The Witch's Library - Your Source for Pagan Information

Mabon, Höstdagjämning

Mabon är fullförandet av skörden som började vid Lughnasadh. Ännu en gång är dagar och nätter lika långa, behärskat medan Guden förbereder sig på att lämna sin fysiska kropp och börja sitt stora äventyr in i det okända mot förnyelse och återfödelse av Gudinnan.

Naturen drar sig tillbaka, tar tillbaka sin rikedom, och gör sig klar för Vintern och vilan. Gudinnan nickar i Solen som hela tiden blir svagare, även om elden brinner inuti Henne. Hon känner Gudens närvaro även när han förfaller.

Mabon är sätt på som en tid för mysterierna. Det är en tid att ära de åldrande gudabilderna, och Världsanden. Detta är en tid för balans, och för att slappna av och njuta frukterna från vår egen skörd, om det så är från våra trädgårdar, eller från jobb, skola, familj eller bara att ha tacklat vardagslivets press och pinor.

Magi som är ägnar sig bra för Mabon är magi för beskydd, tur och säkerhet.

Det är också en bra tidpunkt att tacka. Kalla till dig elementen och tacka dem för deras hjälp med (Norr – jord) hemmet och finanserna, (Öster – luft) skolan och kunskap, (Söder – eld) karriär och prestationer, (Väster – vatten) emotionell balans och fruktbara förhållanden.

Örter

Ekollon, benzoe, bräknar, korn, kaprifol, ringblomma, myrra, passionsblomma, ros, salvia, storkonvalj, tobak, tistel och grönsaker

Rökelse

Tall, myrra, salvia

Färger

Mörkröd, orange, rödbrun, brun och guld.

Mat

Bröd, nötter, äpplen, granatäpplen, grönsaker som potatisar, morötter och lök

Ritual

Dekorera altaret med höstlöv, pumpor, bär, kottar från tall och cypress, ekollon, ekskott och andra frukter som hör säsongen till. Du kan använda den här dagen till att inviga nya stavar och trollstavar av pil. Du bör också ha en liten korg med olika höstlöv.

Altarduken ska vara brun och ljusen röda. Tänd rökelsen och ljusen och kasta cirkeln. Åkalla Guden och Gudinnan. Plocka upp korgen och håll den med båda händerna. Häll sakta ut löven på marken med dessa ord:

”Dagarna blir kallare och löven faller. Vår Solherre rider på västanvinden, och den kalla, dimmiga natten sänker sig. Frukter mognar och fröna faller av. Detta är en tid i balans, när dag är lik natt, och även om allt ser dött eller döende ut, vet jag att livet fortsätter. Liv är inte möjligt utan död, och vinterns ankomst är bara ännu en eker i det stora hjulet.”

Ställ ner korgen och säg:

”O stora Gudinna av den avtagande månen, väktare av kitteln, av hemlig magi och glömd kunskap, lär mig att bli vis och fredfull i tanke och dåd. Ge mig din visdom, och var inte rädd för att den blir oklokt använd, Eller använd för andra syften än de som uppmuntrar till fred och framgång”

Ev. magi och säsongsbetonade aktiviteter kan nu utföras. Efter det är klart kan du hålla en enkel fest och så stänga cirkeln.

Pin It on Pinterest

Share This