The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Moderna häxflaskor

Stort sett har moderna häxflaskor samma struktur som förr, även om syftet har ändrats. Det vanligaste syftet med en häxflaska i dag, är att fånga negativa energier som riktats mot den som gör flaskan, hennes familj eller hennes hem. Även om några flaskor ”speglar”, är de normalt inte gjorda för att skada den som sänder ut negativ energi eller förbannelser.

Några flaskor är till för att ändra negativa energier till positiva, och sända dessa ut till omgivningen. Dessa skulle kanske kunna klassificeras som ”vakta och skydda” flaskor.

Moderna versioner

Huvudstrukturen hos en häxflaska kan användas till andra syften också, till exempel; ekonomisk vinning, ökad artistisk kreativitet, för att framkalla positiv energi (i stället för att blockera negativ), bättre hälsa mm.

Man kan kanske säga att grundprincipen är som följer: Praktiskt sett är en häxflaska en behållare av något slag, ofta en syltburk eller en flaska, som är fylld med saker och ofta vätskor som fyller en magisk uppgift. Personen som gör häxflaskan, eller med andra ord, den som kastar trolldomen på flaskan, kan ladda objekten magiskt, på förhand och ”bygga” flaskan till att fortsätta den laddningen, fram till att man får behov för att förnya formeln.

Häxflaskor kan också göras så att de laddar upp sig själv på nytt, med hjälp från den energi de fångar så länge flaskan förblir hel. Det spelar ingen roll om den är aktiv i några år, eller om den har legat där i flera hundra år. I stället för att ladda upp de olika objekten, kan man skapa en flaska där krafterna baseras på innehållet, men på ett ackumulativt sätt, så att den totala kraften är större än summan av delarna. Den kan designas för att vara periodisk, eller med ”livstidsgaranti”.

Innehållet i en typisk häxflaska liknar det i de gamla; böjda järnspikar (några säger att det är bättre att de är gamla och rostiga, medan andra menar att rena och nya är bäst), törnen, rostiga rakblad, krossat glass eller delar av en krossad spegel (några menar att det att krossa en spegel, bara för att skapa en häxflaska betyder otur, andra säger att det bara ger otur för den som sänder negativa energier till flaskbyggaren), eller andra vassa och farliga saker, urin från flaskbyggaren (ofta också menstruationsblod eller annat blod). Man kunde använda sperma som maskulin motsvarighet till menstruationsblod.

Flaskan är ofta en syltburk med tätt lock, eller en flaska med ganska vid hals.

Andra sorters häxflaskor kan innehålla sand eller olikfärgad sand, kristaller, stenar, trådar med knutar på, örter, kryddor, bensoe, ljus (nej, de ska inte brännas i flaskan), rökelse (den ska inte brännas heller), votivljus, salt, vinäger, olja, mynt, sågspån, aska mm. Egentligen kan allt som kan användas i en vanlig formel användas i flaskversionen, häxflaskan.

Extra material är ljus och/eller vax för att försegla flaskan/burken med. Resten av materialen beror på vilken ritual det handlar om (om någon), och flaskbyggarens religion.

Den som bor i eget hus, kan kanske gömma flaskan på traditionellt sätt under eldhärden, under golvet eller i väggen. Det är dock vanligare att gräva den ner i trädgården, på en plats där ingen kommer att krossa den vid t.ex. grävning. En sådan plats är bakom stenarna under trappan. För den som bor i radhus, bör det gå bra att gräva ner den i trädgården. Om du bara är försiktig, så att du inte väcker för mycket uppmärksamhet, då du gräver ner något konstigt (flaskan) vid riktig månfas, på natten, med bara ett ljus, i misstänkta rituella kläder.

En lägenhet kan vara en svår plats att bo på, när du försöker hitta en plats för att gömma en häxflaska. Det kan i vart fall verka svårt. Att gräva ner i trädgården är inte bara svårt, du får troligen inte lov. Nyfikna barn kan gräva upp den och skada sig på innehållet. För att inte snacka om att det, i rätt (eller fel, för att vara mer precis) grannskapet kan skapa en massa problem för den som försöker gömma en flaska i trädgården.

Situationen är ändå inte helt hopplös. Flaskan måste inte vara i närheten av hemmet för att göra jobbet. Om du gör en flaska som ska fungera som personlig säkerhetsvakt, kan den grävas ner i skogen eller sänkas i en myr/sump. Med en flaska som är designad för att vakta ett speciellt hem och dem i det, kan du använda en stor blomkruka vid ytterdörren eller i fönstret för att gräva ner den i. Kom ihåg att flaskan måste vara liten nog att få plats i krukan tillsammans med plantan.

En annan idé kan vara att lägga flaskan i en garderob vid ytterdörren, där den lätt kan göra sitt jobb som vakt och beskyddare av hemmet och dess invånare. Detta kan skapa problem. Flaskan kan explodera (om vissa ingredienser kombineras) och det är inte roligt att städa upp efteråt. Om man vill ta idén vidare, kan man lägga flaskan i en hink med lock, fylld med jord, och sätta hinken i garderoben.

För den Paganist som inte har ”kommit ut av skåpet” ännu, eller bor i t.ex. med en rumskamrat passar kanske inte dessa idéer särskilt bra. Det är fortfarande ingen orsak till panik, då häxflaskor också kan göras i miniatyrformat. Man kan till exempel använda små reagensrör, som får plats i vanliga blomkrukor. Kom i håg att kolla att du kan försegla dem ordentligt. Det finns också miniatyrflaskor och glasburkar i gåvobutiker som kan användas.

Inte alla häxflaskor är till för att gömmas undan. Några ska stå öppet, till exempel i fönsterkarmen, på altaret eller på skrivbordet.

Du kan lätt skapa flera versioner av basreceptet, så att de passar dina (och andras?) behov och livssituation. Också då de traditionelle häxflaskorna användes, skapades nya versioner, så varför inte nu? Det finns ingen äkta häxflaska (även om någon kanske påstår det), bara flaskor som är mer lika den traditionella varianten och de som är mer moderna.

Man måste som oftast ha många olika typer, några kanske är kärleksflaskor som balanserar på gränsen för god etik (eller går över) och några kanske binder en speciellt ond person väldigt hårt. De många varianterna som finns visar hur effektiv en sådan formel kan vara och hur allsidig den är.

Pin It on Pinterest

Share This