The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Att göra en Moderessens

Även om många blomsteressenser kan köpas på flaska i en butik, är det möjligt att göra dem från grunden i din egen trädgård, eller närliggande omgivningar. Materialen du behöver är lätta att få tag på, och det tar bara några timmar.

När du gör en essens, bör du vara väldigt noga med att identifiera blomman som rätt art. Du kan ta hjälp av en flora eller liknande för detta, det finnes många.

Det vanligaste sättet att göra blomsteressenser på är ”solinfusion”. Till det behöver du följande.

Att göra en Moderessens
  • Varmt, soligt väder (vår till sensommar). Du kommer att behöva oavbrutet solsken från tidig morgon till tidig eftermiddag (ca 3-5 timmar normalt). Välj en plats som är skyddad och delvis avskärmad (så att du kan kontrollera de emotionella omgivningarna). Ett moln nu och då är inte ett problem, men betydande molnighet (eller skuggor från träd eller byggningar) kan märkbart försvaga essensen.
  • En glaspanna utan design eller mönster. Den behöver inte vara särskilt stor.
  • Vatten. Helst källvatten. Purister kan vara oeniga, men destillerat vatten fungerar också, speciellt om det ”laddas upp” i solljuset först. Om det är från en naturlig källa, försäkra dig om att det är fritt från föroreningar. Kranvatten är inte acceptabelt.
  • Vodka, för att använda som konserveringsmedel.
  • Plantor med den riktiga blomman. De bör vara på höjdpunkten av blomningen. Använd endast blommor som ser friska ut; undvik de som intuitivt känns fel. Ta inte för många blommor från varje planta.
  • Sax för att klippa av blommor.
  • Flaskor för att lagra essensen. Bör vara mörkt färgade för att skydda essensen.
  • En tratt (helst glas) för att hälla vätskor.
  • En stor panna eller gryta för att sterilizera alla verktyg i kokande vatten. Rostfritt stål eller keramik är bra; undvik aluminum eller plast i alla steg i processen. Alla verktyg bör sterilizeras ca 20 minuter och lufttorkas innan man börjar göra essensen.
  • Om man vill, kan man använda kvartskristaller (som beskrivet nedanför) för att förstärka processen.

Solinfusionsmetoden

För att göra essensen, finn din plats på den där soliga morgonen nära de blommor du kommer att arbeta med. Du bör ha börjat senast 8 eller 9 på morgonen. Då personens sinnestillstånd ses på som viktigt för processen, bör du försäkra dig om att inramningen är fredfull och beskyddad; ditt eget emotionella tillstånd bör vara lugnt och mottagligt. Placera pannan på marken och häll i tillräckligt med vatten för att täcka botten (det behövs inte mycket). Kvartskristaller kan läggas runt pannan för att fokusera energierna, men bör inte placeras i pannan (essensen plockar upp kristallens energier tillsammans med blommornas). Ett exempel är att använda fyra kvartskristaller inriktade efter de fyra riktningarna i en cirkel runt pannan, med stenarnas spetsar pekande mot centrum av cirkeln.

Plocka nu blommorna och tillsätt dem i glaspannan med vatten. Du bör ”avstämma dig med plantan” innan du klipper några blommor, för att känna vilka som bör används. Ideellt sett, klipper du blommorna och låter dem falla direkt ner i pannan, utan att röra eller hantera dem. Om detta är omöjligt, klipp dem och flytta över dem i pannan omedelbart, med ett minimum av hantering och väntan (inte mer än en minut eller två). Klipp tillräckligt med blommor för att täcka botten av pannan. Välj blommor från flera plantor, och kom ihåg att säga tack till plantorna för deras gåvor efteråt!

Återför pannan till sin plats och låt den stå i solen i 3 till 5 timmar. Det er bäst att stanna hos blommorna under den här delen av processen. Att arbeta i trädgården är ett bra sätt att hålla sig i närheten på, samtidigt som man har något att göra och förblir avstämd med blommorna. Låt den stå till tidigt på eftermiddagen, eller till blommorna ”känns trötta” eller ”färdiga att vissna”. Ta ut blommorna (helst med ett blad från samma växt, så du inte rör blommorna eller vattnet) och lägg dem till sidan. Häll vattnet från pannan i en flaska (genom att använda tratten); tillsätt en lika stor portion vodka, som konserveringsmedel. Skaka flaskan en minut eller två mellan dina händer, för att fixera essensen.

Pin It on Pinterest

Share This