The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Hår

Hår | Ögon | Läppar | Händer | Fötter | Hud | Bad & Badoljor | Parfym

Dekokt för bättre hårväxt

50 g torkad nässla
1 l vatten

Koka 15 minuter, filtrera. Massera in i hårbotten en gång per dag.

Hårvatten mot mjäll I

Gör en stark infusion genom att hälla 1⁄2 l kokande vatten över 4 msk nässelblad. Låt stå flera timmar, tillsätt 3⁄4 dl äppelcidervinäger och 3⁄4 dl eau de cologne till den silade saften, då håller den sig längre. Masseras in i hårbotten varje kväll. Om håret är fett kan mängden eau de cologne ökas till 1 1⁄2 dl.

Tinktur för hårvatten

20 g torkad nässla
2 dl 70 % sprit

Blanda i en flaska, låt stå 5 dagar. Rör ofta, sila av och filtrera.

Hårvatten mot mjäll II

20 ml tinktur
80 ml destillerat vatten
20 ml 96 % sprit

Blanda väl. Massera in i hårbotten en gång per dag.

Äppelcidervinäger mot mjäll

Använd bomullstussar för att påföra varm vinäger på hårbotten. Linda in huvudet i en handduk och låt sitta i 30 minuter. Tvätta ut med schampo. Du kan också göra hårvatten av 1 del vinäger och 6 delar vatten. Fukta håret varje morgon och kväll med hjälp av en kam, låt håret lufttorka. Hjälper mot irriterad och kliande hårbotten.

Hårvatten med rosmarin

1 tsk torkad eller 2 tsk färsk rosmarin
6 dl kokande vatten

Lägg örterna i vattnet, ta kastrullen från värmen och låt det dra 15 minuter-2 timmar. Sila av och använd som sista sköljvatten efter du har tvättat håret. Gör håret mindre flygigt och mer skinande.

Kraftigt örtmedel för torrt och slitet hår

1 msk fint malda knoppar av rosmarin
1 msk blommor av kamomill
1 msk färglöst hennamjöl
saften av en 1⁄2 citron
3⁄4 dl kokande vatten

Blanda alla ingredienser till en tjock pasta, massera in i nytvättat hår. Lägg på en plastpåse eller liknande över håret och täck med en handduk. Låt det verka en halvtimme och skölj så håret noga.

Klarning för ljust hår

1⁄2 dl kamomill
1⁄2 dl ringblomma
3 dl kokande vatten

Lägg örterna i en skål och häll vattnet över, täck med en handduk och låt dra 3 timmar. Sila av genom gas, häll på flaska och förvara mörkt. Används i det sista sköljvattnet. Detta är hemligheten bakom många skimrande ljusa hår.

Mot fett hår

1 msk citronsaft
2 1⁄2 dl vatten

Blanda och massera in ordentligt, tvätta håret med schampo efteråt.

Salvia och rosmarinsköljning

1 msk salvia
2 msk rosmarin 1 msk teblad
1 l kokande vatten

Blanda salvia, rosmarin och teblad i en skål och häll vattnet över. Låt det dra 3 timmar, sila av och använd i sista sköljvattnet. Gör grått hår mörkare.

Gammaldags schampo

2 färska ägg
1 tsk silad citronsaft
1 1⁄4 dl avkylt, kokt vatten
(1 tsk mandelolja)

Om du tillsätter mandelolja får du schampo och balsam i ett. Alla ingredienser måste vara rumtempererade annars stelnar äggen. Kör i mixer tills blandningen är jämn. Massera in i blött hår under 10 minuter, fördela jämnt i hela håret. Skölj noga med halvkallt vatten tills allt är borta. Avsluta med hårvatten av rosmarin.

Örtschampo

Örtschampo får du genom att tillsätta en stark infusion av örter till det avokado- eller kokosnötschampo du tycker bäst om. Du kan också använda örterna ihop med naturens egen tvålingrediens; saponin. Om du har ljust hår gör du en infusion på kamomill, det gör håret ljusare och mjukare. Du kan också tillsätta infusion på kungsljusblommor, brännässla eller en dekokt på rabarberrot. Har du normalt eller fett hår kan du tillsätta en äggvita, den som har torrt, ljust hår tar en äggula. Om du vill ha håret mörkare, tillsätter du en infusion på antingen rosmarin, salvia eller rosmarinolja. Båda örterna är bra för håret.

Torrschamponering

Istället för att tvätta håret med vatten och schampo kan du borsta det med en sorts absorberande mjöl eller puder. Fördelen med detta, är att det skyddande syralagret inte tvättas bort hela tiden. Håret blir glänsande och får mer spänst. Mald violrot från Florens, har använts som torrschampo i många hundra år. Valklera kan också användas. Dela in håret i sektioner och spraya på det absorberande medlet tills hela hårbotten är täckt. Efter fem minuter börjar du att borsta kraftigt, borsta igenom hela håret.

Krislösning

Trä en bit silduk eller en nylonstrumpa över en borste och tvinga borsten genom tyget, spraya lite eau de cologne på den och borsta håret. Upprepa om nödvändigt. Förvånande mycket av smutsen försvinner med den här metoden, vilket gör att du kan gå dit du ska trots att du inte hann tvätta håret.

Mot mjäll och fett hår

4 msk mandelolja
3 droppar enolja
3 droppar cederträolja

Blanda väl och fördela i håret efter tvätt. Låt det sitta en timme, eller tills håret är torrt. Om du så tillsätter schampon till torrt hår, är det lättare att få bort oljan. Tvätta och skölj håret.

Aromterapi för hårbotten

4 msk mandelolja
3 droppar rosmarinolja
3 droppar lavendelolja

Blanda väl och fördela i håret efter tvätt. Tvätta och skölj håret igen. Stimulerar hårbotten, reducerar håravfall och gör håret starkare.

Intensivkur för torrt hår

3 tsk mandelolja
3 droppar aromolja

Värm oljorna försiktigt och blanda dem. Massera in oljan i hårbotten och fördela den i hela håret, se till att du får med det som är torrt. Packa in håret i varma handdukar och låt det verka i 20 minuter. Skölj och schamponera noga.

Färgning med henna

Henna är ett giftfritt medel som inte irriterar huden. Det är svårt att stabilisera färgen, om man inte är van vid att använda henna. Färgen håller i flera månader.

Tvätta håret, smörj in hårbotten med ett skyddande lager safflorolja eller majsolja. Glöm inte att ta på gummihandskar.

6 dl hennapulver
3 dl varmt vatten
1 tsk vinäger

Rör ut hennapulvret med vattnet tills det blir en tjock gröt, tillsätt vinägern för att färgen ska bli bättre. Låt massan vila en timme. Värm den så över ett vattenbad tills vattenbadet kokar kraftigt. Rör i gröten hela tiden. Ta vattenbadet från värmen och låt det stå ännu en timme. Värm så upp massan på nytt och massera in den i håret. Glöm inte handskarna! Om du vill ha en kastanjbrun nyans eller ännu mörkare låter du färgen sitta i upp till 6 timmar. Tvätta håret och skölj tills vattnet är helt klart. Använd en kam under sköljningen. För att motverka uttorkning masserar du försiktigt in olja i hårbotten.

Andra växter som ger röda nyanser

En stark infusion på rädisa och liguster gör håret rött om du tvättar det med vätskan. Också saffran ger håret en rödaktig ton, det gör också ringblommans kronblad.

Färgmedel för brunt eller svart hå

Valnöt ska ge ett ofarligt färgningsmedel som gradvis gör håret mörkare. Innan nötterna är mogna, krossas och gnids de yttre skalen i en mortel och täcks med vatten. Tillsätt lite salt, låt dem stå 3 dagar. Tillsätt 1 l kokande vatten och låt det sjuda i 5 timmar. Ersätt det vattnet som kokar bort med nytt allt eftersom (gör ett märke i kastrullen). Pressa den mörka vätskan ut av skalen med hjälp av en press eller vrid ut den i en silduk. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och låt den koka ihop till en fjärdedel av mängden. Tillsätt ett tiotal droppar parfym om du vill, lite alun som fixeringsmedel och lite glycerin för att göra håret mjukare. Använd färgen på nytvättat hår. Först får håret en gulaktig färg som så går över i djup svart.

Andra saker som gör håret mörkare

Färger som används för att göra håret mörkare består ofta av infusion på vildvin, fikonträ, hallonbuske, salvia, mejram, humlesuga, lagerträ eller myrten. Dekokt på rötter från stenek och kapristrä, dekokt på pilbark, valnötsträ och granatäpple, bönskal, galläpple, cypressrötter, rödbetsfrön, vallmoblommor och alun.

asjuflis, kampeshträ, kvebracho, sandelträ och några typer sequoia är andra exempel. Gör en dekokt på en av dessa och 5 dl vatten. Låt det sjuda 20-30 minuter, sila av och borsta vätskan genom håret flera gånger. Du kan också skölja håret med dekokten. Färgen mörknar gradvis, och det blir inte fint förrän efter ett par gånger. Hår som tvättas med fläderbär kokta i vin blir svart.

Färga håret ljusare

Med rabarberrot kan du färga mörkblont hår guldgult och ge brunt hår en vacker guldton.

4 msk rabarberrot
3⁄4 dl vatten eller vitvin

Låt roten sjuda i vatten eller vin 20 minuter, låt den så dra flera timmar. Dränk in håret med vätskan flera gånger eller gör en inpackning för att öka effekten, särskilt invid hårrötterna. Ta 1 1⁄2 dl kaolinlera i pulverform till 3 dl av dekokten. För att motverka en eventuell uttorkande effekt, kan du tillsätta vispad äggula, 1⁄2 tsk äppelcidervinäger och 1 tsk glycerin. Vin gir bäst resultat men är klibbigt och måste tvättas ur, Om du använder vatten kan du låta det sitta i.

Glöm inte att använda handskar. Om du låter håret torka i solen ökar effekten. Håret blir mjukare och får en djupare guldton vid upprepad behandling.

Om du vill göra håret gyllengult blandar du lika delar fläderbark och ginstblommor med en äggula och kokar det i vatten. Ta av skummet som flyter upp och använd det som hårfärgningsmedel.

Örter för håret

Pin It on Pinterest

Share This