The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Planettimmar

Inga ljus är mer personliga än de med mottagarens bild på. Denna teknik passar bra för att göra gåvoljus. Den kan användas till att montera bröllopsinvitationer mm. Försök inte att göra bildljus med fotografier du inte vill förlora!

Material

En rund pelarform, bild, panna, kniv och vanliga verktyg för ljusstöpning.

Steg 1

Blanda nog vax till att fylla formen. Häll det i en panna och låt det kallna. Innan det är helt nedkylt skär du det i bitar. Då det är kallt bryter du loss bitarna och sätter dem till sidan.

Steg 2

Sätt i en veke som är lite för tunn. Detta hjälper att hålla lågan borta från bilden.

Steg 3

Sätt in bilden i formen. Det är väldigt viktigt att kanten på bilden är parallell med formens botten. Kom ihåg att botten på formen är toppen av ljuset, sätt i bilden upp och ner.

Steg 4

Använd en penna eller en tränagel för att hålla fast bilden. Tillsätt vaxbitarna du gjorde, kontrollera att bilden håller sig parallell med botten. För varje gång du har lagt i 2,5 cm med vaxbitar, pressar du ner dem lite för att fixera bilden. Fortsätt att tillsätta vaxbitar till de är över bildens översta kant.

Steg 5

Lägg tillbaka resten av bitarna i smältgrytan och smält dem på nytt. Om du vill att klumparna i ljuset skal visas, värmer du vaxt till 87 grader, om inte värmer du vaxt till 135 grader. Var väldigt försiktig! Låt aldrig vax stå utan tillsyn direkt på en värmekälla!

Steg 6

Häll sakta vax i centrum av formen. Spara lite för efterfyllning. Knacka på sidorna för att få ut luftbubblorna. Låt ljuset kallna i minst en timme. Efter en timme kan du sätta formen i ett vattenbad för att ljuset ska kallna fortare och för en slätare finish.

Steg 7

Ta ut ljuset ur formen och klipp av veken.

Variationer

 • Klipp en oregelbunden kant på bilden.
 • Täck ljuset med vispat vax.
 • Använd tryckt material i stället för bilden. Gör ett test först för att se hur det reagerar på vaxt.
 • Använd olika färg på klumparna och gör dem till ett designelement.

Använd försiktighet då du bränner sådana ljus för att förhindra att det brännbara materialet fattar eld. Bränn i korta intervall, ca 2 timmar om gången beroende på ljusets diameter.

För att bestämma planettimme och dag, är rotationen eller progressionen sådan:

 1. Solen söndag
 2. Venus fredag
 3. Merkurius onsdag
 4. Månen måndag
 5. Saturnus lördag
 6. Jupiter torsdag
 7. Mars tisdag

Regeln är första timmen vid soluppgång, och repeterar var 8e, 15e och 22a timme. Efter den regeln, om jag ville göra ett svärd under Merkurius timme varje dag, vad skulle vara tiden då jag kunde arbeta på det på måndag?

Först gör du ett schema över måndagens planettimmar:

Planettimmar – måndag

 1. Månen
 2. Saturnus
 3. Jupiter
 4. Mars
 5. Solen
 6. Venus
 7. Merkurius
 8. Månen
 9. Saturnus

etc.

Med detta är det nu lätt att bestämma att dessa timmar skulle vara 7e timmen, 14e, och 21a timmen från soluppgång. Dagen räknas från midnatt till midnatt, medan planettimmarna räknas från soluppgång till solnedgång. Tiden från soluppgång till solnedgång delas i 12 planettimmar. Tiden mellan solnedgång och soluppgång delas i 12 planettimmar. Längden på dessa varierar med årstiden.

Pin It on Pinterest

Share This