The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Ostara, Vårdagjämning

Ostara, firar att våren har kommit. Den markerar dagen då dag och natt är i balans. Ostara är ett annat namn på Eostre, som är en germansk gudinna. Det är hon som hedras i denna sabbat. På den här tiden av året börjar snön att smälta, dagarna är varmare och längre. Runt sig ser man nyfödda överallt, både hos människor och hos djur. Livet börjar igen. Det är nu fröna ska planteras.

Örter

Kaprifol, iris, pion, viol, alla vårblommor.

Rökelse

Jasmin, ros, jordgubbar.

Färger

Grön, gul

Dekorationer

Färgade ägg, gröna och gula gelébönor, kanindekorationer, vårblommor.

Mat

Frön, gröna grönsaker, kryddat vin, muffins, frukter, hårdkokta ägg.

Ritual

Alternativ 1
Kasta en cirkel
Fyll din kittel till 3/4 med vatten och låt några vita blommor (tusensköna eller lilja passar bra) flyta på toppen.
Åkalla gudarna.
Vänd dig mot norr och säg följande (eller något liknande):

”Gudinna och Moder! Hör mig denna dag. Tiden har kommit för dig att kasta din vinterkropp och bli återfödd till ljuset och vårens skönhet! Jorden sover inte längre med dig som sin alltid vaksamma beskyddare. För tiden för den skinande jungfrun har kommit igen.”

Stäng dina ögon och visualizera solen när den når sin bortersta punkt på andra sidan av jordklotet. Se dagarna bli längre och längre.

Vänd dig nu mot söder och säg följande (eller något liknande):

”Gud och Fader! Du har växt dig stark under Gudinnans kärleksfulla och fostrande hand. Nu är det tid för dig att hjälpa växterna gro och ta din rättmässiga plats som den Gröna Mannen. Var välsignad!”

Meditera över Gudens nya plats i årshjulet.

Rör sakta runt i vattnet i kitteln och se på medan blommorna sakta börjar snurra. Se koncenterrat ner i vattnet och se livets återfödas i våren.

Tacka gudarna.

Stäng cirkeln.

Alternativ 2
Även om du kan genomföra denna ritual när som helst, passar det bäst för en ritual som utförs på den här årstiden att bli utförd vid soluppgång. Det är ju trots allt Gryningens Gudinna som åkallas. Kanske ger det ritualen mer kraft om man gör den i den första gryningen efter vårdagjämning.

Förbered altaret så att du har ett arbetsområde skyddat från möjligt spill. Kanske genom att sätta materialet på en bricka. Ställ ett ljus med riktig färg i varje fjärdedel (gul för öst/luft, röd för syd/eld, blå för väst/vatten, grön för norr/jord). Vid varje ljus lägger du tillhörande fröpaket. Ställ ett vitt ljus på altaret för Ostara tillsammans med ett rökelsekar, rökelse, en fjäder, salt, en liten skål, en tillbringare med vatten (nog till att fylla både skålen och vattna växterna) och ett pentagram. Då det är troligt att du utföre ritualen inomhus (om du inte bor der det är varmt), är en diskret rökelse bäst.

Häll lite av vattnet i den lilla skålen, blanda det med salt. Låt resten av vattnet vara färskt i tillbringaren. Kasta cirkeln på normalt sätt. Använd saltblandningen och rökelse för att rena och inviga ditt ritualområde.

Åkalla vakttornen genom att tända ljusen i varje fjärdedel. Plocka upp fröpaketet och rör det i en cirkel (medsols) runt ljuset samtidigt som du manar fram tillhörande element. Ta fröpaketet med dig till nästa ljus och till slut tillbaka till altaret:

Öst:

”Luftens kraft, vårbris kom.
Välsigna dessa frön med energi
Välsigna också mig, så jag kan växa
I kunskap, balans, klarhet.”

Syd:

”Eldens kraft, Solens värme
Välsigna dessa frön med energi
Välsigna också mig, så jag kan växa
I mod, vilja, integritet.”

Väst:

”Vattnets kraft, livets flod
Välsigna dessa frön med energi
Välsigna också mig, så jag kan växa
I kärlek, medlidande, empati.”

Norr:

”Jordens kraft, nytt liv vaknar
Välsigna dessa frön med energi
Välsigna också mig, så jag kan växa
I diskiplin, styrka, stabilitet.”

Åkalla Ostara samtidigt som du tänder det vita ljuset på altaret:

”Ostara, Jungfru av våren jag kallar dig
Strålande, friska framtoning, kom till mig
Välsigna dessa frön och också mig
Att växa i hälsa och energi
Led mig till mitt högsta goda
Detta är min vilja, så ska det bli!”

Rör varje fröpaket tre gånger runt Ostaraljuset. Fokusera på din egen växt i energi, hälsa och själ samtidigt som du hjälper dina frön att växa genom att plantera dem och så vattna dem med friskt vigt vatten från tillbringaren. När växterna är i jorden, andas in djupt och håll dina händer som ett tak över det vita ljusets låga. Känn värmen och energin medan du sakta för dina händer utöver. Fokusera och dra så energin ner mot växterna. Sänd den ner i jorden och fröna.

Efter du har tackat Ostara och vakterna av de fyra elementen och stängt cirkeln. Sätt växterna i ett fönster med sol och vattna dem när det behövs. Plantera dem i jorden utomhus när de har växt tillräckligt och vädret är bra nog för det. Medan du ser dem gro och växa, förnya din energi och din förpliktelse att växa i mål och själ.

Pin It on Pinterest

Share This