The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Procedur

TvålSäkerhet | Utrustning | Procedur

Spårning | Sodaaska | Recept

  • Lägg fettet i en lutbeständig behållare och placera en termometer av glas eller rostfritt stål i fettet. Försäkra dig om att termometern inte berör botten av behållaren och ger fel temperatur. Värm fettet och valfria ingredienser till den temperatur som är angiven i receptet.
  • Ta på ögonskydd och gummihandskar.
  • Använd en värmetålig behållare till att mäta mängden kallt vatten (21 till 29 oC) specificerat i receptet. Kallt vatten är viktigt. Om du tillsätter lut till hett eller kokande vatten, kan vattnet ”koka över”. Om du tillsätter lut till verkligen iskallt vatten, kommer den kanske inte upp i de temperaturer som är påkrävda i vissa recept.
  • Rör vattnet sakta och tillsätt luten. Vattnet kommer att bli varmt och grumligt. Fortsätt att röra till luten är upplöst. Andas inte in eller lukta på ångan med vilja för den är ganska kvävande. Om du väntar för länge med att röra i vattnet, kan luten stelna i botten av behållaren. Detta är inte ett stort problem. Du kan fortfarande röra den ut, men det blir svårare. Lägg i en termometer av glas eller rostfritt stål, och vänta till den når den temperatur som är angiven i receptet. (OBS! Några är extremt känsliga för ångan som kommer från lutvattnet. Den ånga som kommer från små laddningar (ett halvt kilo) är inte något problem. Kom ihåg att större mängder lut bildar större mängder ånga, som, vid förlängd kontakt, kan bränna ögon och hud på känsliga personer.)
  • Då både fettet och luten när den temperatur som är angiven, tillsätt lutvattnet till fettet. Det är lite av en balansgång att få dem upp till riktig temperatur samtidigt. Sätt aldrig lutvattnet i mikron, behållaren kan spricka. Det tar längre tid för luten att avkylas än det tar för fettet att bli uppvärmt. De flesta tvålmakare väntar till luten har kylts ner till fem grader över den önskade temperaturen, innan de värmer fettet. Då både luten och fettet är innanför fem grader av den önskade temperaturen, använd en grytlapp för att flytta skålen till en diskbänk (mindre känslig för stänk). Häll sakta lutvattnet i fettet medan du rör. (OBS! Temperaturerna för små laddningar som hälls i individuella former är inte kritisk. Så länge som lutvattnet och fettet håller sig mellan 49 och 60 grader kommer du att lyckas. Större laddningar eller laddningar som hälls i en enkel form kräver en temperatur på den lägre änden av skalan.)
  • Rör tvålen tills den ”spårar”. Då lut, vatten och fett först kombineras är blandningen tunn och vattenaktig. Gradvis, medan luten och fettet reagerar kemiskt för att bli tvål, tjocknar blandningen och blir ogenomskinlig. ”Spårning” är en term för att beskriva konsistensen (tjockleken) på tvålen då den är färdig för att hällas i formarna.
  • Efter att tvålen har spårat, tillsätt upp till en matsked essentiell olja (om så önskas) och rör lite till för att blanda in den. I stort sett är den enda luktfria tvålen den som kallas ”ren tvål” i recepten som följer. Andra fetter resulterar i att tvålen får en ”fet” lutlukt. Essentiella oljor är nödvändigt för att få en väldoftande produkt.
  • Häll tvålen i formar och vänta till den hårdnar.
  • Ta ut tvålen ur formarna; den är fortfarande stark då det är tid för att ta den ut, så använd handskarna. Pressa på baksidan av formen för att få tvålen att släppa. Det är som att ta ut isbitar. Några gånger släpper inte tvålen så lätt, lägg den då i frysen några timmar. Frysning gör att tvålen drar ihop sig lite, blir hård och lossnar från formen.
  • Vänta den tid som är angiven i receptet för att tvålen ska mogna (oftast 3 veckor). Under denna period minskar pH-värdet (tvålen blir mildare) och tvålarna hårdnar. Det är en god idé att skriva följande information på ett papper och lägga det tillsammans med tvålen: Det datum du gjorde tvålen, det datum då lagringen är färdig, och namnet på receptet. Njut din tvål!
Tvål

Pin It on Pinterest

Share This