som de i Åndes verden. Naturen forbereder seg for nytt liv.

Mars

Månen som følger Stormmånen er Den Kyske Månen, Frømånen eller Kråkemånen, avhengig av din tradisjon. Naturen er, på dette tidspunkt, rent potensial som venter på å bli tilfredstilt.

På samme måte som Naturen alltid fornyer seg selv, alltid starter på nytt, kan også vi alltid begynne på nytt ved å oppdage nytt potensial i oss selv. Når du feirer denne månen, se dypt inn i deg selv for å oppdage hvilket potensial som ligger og venter på å bli tilfredstilt.

Da dette er tiden for å plante frø på det materielle planet, kan det også være tiden for å gjøre det samme på det åndelige planet. På en natt når Frømånen (et annet navn på Den Kyske Månen) i mars er full, kast din magiske sirkel. Så, før ritualet er slutt, velger du hvilke spirituelle frø du ønsker å så.

Det kan være visdomsfrø, forståelsefrø eller frø for spesielle magiske kunnskaper. Så, med en viljehandling, planter du disse frøene i den fruktbare jorden som er ditt underbeviste sinn, med en fast besluttsomhet om at de skal næres og dyrkes i de kommende månedene. Slik at de vokser, blomstrer og bær frukt.

April

Mens Haremånen i april går mot fullmåne, observer kaninene som hopper og leker, bekymringsfrie i sin parring og fulle av glede i sine leker. Mens du kaster din Esbat Sirkel og gledefylt danser runden, føl i deg selv den bekymringsfrie naturen hos de ville skapningene. Det er også en bra tid for å finne balanse, følge din intuisjon og dine instinkter, og starte nye ting.

Mai

Når du feirer Dyadmånen eller Blomstermånen, dekorer med epleblomster og tenn hvite lys. Når den hellige runden er danset, sitt ned en stund og reflekter. Søk harmoni i alle ting. For denne månen er det en god idé å fokusere på vekst, utforsking og næring. Både fysisk, mental og åndelig.

Juni

Månen i juni er Jordbærmånen, men den kalles også Mjødmånen. Mjød har blitt ansett å ha magiske og livgivende krefter i mange av landene i fortidens Europa. Det var også drikken til mange legendariske hjelter.

På natten når Mjødmånen blir full, etter at Sirkelen er blitt kastet og dansen er avsluttet, fyll koppen med mjød (hvis det er tilgjengelig), søtt vin eller et urteté som er søtet med honning. Nipp drikken og sitt stille mens du gjør deg selv til en beholder som er rede for inspirasjon fra høyere sfærer. Hvis Mjødmåne-natten er veldig nær Sommersolverv, kan det gi veldig kraftfulle resultater.

Juli

Denne månen kalles både Urtmånen og Mjødmånen (lengre nord). Dette er tiden for å samle urter. Når de magiske urtene er samlet inn og er blitt hengt til tørking, er det tid for å takke åndene som oppeholder seg i urtehagen, og gi dem et offer. Kanskje vil de hviske hemmeligheter om urtemagi til deg når du plasserer et offer i den månebelyste hagen.

August

Når Kornmånen, Maismånen, eller Byggmånen er full, er mange ville urter klare til å høstes. Urter, ville gress og korn som høstes nå vil bli tørre i tid for høstjevndøgn. Overflod er overalt; urtehagen, grønnsakshagen, åkeren og frukthagen. Huset er fullt av herlige dufter fra høstede urter og preparater. Dette er en tid for ettertanke, kommunikasjon og samarbeid, men også for kreative uttrykk og inspirasjon.

September

Fordi vin var og er en hellig væske, ga paganistene denne månemåneden navnet Vinmånen. Her i Skandinavia kalles den Høstmånen. Dette er fordi at før, når høstingen gjordes for hånd og dagene ble kortere, måtte bøndene jobbe ut på natten i Hennes lys. Nå som høsten er ferdig, er det på tide å feire. Du bør også bruke denne tiden til å binde opp løse tråder og evaluere resultatene av din innsats.

Oktober

Denne måned kalles Blodmånen og Slaktmånen pga at dyrene pleide å slaktes på denne tiden av året. Noen kaller den også Jaktmånen. Når du feirer ditt ritual på denne månebelyste høstnatt og fyller koppen med blodrødt vin, vet at du får selskap i dansen. Ikke bare gjennom det usette nærværet av avdøde venner og familie, som er så nære på denne tiden av året, men også av dyreånder. Kanskje de som har dødt slik at vi skal få mat.

I denne tid av masseproduksjon av mat er det kanskje spesielt viktig, at vi ved Blodmånen ber om forståelse fra våre søstere og brødre blant dyrene, takker dem, velsigner dem og ønsker dem muntert møte, muntert skille og muntert møte igjen.

November

Mens vintersolen avtar og Snømånen går mot full, kast din Sirkel i det varme skinnet fra levende lys. Hils Månen i Hennes snøige vinterhet og pust inn kjøligheten i Hennes natt. Bli så stille som vinternatten og vet at aktiviteten i de varme månedene er bak oss. Foran er de mørke månedene på året. Sjelen er mest aktiv og kroppen er mest stille.

Desember

Fullmånen nærmest Vintersolverv er Eikemånen, det nyfødte årets måne, Den eldgamle Eiken har sin stamme og sine grener i de levendes materielle verden mens røttene, grenene opp ned, strekker seg dypt ned i Underverdenen, Åndens symbolske verden.

Ved denne mest magiske tid på året, når lyset fra det gamle, døende året avtar og Eikemånen går mot full. Bevegeg deg mot å skape endring, eie din kraft, og kommunisere budskapet til verden.

Og til slutt, her er litt musikalsk inspirasjon:

http://www.youtube.com/view_play_list?p=BCE29C782E4037DD

Pin It on Pinterest

Share This