The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Stenar, kristaller mm

Smyckestenar har genom århundradena använts till meditationshjälp och magiskt fokus. Varje sten har sina egna egenskaper. Denna lista är byggd upp från gamla legender och kunskap. Stenarnas magiska egenskaper finner du längst ner på sidan.

Akvamarin

Stimulerar till lek, hjälper mot problem i hals- och munregionen. Lugnar nervös spänning. Har havets lugnande effekt. Används för att driva bort rädsla och fobier. Står för havsvatten. Lugnande och renande.

Ametist

En perfekt sten att ha med sig på resor då den verkar beskyddande för kropp och själ. Hjälper dig att välja rätt, främjar kärlek, ger fred och styrka/mod. Utbyte av denna sten mellan älskande par stärker banden. Ökar andligt medvetande, har stillande och lugnande påverkan, har förmågan att ombilda negativt till positivt och är väldigt effektiv som healingsten. Uppvärmd och placerad på pannan och tinningarna är den bra mot huvudvärk.

Har förmågan att dra genom sig krafter riktade mot kroppen och avvisa vibrationer som kroppen inte behöver, därigenom endast släppa ut de energimönster som är gynnsamma för kroppen. Vid healing bärs den bäst nära hjärtcentert. Öppnar upp spirituella och synska center. Hjälper att motverka dryckenskap.

Hjälper mot oönskat begär, bra mot beroende, huvudvärk och hudproblem. Ökar den mentala kapaciteten och förbättrar minnet. Lägg den under kudden mot sömnproblem och mardrömmar. Avlägsnar skuldkänslor.

Bergkristall

Är troligen den starkaste stenen, energimässigt sätt. Ger klarhet och insikt, ökar koncentrationen och är därför bra vid meditation, astralprojektion och healing. Står för beskydd och kraft men är också en symbol för människans ande och intellekt.

Den ger beskydd, energi, lagrar och sänder information. Bra mot jord- och vattenstrålning, skapar harmoniska vibrationer i ett rum och känslor av gudsnärvaro. Allmänt helande, löser upp blockeringar.

Bärnsten

En typisk häxsten, troligen på grund av dess många energier och bruksområden. Ska hjälpa en att minnas och ge mod och styrka. Står för tur, beskydd, skönhet och kärlek.

Detta är en kraftfull healingsten med en stor mängd organisk energi. Förr blev den mald till pulver och blandad med honung eller rosenolja för olika fysiska problem. Filtrerar bakterier och infektioner och har förmågan till att desinficera. Buren runt halsen hjälper den att bekämpa infektioner och sjukdomar i luftvägarna. Ökar livsmodet.

Titrin

Inverkar positivt vid utbildning och affärer som i relationer och familjefrågor. Lugnar och stärker självkänslan. Tar bort rädsla, negativa vibrationer och ger god sömn. Mycket bra för depressioner och matsmältningsproblem.

Dumotierit

Denna sten reducerar hetsighet och envishet, ger tålamod och uthållighet att vara sig själv i en hård värld. Även bland många människor känner man sig lugn. Stimulerar dig att uttrycka dig i andliga frågor. Bra mot slösande.

Jaspis

Helar, ger beskydd, hälsa och skönhet. För energibalansering av känslor och stress.

Krysotil

Lättar ”ryggsäcken” från tidigare liv och hjälper dig på så sätt att finna ditt rätta jag. Hjälper dig att förstå att allt sker vid rätt tidpunkt och på bästa sätt. Har använts för behandling av artärer och vener. Bra för problem med sköldbroskkörteln och lungorna.

Krysskolla

Poetens sten, en yngre syster till Turkos. En symbol för kärlek, skönhet och harmoni. Sammanför den yttre verklighetens himmel med fantasins och själens ocean. De två möts vid horisonten.

Ger fred till hjärta och huvud, avstressande och förstärker tankarna. Stimulerar hals och lungor.

Månsten

Ger tur. Reflekterar bärarens väsen och känslor. Främjar osjälviskhet. Öppnar hjärtat för humanitär kärlek och hopp. Bra för beskydd vid resor på vatten. Ger klarhet till andlig förståelse. Bra mot PMS och balansering av fortplantningssystemet. Sägs hjälpa till vid bantning. Stimulerar fruktbarheten och lättar förlossningar.

En kvinnlig sten som hjälper båda könen att erkänna sin kvinnliga sida. Hjälper mot känslomässiga svängningar och hormonobalans. Stärker kommunikationsegenskaperna, drar till sig kärlek och stärker relationer. Ger god sömn och beskyddar dig på resa.

Kvarts

Förstärker användarens läkande energi. Används för att dra ut smärta. Har förmågan att koppla sig till universums energi. En bra sten att meditera på. Arbetar primärt med det tredje ögats center, relaterar också bra till hjärtcentert. Att kunna avstämma sig med kvartsen främjar klarhet medan man koncenterrar sig om den.

Påverkar också kronchakra. Väldigt mäktig och ofta buren för att beskydda mot negativa vibrationer. Rengör ofta. Rödaktig – rutilnålar hjälper med att fokusera uppmärksamheten. Rökig – bra för att lugna sinnet.

Rosenkvarts

Stenen framför alla andra för hjärtchakra. Har en stark helande och lugnande kraft. Löser upp sorg och bitterhet, lär oss att lita på folk. Bringar fred, kärlek och lycka i relationer och är därför en bra gåva till en kärlekspartner eller en vän.

Agat

Dendritisk agat är den starkaste. Den hjälper till med att restituera energi, används i healing och tros bringa bäraren lycka, rikedom, hälsa och långt liv. Den ökar förmågan att avparera självförskylld ilska och inre bitterhet. Karneolröd – ger beskydd och energi. Mossgrön – balanserar känslomässig energi. Mossröd – balanserar fysisk energi. Blå spets – ger ro.

Apatit

Främjar kommunikation och mental klarhet.

Aventurin

Ökar uppfattning och kreativ insikt. Stimulerar anledning och motivation.

Azurit

Kraftfull healingsten, åkallar spirituell vägledning, öppnar det synska ögat. Bra för drömmar och för att öka förmågan för klarsyn.

Blodsten

Stimulerar energiströmmen för läkande blodcirkulation, stoppar blödning. Avlägsnar känslomässiga blockeringar.

Citrin

Stimulerar öppenhet och accelererar sinnets uppvaknande. Hjälper matsmältningen. Hjälper till att avlägsna giftämnen. Uppmuntrar våldsam healing på det känslomässiga och mentala planet. Hjälper att avlägsna blockeringar för omedveten rädsla och fungerar som en naturlig avslappnare.

Korall

Balanserar fysisk energi och avslappnar spänningar. Bär havets kreativa vibrationer.

Smaragd

Främjar kreativitet, stimulerar uppfattningsförmågan och insikt, stärker minnet. Har en gynnsam effekt på ögonen.

Granat

Balanserar hormoner, är bra mot mental depression, ökar självförtroende, lindrar onda drömmar och uppmuntrar framgång i affärsverksamhet. Tros hjälpa för att se tidigare liv.

Hematitt

Lugnar känslor. Bärs som amulett för att överdra styrka och få fram fördelaktiga lagdomar. I Egypten användes den för att reducera inflammation och behandla hysteri. Räknas som en jordningssten. Hjälper att behålla balansen mellan kropp, sinne och själ.

Elfenben

Andligt skydd.

Jade

Stimulerar praktisk natur, visdom och allmän avstämning/harmoni. Tros utrusta dig med en koppling mellan det andliga och det världsliga. Högt skattad av kineser.

Flourit

Öppnar och lättar vägen för användning av andra stenar. Används i akvarier då den ger från sig behövda mineraler.

Lazurit

Stimulerar visdom, sanning och synska upplevelser, läkande och stärkande när den bärs mot huden. Stärker sinne och kropp och ger andligt medvetande.

Malakit

Används ofta till barn för att de ska sova gott och skyddas från onda drömmar. Stimulerar klar sikt och insikt, representerar hopp och inre fred, tros beskydda mot fara. Ökar överflöde i alla delar av livet.

Pärla

Stimulerar feminina kvaliteter, används för att fokusera uppmärksamhet, hjälper att dra ihop mentala och andliga krafter, själafred. Representerar renhet, ödmjukhet och mildhet.

Peridotit

Fördriver ängstelser och fruktan, skuld och depression. Används för att motverka negativa känslor och läkning av anden. Påverkar de översta tre chakra. Förr buren som ett hjälpmedel för att få framsyn och gudomlig inspiration.

Rubin

Ökar livskraft, förnyar vitalitet och rensar blodet. Modets sten.

Topas

Lugnar känslor, beskyddar mot utvändig stress. För att återupprätta fysisk energi och dämpa känslomässig natur.

Tigeröga

Väldigt mäktigt beskydd, klarhet i tanken.

Turmalin

Gör bäraren mer flexibel, mer förståelsefull och mer objektiv i avsikt och förnuft. Lugnande. Varje person har en egen respons till denna sten. Orsakar en reaktion i matsmältningskanalen. Svart och kristall – avlägsnar negativitet och renar. Några säger att den inte bör bäras som smycke. Elektriska och magnetiska egenskaper.

Turkos

Vibrerar lugnande strålar, skyddar och återupprättar en sund mental attityd. Vänskapens sten. Balanserar och läker. Stor styrka och vitalitet. Tar på sig bärarens särpräg.

Avsikt Sten/kristall
Arbetsmässig succé Blodsten/Hematit, Malakit, Grön turmalin, Gul Zirkon
Beskydd Agat, Bärnsten, Apachetår, Kalsit, Kattöga, Citrin, Korall, Bergskristall, Diamant, Smaragd, Flinta, Fossiler, Granat, Jade, Jaspis, Lazurit, Lava, Malakit, Marmor, Månesten, Mother-of-Pearl, Obsidian, Onyks, Pärla, Peridot, Rubin, Salt, Sardonyx, Solsten, Tigeröga, Topas, Svart Turmalin, Röd Turmalin, Turkos, Klar Zirkon, Röd Zirkon
Divination Azurit, Månesten, Obsidian, Tigeröga
Drömmar Akvamarin, Azurit, Fältspat
Fred Beryll, Akvamarin, Aventurin, Karneol, Korall, Diamant, Lepidolit, Malakit, Obsidian, Safir, Sardonyx, Blå Turmalin
Fysisk energi Akvamarin, Selenitt, Solstein, Tigeröye, Röd Turmalin, Röd Zirkon
Fysisk styrka Agat, Bärnsten, Akvamarin, Blodsten, Diamant, Granat
Glädje/lycka Beryll, Gul Zirkon
Guden Citrin, Malakit, Solsten
Gudinnan Månesten
Trädgårdsarbete Agat, Jade, Malakit, Brun Zirkon
Bot Agat, Bärnsten, Beryll, Blodsten, Kattöga, Korall, Diamant, Granat, Jade, Jaspis, Lazurit, Topas, Turkos, Röd Zirkon
Tur Bärnsten, Apachetår, Aventurin, Olivin, Opal, Pärla, Sardonyx, Tigeröga, Turkos
Jordning Hematit, Månesten, Obsidian, Salt, Svart turmalin
Kärlek Agat, Bärnsten, Beryll, Akvamarin, Smaragd, Jade, Lazurit, Malakit, Månesten, Olivin, Pärla, Safir, Topas, Turkos
Långt liv Agat, Fossiler, Jade
Magiska krafter Blodsten, Bergskristall, Malakit, Opal, Rubin
Meditation Safir, sodalit
Mentala krafter Aventurin, Smaragd, Fältspat, Zirkon
Mod Agat, Beryll, Akvamarin, Hematit, Diamant, Lazurit, Tigeröga, Turkos
Pengar, välstånd Aventurin, Blodsten, Kalsit, Kattöga, Kol, Smaragd, Jade, Pärlemor, Opal, Pärla, Peridotit, Rubin, Salt, Safir, Tigeröga, Topas, Grön Turmalin, Brun/grön/röd Zirkon
Rening Akvamarin, Salt
Sexuell energi Karneol, Solsten, Gul zirkon
Skönhet Bärnsten, Kattöga, Jaspis, Opal
Bantning Månesten, Topas
Spiritualitet Kalsit, Diamant, Sugilit
Succé Amazonit, Marmor
Sömn Månesten, Peridot, Blå Turmalin
Resa Orange Zirkon
Vältalighet Karneol, Sardonyx
Vänskap Rosa turmalin, Turkos
Visdom Korall, Jade, Sodalit, Sugilit

Pin It on Pinterest

Share This